Buna ziua! Sunt Simona, Asistentul tau personal.
Click daca ai nevoie de ajutor!
X
Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Autentificare Inregistrare cont
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Portal actualizat la 28 Decembrie 2024
Un produs marca Rentrop&Straton
Contine toate actele normative din domeniu, actualizate la zi - parteneriat Legis
portalcontabilitate.ro Consultanta specializata pentru CONTABILI
Seminare online
vezi aici toate evenimentele >>>

Adaos comercial. OUG 67/2023

valabil la 02 Aug 2023
Vera Constantin Raspuns oferit de
Vera Constantin

Expert contabil

Intrebare: Societatea noastra produce produse din categoria celor vizate de OUG 67/2023. Distributia se face cu mijloace de transport proprii catre terti si catre magazinele proprii de desfacere. Care ar fi formulele de stabilire a preturilor de vanzare?

Cazul 1: Vanzare la terti: Pret vanzare = Cost de productie + cota de adaos 20%?

Cazul 2: Vanzare prin magazinele proprii: Pret vanzare = cost de productie + cheltuieli operationale magazine desfacere + cota adaos 20%?

Unde se regasesc costurile cu distributia care sunt deloc neglijabile (combustibil, salarii soferi, intretinere parc auto)? Se presupune ca sunt acoperite din cota de adaos de 20%? In cazul distribuitorilor, ele sunt incluse in pretul de vanzare (revanzare) = cost de achizitie + cheltuieli operationale (aici intra si cheltuielile cu transportul produselor) + cota de adaos 5%?

Tip societate: S.R.L.
Numar de angajati: peste 50 angajati
Platitoare TVA: Da
Cod CAEN: 1071

Raspuns: Conform art. 3 din OUG 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare:

Art. 3. -

(1) Masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor consta in limitarea adaosurilor comerciale practicate pentru produsele prevazute in anexa, dupa cum urmeaza:

a) cota de adaos comercial practicata de procesator este de maximum 20% fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, respectiv Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, este de maximum 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale;

c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry este de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului; in cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele, prevazute in art. 3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.

Adaosurile comerciale se aplica la valoarea fara TVA a produselor agricole si alimentare prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.

In acest context, puteti sa aveti in vedere pentru calculatia costurilor prevederile din OMFP 1826/2003, dispozitii care prevad ca costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.

Cheltuielile directe sunt acele cheltuieli care se identifica pe un anumit obiect de calculatie (produs, serviciu, lucrare, comanda, faza, activitate, functie, centru etc.) inca din momentul efectuarii lor si ca atare se includ direct in costul obiectelor respective.

Cheltuielile directe cuprind: costul de achizitie al materiilor prime si materialelor directe consumate, energia consumata in scopuri tehnologice, manopera directa (salarii, asigurari si protectia sociala etc.), alte cheltuieli directe.

Cheltuielile indirecte sunt acele cheltuieli care nu se pot identifica si atribui direct pe un anumit obiect de calculatie, ci privesc intreaga productie a unei sectii sau a persoanei juridice in ansamblul ei.

Includerea cheltuielilor indirecte in costul obiectelor de calculatie/ purtatorilor de cost se realizeaza in mod indirect, prin repartizare, pe baza unor procedee rationale, aplicate cu consecventa, adecvate tipului de cheltuieli care urmeaza a fi repartizate si obiectelor/purtatorilor de costuri asupra carora se repartizeaza.

In aceasta categorie se includ cheltuieli, cum ar fi:
- materii prime si materiale indirecte;
- cheltuieli indirecte privind forta de munca;
- alte cheltuieli atribuibile obiectului de calculatie.

