Inregistrarea in scopuri de TVA pe teritoriul CEE a firmei de transport persoane
valabil la 01 Feb 2013
Intrebare: Suntem o societate de transport terestru de persoane de linie, dar si ocazional, care prestam servicii catre populatie de transport intracomunitar (Romania-Italia).La ultimul transport, tranzitand Slovenia, ni s-a pus in vedere faptul ca: "fiecare platitor de TVA care presteaza servicii pe teritoriul Sloveniei, are obligatia de a se identifica in vederea stabilirii TVA. Platitorii de TVA au obligatia de a inainta autoritatilor fiscale o cerere de eliberare a numarului de identificare in vederea stabilirii TVA cu 15 zile inainte de prestarea propusa a serviciului." Ce inseamna pentru firma noastra acest lucru? Noi, ca si activitate, suntem scutiti de TVA cu drept de deducere.
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 1-10 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: transport terestru de calatori ocazional
Raspuns: In Romania, operatiunea de transport international de persoane prestata de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania este fie operatiune scutita cu drept de deducere, fie operatiune neimpozabila in Romania deoarece se considera ca locul prestarii nu este in Romania. In acest caz, locul prestarii se considera a fi locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse.
Transportul international de persoane este transportul care are fie punctul de plecare, fie punctul de sosire in afara tarii, fie ambele puncte situate in afara tarii. Locul prestarii unui serviciu de transport international de persoane este considerat a fi in Romania pentru partea din parcursul efectuat in interiorul tarii, denumita traseu national, aspect reglementat prin normele de aplicare ale art. 133 alin. 4 litera b) din Codul fiscal si punctul 14^1 de la alin. (1) la alin. (4) inclusiv din normele de aplicare ale Codului fiscal conform caruia locul prestarii de servicii.
Serviciul de transport persoane s-ar incadra la operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA in baza prevederilor art. 143 alin. 1 lit. d) daca persoanele fizice s-ar imbarca din Romania inspre Roma, Romania fiind considerata loc de plecare sau daca persoanele fizice, altele decat cele care au calatorit pe ruta Romania – Roma, s-ar imbarca din Roma inspre Romania ca loc de sosire, Romania fiind considerata loc de sosire. Doar asa fiecare dintre cele doua operatiuni s-ar incadra la transport international de persoane definit drept transportul care are fie punctul de plecare, fie punctul de sosire in afara tarii, fie ambele puncte situate in afara tarii.
Pentru distanta parcursa in afara tarii se considera ca transportul de persoane nu are locul prestarii in Romania, motiv pentru care serviciul este neimpozabil in Romania. In ansamblu, transportul international de persoane, de exemplu pe relatia Romania – Slovenia– Italia este operatiune neimpozabila in Romania.
In acest caz, serviciul este impozabil pe teritoriul statului membru unde de efectueaza transportul, de exemplu in Slovenia, in Italia si in oricare alt stat pe rutele efectuate in afara Romaniei, fiind respectate astfel prevederile exceptiei de la regula generala de taxare de la art. 133 alin. (3) reglementata prin art. 133 alineatul 4 litera b) si punctul 14^1 de la alin. (1) la alin. (4) din normele de aplicare ale Codului fiscal.
Aceste prevederi sunt armonizate cu cele ale art. 46 Din Directiva CEE nr. 112 din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, subsectiunea 3 "Prestarea de servicii de transport" conform caruia "Locul prestarii de servicii de transport altele decat transportul intracomunitar de bunuri este locul unde are loc transportul, in functie de distantele parcurse." asa cum a fost modificat prin art. 48 din Directiva CEE nr. 8 din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor.
Din acest motiv, in baza acestor reglementari generale din directivele CEE, statele membre pot impune obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in situatia in care transportul de persoane are loc pe teritoriul lor deoarece serviciul de transport persoane este impozabil la locul unde are loc transportul.
Aceste reglementari generale sunt armonizate cu legislatia fiscala din fiecare stat membru, de exemplu, asa cum ati precizat si dvs., Slovenia impune aceasta inregistrare, spre deosebire de Danemarca si Germania care nu impun inregistrarea in scopuri de TVA pentru cursele ocazionale de persoane efectuate pe teritoriul lor.
In acest context, pentru transportul international de persoane trebuie luate in considerare si prevederile O.G. nr. 27 din 31 august 2011 privind transporturile rutiere publicat in M.Of. nr. 625 din 2 septembrie 2011 care face trimitere la
- REGULAMENTUL (CE) NR. 1071/2009 din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind conditiile care trebuie indeplinite pentru exercitarea ocupatiei de operator de transport rutier si de abrogare a Directivei 96/26/CE a Consiliului (Text cu relevanta pentru SEE);
- REGULAMENTUL (CE) NR. 1072/2009 din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piata transportului rutier international de marfuri (reformare)
- REGULAMENTUL (CE) NR. 1073/2009 din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piata internationala a serviciilor de transport cu autocarul si autobuzul si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 (reformare).
