ANAF anunta ca nu va mai cere planuri de afaceri si alte date nerelevante in locul D088
02 Feb 2017
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, domnul Bogdan - Nicolae Stan, impreuna cu specialistii institutiei, au cerut tuturor structurilor subordonate, responsabile cu aplicarea procedurii privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoare adaugata, respectarea principiului bunei credinte, cu privire la analiza tuturor solicitarilor de inregistrare in scop de TVA.
Totodata, ANAF pretinde buna credinta si din partea contribuabililor. Presedintele ANAF a subliniat ca in cazul clarificarii situatiei unei cereri, vor fi solicitate numai documentele strict necesare, generate de informatiile si datele subsecvente cererii.
Mai precis, organul fiscal nu va mai pretinde planuri de afaceri si alte date nerelevante. Organele fiscale vor aplica in mod unitar aceasta procedura, insistandu-se asupra schimbului de bune practici, iar periodic, vor fi realizate analize cu privire la modul de derulare si implementare a procedurii. In cazul in care se vor constata vicii de procedura, se vor dispune reglajele necesare.
"Necesitatea mentinerii procedurii rezida din prevederile Codului Fiscal precum si din nivelul inca ridicat al evaziunii fiscale. Din analizele noastre a rezultat faptul ca, desi numarul firmelor inregistrate in scop de TVA a scazut in anul 2016 comparativ cu 2015, se constata o crestere a bazei aferente TVA colectat. Aceasta situatie creeaza premisele unui mediu concurential sanatos, in care numarul firmelor care au comportament de tip fantoma s-a diminuat in mod considerabil, iar efectul se resimte in piata tranzactiilor. Exista practici identificate de ANAF, in care un detinator al unui cod de TVA deruleaza operatiuni comerciale, intr-un termen foarte scurt, fara a declara si plati taxa pe valoare adaugata sau achizitioneaza cu taxare inversa produse din statele membre ale Uniunii Europene si vinde la un pret sub-evaluat, distorsionand, astfel, mediul concurential" a declarat domnul Bogdan Nicolae Stan, presedintele ANAF.
Precizam ca in data de 01.02.2017, in M.O. nr. 93 a fost publicat Ordinul nr. 605 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, pentru aprobarea Procedurii privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a persoanelor impozabile, societati, cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, supuse inmatricularii la Registrul Comertului si pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (11) lit. h)
din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, a persoanelor impozabile, societati, cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, supuse inmatricularii la Registrul Comertului care nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera de aplicare a TVA.
Principalele modificari survenite in urma adoptarii acestui ordin sunt:
Eliminarea obligativitatii contribuabililor de a depune declaratia 088;
Folosirea datelor interne si obtinute de la terti, in baza protocoalelor de schimb de informatii, pentru stabilirea intentiei si a capacitatii contribuabilului de a desfasura activitati economice si de a colecta TVA, in numele statului roman.
Solicitarea prezentei reprezentantului legal, a imputernicitului, a persoanei impozabile, la sediul organului fiscal pentru clarificarea situatiei generate de lipsa unor date care se regaseau in Formularul 088 (exemple: contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii conform Legii nr. 182/1991, documente care sa ateste tipul de viza detinuta de administratori persoana fizica, nerezident, conform OUG 194/2002, etc.);
Anularea inregistrarii in scopuri de TVA, din perspectiva justificarii intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice, se va aplica numai persoanelor impozabile la inregistrarea in scopuri de TVA care prezinta risc fiscal.
Sursa: www.contabilul.manager.ro
Sursa: www.contabilul.manager.ro
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Articole similare
01Feb2022
Ordinul ANAF nr. 80/2022. Modificari privind procedura de directionare a 3,5% din impozitul anual catre ONG-uri
de
Ionut Jinga
01 Feb 2022
25Aug2020
OUG nr. 142/2020. Declaratia privind beneficiarul real pentru fundatii si asociatii: Termenul a fost prelungit!
de
Ionut Jinga
25 Aug 2020
28Sep2017
OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA. Intre A FI sau a NU FI
de
PortalContabilitate.ro
28 Sep 2017
26Sep2017
Ce declaratii trimitem obligatoriu electronic de la 1 ianuarie 2018?
de
PortalContabilitate.ro
26 Sep 2017
01Sep2017
Plata defalcata a TVA. Mecanism imbunatatit de colectare si de reducere a evaziunii fiscale
de
PortalContabilitate.ro
01 Sep 2017