ANAF cere garantii pentru riscul neplatii accizelorvezi cine e vizat

Prin Ordinul ANAF nr. 419/1.207/2025, autoritatile stabilesc obligatiile operatorilor economici care doresc sa distribuie si sa comercializeze produse accizabile provenite din antrepozite fiscale detinute de terti.
Acesti operatori, inregistrati pentru activitati angro fara depozitare (pentru bauturi alcoolice, tutun prelucrat si produse energetice), au acum obligatia de a constitui garantii menite sa acopere riscul neplatii accizelor, in conditiile stabilite de organul fiscal competent.
Mai exact, cine sunt operatorii economici monitorizatiEste vorba despre operatorii economici care sunt inregistrati la autoritatea vamala teritoriala competenta pentru distributie si comercializare angro fara depozitare bauturi alcoolice, tutun prelucrat si produse energetice - benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat si biocombustibili, care detin si doresc sa comercializeze produsele accizabile care se afla in cadrul unui antrepozit fiscal apartinand unei terte persoane.
Monitorizarea constituirii garantiei
Operatorii mentionati mai sus, care au primit o notificare din partea autoritatii vamale teritoriale in vederea indeplinirii sarcinilor fiscale au obligatia ca, inaintea comercializarii, sa depuna, in scris, la autoritatea vamala teritoriala competenta declaratia pe propria raspundere.
Pe baza declaratiei pe propria raspundere, in termen de maximum 5 zile lucratoare, autoritatea vamala teritoriala competenta emite decizia de constituire a garantiei, potrivit prevederilor legale.
Dupa primirea confirmarii constituirii garantiei, in termen de maximum 5 zile lucratoare, autoritatea vamala teritoriala competenta informeaza in scris antrepozitarul autorizat cu privire la confirmarea constituirii garantiei.
In situatia in care un operator economic intentioneaza, ulterior depunerii declaratiei pe propria raspundere, sa elibereze pentru consum din antrepozitul fiscal apartinand unei terte persoane o noua cantitate de produse accizabile, acesta are obligatia depunerii unei noi declaratii pe propria raspundere si a unei noi garantii, calculata la nivelul a 120% din contravaloarea accizelor aferente cantitatii de produse accizabile pe care intentioneaza sa o elibereze pentru consum, care sa acopere riscul neplatii accizelor, urmandu-se aceeasi procedura.
Monitorizarea operatiunilor de eliberare in consum
Operatorii economici, ulterior confirmarii constituirii garantiei, au obligatia sa informeze in scris autoritatea vamala teritoriala care asigura supravegherea antrepozitului fiscal cu privire la intentia de a elibera pentru consum produse accizabile si, concomitent, sa transmita dovada platii anticipate a accizelor, aferente livrarii.
Autoritatea vamala teritoriala care asigura supravegherea antrepozitului transmite prin e-mail, la unitatea Trezoreriei Statului a organului fiscal la care sunt luati in evidenta fiscala operatorii economici, situatia documentelor de plata pentru care se solicita confirmarea incasarii/neincasarii sumelor achitate de acestia. Unitatile Trezoreriei Statului confirma/nu confirma incasarea sumelor respective in termen de maximum 2 zile lucratoare de la primirea solicitarii.
Adresele de e-mail de la care, respectiv la care se transmit situatiile documentelor de plata pentru care se solicita confirmarea incasarii/neincasarii sumelor achitate se stabilesc de comun acord intre autoritatile vamale teritoriale si unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului. Modelul situatiei pe care autoritatea vamala teritoriala o va trimite unitatii teritoriale a Trezoreriei Statului in scopul verificarii incasarii sumelor este prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta activitate de monitorizare si control.
In cazul in care plata nu este confirmata de catre trezorerie, se considera ca are loc o eliberare pentru consum din cadrul unui antrepozit fiscal fara sa fie respectate prevederile art. 345 alin. (3^5) lit. a) din Codul fiscal, motiv pentru care operatorul economic nu are dreptul sa comercializeze produsele accizabile pentru care nu a fost achitata anticipat acciza.
Operatorii economici prevazuti la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal au obligatia sa transmita pana pe data 5 a lunii ulterioare livrarilor situatia privind achizitiile aferente lunii precedente si situatia privind livrarile aferente lunii precedente, conform modelului prevazut in anexa.
Situatiile prevazute mai sus vor fi transmise la autoritatea vamala teritoriala care asigura supravegherea antrepozitului fiscal si la Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Directia generala antifrauda fiscala - structura centrala pana pe data de 5 a lunii urmatoare celei in care s-au efectuat achizitia, respectiv livrarea.
cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!