Activitate de constructii in proportie de 80% realizata in Franta. Neaplicarea facilitatilor pentru activitatea de constructii din strainatate
valabil la 20 Apr 2021
Intrebare: Firma de constructii infiintata in Romania realizeaza activitate de constructii in procent de 80% din cifra de afaceri in Franta. Salariatii sunt angajati cu contract individual de munca, avand un salariu de 3.000 lei pe luna si sunt delegati pe o perioada de 60 zile calendaristice, diurna externa pe perioada delegarii.
Firma beneficiaza de scutirea la contributiile salariale respectiv CAS, CASS si impozit aferent salariilor? Care este baza legala aferenta scutirii contributiilor si baza legala pentru acordarea diurnei externe in cazul delegarii angajatilor in Franta?
Firma beneficiaza de scutirea la contributiile salariale respectiv CAS, CASS si impozit aferent salariilor? Care este baza legala aferenta scutirii contributiilor si baza legala pentru acordarea diurnei externe in cazul delegarii angajatilor in Franta?
Raspuns: Daca lucrarile de constructii se efectueaza in afara Romaniei, atunci nu pot fi luate in calcul pentru aplicarea facilitatilor fiscale pentru domeniul constructiilor pe linia scutirilor de impozit pe veniturile din salarii si contributii sociale obligatorii prevazute de art. 60 pct. 5, art. 138 1, art. 140 alin. 2, art. 154 alin. 1 lit. r, art. 220 3 alin. 2, art. 220 6 alin. 4 1 din Codul fiscal.
In acest sens, potrivit art. 6 din Metodologia privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri, stabilita prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza 239/24.07.2019 si Instructiunilor de completare a formularului D112 din anii 2020 si 2021 pentru determinarea ponderii de 80% din cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii, se vor avea in vedere numai veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei.
Veniturile realizate din activitatea de constructii prin sucursale externe se vor avea in vedere numai pentru calculul cifrei de afaceri totale, realizate din intreaga activitate. Prin activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei se intelege activitatea desfasurata efectiv in Romania, in scopul realizarii de produse si prestarii de servicii, indiferent de statutul de rezidenta al beneficiarilor.
Din cele prezentate reiese ca 80% din cifra de afaceri este aferenta activitatii de constructii desfasurata in Franta, deci in afara Romaniei, nefiind indeplinita conditia de la art. 60 pct. 5 lit. b din Codul fiscal, care prevede realizarea de catre angajatori a unei cifre de afaceri din activitatea de constructii, adica a unei activitati de constructii desfasurate efectiv in Romania, nu in strainatate, in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala.
Prin neindeplinirea acestei conditii cu caracter cumulativ, angajatii societatii nu vor putea beneficia de facilitatile fiscale, chiar daca isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor (in strainatate sau in tara).
Diurna externa pe perioada delegarii se acorda angajatilor potrivit contractului colectiv sau individual de munca, dupa cum reiese din prevederile art. 44 alin. 2 din Codul muncii.
Din punct de vedere fiscal, daca nivelul diurnei externe depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, partea ce depaseste acest plafon neimpozabil este considerat venit salarial impozabil conform art. 76 alin. 2 lit. k pct. ii din Codul fiscal.
In schimb, daca diurna externa se acorda in limita plafonului de 2,5 ori nivelul legal, atunci ea reprezinta venit neimpozabil conform art. 76 alin. 4 lit. h din Codul fiscal, nefiind supusa impozitului pe veniturile din salarii.
Acelasi regim fiscal se aplica si in cazul contributiilor sociale obligatorii, in conformitate cu prevederile art. 139 alin. 1 lit. j si art. 142 lit. g din Codul fiscal (pentru CAS), art. 157 alin. 1 lit. m si alin. 2 din Codul fiscal (pentru CASS) si art. 220 4 alin. 1 lit. h si alin. 2 din Codul fiscal (pentru CAM).
Nivelul legal pentru diurna externa este stabilit prin HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile ulterioare. Pentru Franta, ca si pentru alte state din UE, nivelul legal al diurnei externe este de 35 euro/zi, ceea ce inseamna un plafon neimpozabil fiscal pentru salariati de 35 x 2,5 = 87,5 euro/zi.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Intrebari similare din categoria Contributii obligatorii
03Ian2025
Membrii CA nerezidenti. Contributii sociale
de
Rodica Mantescu
valabil la 03 Ian 2025
Intrebare: Pentru anul 2024 s-a stabilit plata unei indemnizatii pentru membrii CA, persoane fizice nerezidente. Ce contributii trebuie retinute si cum trebuie declarate?
28Dec2024
PFA si salariat. CAS si CASS in perioada 2018 -2024
de
Vera Constantin
valabil la 28 Dec 2024
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti care sunt contributiile sociale obligatorii datorate de catre o PFA, incepand cu veniturile aferente anului 2018, in conditiile in care persoana respectiva a fost in acelasi timp si salariat, in baza unui contract de munca cu norma intreaga.
28Dec2024
Venituri din divdende realizate de un pensionar. CASS
de
Rodica Mantescu
valabil la 28 Dec 2024
Intrebare: O SRL acorda dividende unui asociat persoana fizica care are calitatea de pensionar, in anul 2024, in suma de 20.000 lei. Aceasta suma depaseste plafonul de 6 salarii minime. Persoana fizica datoreaza CAS. Pana la ce nivel de venituri este scutita de CAS, avand calitatea de pensionar?
14Dec2024
Venituri din arenda. CASS
de
Nicolae Liviu
valabil la 14 Dec 2024
Intrebare: Conform contractului de arenda incheiat, societatea datoreaza persoanei fizice suma bruta de 23.543 lei. Retine impozit de 10%*(23543-0.2*23543)=1883 si vireaza suma de 21.660 lei. Societatea nu a retinut CASS deoarece a interpretat ca venitul net din arenda este de 18.834 lei, deci, inferior plafonului de 6 salarii minine - 19.800 lei. S-a procedat corect?
14Dec2024
Cota de impozit pe veniturile microintreprinderilor 2022
de
Elena Garofil
valabil la 14 Dec 2024
Intrebare: La o firma platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, cod CAEN 4120, avem urmatoarea situatie:In anul 2022 compania a vandut un imobil in luna februarie. La data de 17 martie a fost angajata o persoana cu norma intreaga in baza unui contract de munca pe o perioada nedeterminata.La data de 31.03.2022, societatea a calculat impozit pe venitul microintreprinderilor cu un procent de ...
16Dec2024
Retinerea si neplata contributiilor sociale. Asigurarea salariatilor la sistemul de sanatate si concedii medicale
de
Rodica Mantescu
valabil la 16 Dec 2024
Intrebare: Societatea nu a achitat la Bugetul de Stat datoriile aferente Casei de Sanatate si nici celelalte contributii, intarziind cu 60 de zile de la scadenta.In aceste conditii, cat timp pot figura angajatii inregistrati in sistemul de asigurari de sanatate, avand in vedere ca acestia au in continuare nevoie de: concedii medicale, adeverinte de asigurat, de salariat etc.?