Cheltuielile indirecte cuprind:

- regia fixa de productie, formata din cheltuielile indirecte de productie care raman relativ constante indiferent de volumul productiei, cum ar fi: amortizarea utilajelor si echipamentelor, intretinerea sectiilor si utilajelor, precum si cheltuielile cu conducerea si administrarea sectiilor;

- regia variabila de productie, care consta in cheltuielile indirecte de productie, care variaza in raport cu volumul productiei, cum ar fi: cheltuielile indirecte cu consumul de materiale si forta de munca.

Cheltuielile indirecte de productie se repartizeaza asupra costului comenzilor utilizand o baza de repartizare.

Aceasta baza poate fi: salariile directe si asigurarile aferente, materiile prime si materialele, cheltuielile directe, etc.

Asadar, societatea prin rationament profesional isi stabileste cheltuielile indirecte in baza unei chei de alocare.

Elementele tipice enumerate ca cheltuieli generale de adminstratie includ:
-Chirie
-Utilitati
-Asigurare
-Salariile si beneficiile executivilor
-Amortizarea echipamentelor de birou
-Salarii consilier juridic si personal contabil
Papetarie

Cheltuielile generale de administratie se refera de obicei la cheltuielile care sunt inca suportate de o companie, indiferent daca acea companie produce sau vinde ceva. Acest tip de cheltuiala este prezentat in contul de profit si pierdere, si se regaseste in costul produselor vandute intr-o anumita proportie.

Prin manualul de politici contabile societatea poate stabili reguli, criterii si practici de stabilire a costului de productie pentru produsele respective.

Din punctul de vedere al clasificarii functionale (dupa functiile intreprinderii), costurile indirecte pot fi:
- de productie (fabricatie) sunt acele cheltuieli generate de procesul de productie din momentul demararii si pana la obtinerea produselor;
- de administratie cuprind acele cheltuieli care au fost angajate pentru formularea politicilor conducerii, organizarea si controlul operatiilor efectuate de o entitate si care nu au o legatura directa cu cercetarea-dezvoltarea, productia si desfacerea;
- de desfacere acopera aria cheltuielilor legate de formarea loturilor de vanzare, ambalare, transport, publicitate, expunere, servicii dupa vanzare etc.

In acest sens prezentam cateva exemple:

Cheltuielile cu salariul soferului, salariul managerului general, cheltuielile cu salariul inginerului care supervizeaza productia sunt cheltuieli indirecte de productie.

Prin urmare cheltuielile administrative intra in componenta cheltuielilor indirecte de productie.

Cheltuielile activitatii operationale cuprind cheltuielile aferente desfasurarii activitatii de baza ale companiei si cuprind: cheltuieli privind serviciile de marketing aferente incheierii sau rezilierii contractelor, cheltuieli privind ambalarea, cheltuieli de transport aferente pentru reclama, cheltuieli generale si administrative, cheltuieli sub forma de amenzi, penalitati, despagubiri, cheltuieli din modificarea metodelor de evaluare a activelor curente etc.

Cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5%, fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale.

Cota de 5% se aplica la pretul de achizitie, deci nu la cost de productie, prin urmare apreciez ca nu mai tineti cont si de acest procent in fundamentarea pretului de vanzare.La vanzare aplicati doar acel procent de adaos de maxim 20% la costul de productie.

Daca achizitionati in scopul revanzarii consider ca s-ar aplica procentul de maxim 5%.In acest caz nu ati mai fi aplicat procentul de 20% la cost de productie.

Cheltuielile generale de administratie sunt costuri indirecte de productie deci intra in baza de calcul a adaosului de 20%.

Cazul 1.

Corect. Cota de adaos comercial practicata de procesator este de maximum 20% fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, respectiv Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

Cazul 2.

Corect. La costul de productie se mai adauga o serie de cheltuieli indirecte care maresc baza adaosului commercial de 20%.

Costurile indirecte de desfacere acopera aria cheltuielilor legate de formarea loturilor de vanzare, ambalare, transport, publicitate, expunere, servicii dupa vanzare etc.

Acestea se include intr-o cota rezonabila in costul produsului finit in functie de politica firmei si criterii rationale de alocare.