In concluzie, exista cadrul legal care motiveaza statele membre sa impuna inregistrarea in scopuri de TVA pentru taxarea operatiunilor de transport de persoane care au loc pe teritoriul national al acestora, motiv pentru care trebuie sa respectati solicitarea autoritatii fiscale din Slovenia prin care se impune inregistrarea in scopuri de TVA pe teritoriul Sloveniei a firmei de transport persoane din Romania.
Informatii la zi oferite de expertii PortalContabilitate.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania
cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania
Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT! Completeaza formularul de mai jos:
- 125 de Experti iti stau la dispozitie + o Baza de Date cu 137.082 de intrebari si raspunsuri
- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la specialisti
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Intrebari similare din categoria Scutiri impozit
03Apr2025
Facilitati fiscale OUG 153/2020
de
Mihaela Corneanu
valabil la 03 Apr 2025
Intrebare: Societatea noastra este platitoare de impozit pe profit si a avut in anul 2024 o investitie de 70.000 lei (clasa 2, subgrupa 2.1 - profit reinvestit in suma de 70.000 lei). Conform art. 22 din Codul fiscal, poate beneficia de o scutire a impozitului pe profit pentru profitul reinvestit. Va beneficia de o reducere a impozitului pe profit de 70.000 x 16% = 11.200 lei. In inchiderile anuale, vom ...
24Mar2025
Beneficiari ai sponsorizarii
de
Ramona Balasu
valabil la 24 Mar 2025
Intrebare: O asociatie non-profit are urmatoarea structura organizatorica: - Adunarea Generala (formata din 35 de membri), fiecare membru avand dreptul la un vot (cvorum la 50%+1 din totalul membrilor, iar hotararile se adopta cu majoritatea simpla, respectiv 2/3 pentru decizii speciale). - Consiliul Director are 7 membri cu mandat de 2 ani si adopta hotarari cu majoritatea simpla. Poate asociatia sa ...
17Mar2025
Termenul de depunere a declaratiei 101 pentru anul 2024 conform OUG nr. 153/2020
de
Liviu Sapunaru
valabil la 17 Mar 2025
Intrebare: O universitate de stat desfasoara activitati economice: cercetare cu plata, microproductie pe care o vinde, activitate de inchiriere etc. Pentru aceste activitati, este platitoare de impozit pe profit. Datorita faptului ca OUG 153/2020 nu face referiri la modul cum ar putea fi aplicate prevederile referitoare la facilitatile fiscale (in speta calculul capitalului propriu ajustat), nu au fost ...
12Mar2025
ICAS. Vanzare combustibil solid
de
Elena Garofil
valabil la 12 Mar 2025
Intrebare: O firma care are ca obiect de activitate codul CAEN 4613 Intermedieri in comertul cu material lemnos si materiale de constructii, care comercializeaza cu ridicata (doar cu facturi aferente livrarilor din depozit, nu in magazine) peleti (combustibil solid) - datoreaza in anul 2025 ICAS de 0,5%? Ati putea sa-mi spuneti care sunt codurile CAEN pentru care este obligatorie plata acestui impozit? ...
04Mar2025
Prime de fuziune. Aspecte contabile si fiscale
de
Ionut Jinga
valabil la 04 Mar 2025
Intrebare: La data de 31.12.2022, societatea X a fost fuzionata prin absorbtie de societatea Y. Astfel, societatea X a transferat toate elementele de natura a activelor, datoriilor si capitalurilor proprii catre societatea absorbanta Y, conform protocolului de predare-primire. In urma fuziunii, s-a inregistrat o prima de fuziune in valoare de 3.610.907 lei pentru societatea Y.Daca, pe baza AGA, se doreste ...
02Mar2025
Sponsorizare in bunuri
de
Mihaela Corneanu
valabil la 02 Mar 2025
Intrebare: O firma platitoare de impozit pe profit, in data de 28.05.2024, a oferit bunuri catre o emisiune in valoare de 2.799 lei. Contractul de sponsorizare este intre societatea noastra si ANTENA GROUP SA (CUI 1599030). Societatea noastra este platitoare de TVA.1. Putem deduce TVA produselor oferite ca sponsorizare? 2. Evaluarea produselor se face la pretul de cumparare, fara TVA?3. Deci, nu ...