Asadar definiti un criteriu de alocare in manualul de politici contabile si aplicati cu consecventa acel principiu de alocare a costului indirect in costul de productie.

Cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, este de maximum 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale.

La costul de achizitie se adauga acele cheltuieli (procentual) care sunt in legatura cu achizitia respectiva (transport, depozitare, ambalare etc.) si abia dupa se aplica acea cota de 5%.



alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Newsletter portalcontabilitate.ro

Procedura de corectare a erorilor contabile

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Intrebari similare din categoria Inspectie si sanctiuni jurisprudenta

11Mai2024

Factura emisa de beneficiar

de Gabi Popescu valabil la 11 Mai 2024
Intrebare: Societatea nostra detine un client care refuza sa-i emitem noi factura de reducere comerciala de volum aferenta livrarilor de marfuri efectuate catre acesta conform conditiilor contractuale. Din punctul nostru de vedere, noi efectuam livrarea si tot noi trebuie sa facem ajustarea de venituri si tva. Exista stipulat in legislatie faptul ca acesta (clientul) poate sa intocmesca factura fiscala ...
25Apr2024

Gestionarea lipsurilor de bani din casierie intr-o societate comerciala

de Liviu Sapunaru valabil la 25 Apr 2024
Intrebare: Societatea constata saptamanal lipsa unor sume de bani din casierie neimputabile. Administratorul decide asumarea acestor lipsuri. Ce documente ar trebui intocmite pentru aceasta lipsa, care sunt inregistrarile contabile? Poate primi amenda? Cum se procedeaza cu declararea si ce taxe ar trebui retinute si platite?
25Sep2023

Calcul pret vanzare conform OUG 67

de Anca Bilas valabil la 25 Sep 2023
Intrebare: Cum trebuie sa aplicam prevederile OUG 67/2023 in cazul unui magazin cu amanuntul?Ne-ar ajuta un model de calcul al pretului de vanzare, cat si un model de situatie privind stabilirea cheltuielillor directe si indirecte.Este necesar ca administratorul sa dea o anumita declaratie privind adaousrile practicate? Daca da, ne puteti ajuta cu model?
21Sep2023

Imprumut intre 2 societati comerciale

de Anca Bilas valabil la 21 Sep 2023
Intrebare: Intr-un contract de imprumut care se incheie intre doua SRL-uri, in care SRL din Romania este imprumutator, iar SRL din Olanda este imprumutat,este obligatoriu pentru parti sa includa in contract plata unei dobanzi? Daca se plateste dobanda, care este dobanda care trebuie inclusa? Cea prevazuta de BNR la data incheierii contractului de imprumut sau trebuie sa se precizeze dobanda BNR de pe ...
20Aug2023

Registrul imobilizarilor

de Gabi Popescu valabil la 20 Aug 2023
Intrebare: Suntem in curs de receptie a unui centru comercial. In acest moment incercam sa constituim registrul de mijloace fixe si avem cateva nelamuriri legate de anumite pozitii, respectiv:1. Mobilier custom made foodcourt - are in componenta bunuri precum mese, scaune, lampi, pergola etc. Similar cu tot ceea ce inseamna mobilierul din foodcourt-ul oricarui centru comercial.2. Mobilier urban - are ...
07Aug2023

Notiunea de carne proaspata conform OUG 67/2023

de Anca Bilas valabil la 07 Aug 2023
Intrebare: Conform OUG 672/2023 in calculul plafonarii adaosului comercial intra anumite produse de carne proaspata porc si pasare. Va rog sa ma lamuriti ce inseamna carne proaspata intrucat conform Legii 321/2009 si Normelor Sanitar Veterinare din 18.02.2008 art. 1 - pct. 1.10 carnea proaspata reprezinta carne care nu a fost supusa niciunui proces de conservare, cu exceptia refrigerarii, congelarii sau ...
x