ANAF vine cu propuneri noi in ce priveste Legea preventiei
20 Apr 2017
In prezent, legea preventiei se afla inca la nivel de negociere intre ministere. ANAF urmeaza sa aduca o serie de propuneri printre care se afla renuntarea la o serie de contraventii pentru agentii economici.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Bogdan Stan, prezent miercuri la o conferinta de specialitate, a declarat, citat de Agerpres:
"Legea preventiei este inca la nivel de negociere intre ministere si se lucreaza la ea. Eu pot sa va dau punctual propunerile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in ceea ce priveste masurile avute in vedere. Cei mai multi dintre dvs. s-au confruntat cu celebra Ordonanta de Urgenta 28/1999, cea care va obliga sa emiteti bonurile fiscale pentru serviciile prestate sau produsele livrate. Pot sa va spun ca noi am renuntat la litera f, de la articolul 10, care prevedea ca emiterea bonului fiscal continand date eronate decat cele prevazute la litera c sau fara ca acesta sa contina toate datele prevazute la articolul 4, alineatul 1 sau alineatul 2 se sanctiona cu o contraventie de pana la 3.000 de lei. Am avut situatii neplacute in care agentul economic a emis un bon fiscal de 5 lei pentru o apa plata si nu a specificat in mod clar produsul pentru care a fost vandut si, din pacate, a fost sanctionat cu amenda de 3.000 de lei. Astfel de practici speram sa nu mai existe dupa aprobarea Legii preventiei".
Totodata, acesta a declarat ca a venit cu alte doua propuneri venite din partea Fiscului se refera la renuntarea la amenda aplicata operatorului economic care nu afiseaza anuntul referitor la eliberarea bonului fiscal:
"De asemenea, am renuntat tot la articolul 10, la litera c referitoare la inmanarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului fiscal sau eliberarea facturii la solicitarea clientului. Era o sanctiune aici de 1.250 de lei. O alta masura venita in sprijinul mediului de afaceri a fost scoaterea literei h de la articolul 10, care prevedea ca neindeplinirea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligatiei de a afisa anuntul de atentionare, in caz contrar se sanctiona cu amenda de 3.000 de lei. Vorbim despre celebrul afis care trebuia afisat in incinta unitatilor de alimentatie publica sau in unitatile hoteliere. Acestea au fost propunerile ANAF si sper ca vor fi acceptate. Politica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este de a indruma contribuabilii si de a avea un dialog in vederea conformarii voluntare si declararii la plata”.
In plus, citat de Agerpres, Bogdan Stan a precizat ca activitatea in domeniul hotelier s-a majorat cu aproape 14%, iar cea din domeniul restaurantelor si alte activitati de alimentatie publica a crescut cu circa 18%, dupa scaderea la 9% a TVA pentru serviciile turistice:
“Mediul de afaceri si statul avem un element comun: acela de a creste business-ul mediului privat. Pentru noi cresterea business-ului dvs. reprezinta o colectare in plus a veniturilor pe care le achitati ca obligatie de plata la bugetul de stat. Prin tot ceea ce intreprindem in ultimele luni,incercam - si cred ca o sa si reusim - sa cream acest cadru legal din care sa rezulte un mediu concurential sanatos. Urmare a scaderii cotei de TVA la 9% in domeniul serviciilor turistice, practic, activitatea in domeniul hotelier a crescut cu 13,85%, iar in cel al restaurantelor si altor activitati din serviciile de alimentatie cu 18,05%. Aceste date arata, practic, ca statul, prin componenta de legislatie, a venit in sprijinul dvs. in ceea ce priveste impozitul specific, tin sa va anunt ca, in cursul zilei de 14 (aprilie, n.r.) au fost publicate in Monitorul Oficial normele metodologice de aplicare a Legii 176. Speram ca acestea sa aduca clarificari in ceea ce priveste activitatea pe care o desfasurati. La nivelul anului 2015, totalul veniturilor obtinute de catre stat in urma activitatilor din segmentul HORECA se ridica la 1,1% in total venituri la bugetul de stat. Eu spun ca e o suma consistenta”, a subliniat Stan.
Asociatia patronala HORA a organizat, miercuri, la Bucuresti, prima editie a Conferintei Nationale a Industriei Ospitalitatii, la care participa reprezentanti ai autoritatilor centrale, precum si ai organizatiilor de profil din Romania.
Sursa: www.contabilul.manager.ro
Sursa: www.contabilul.manager.ro
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Articole similare
01Feb2022
Ordinul ANAF nr. 80/2022. Modificari privind procedura de directionare a 3,5% din impozitul anual catre ONG-uri
de
Ionut Jinga
01 Feb 2022
07Dec2020
ONG. Simplificari privind inscrierea in Registrul Unitatilor de Cult si exceptii de la depunerea Declaratiei privind Beneficiarul Real
de
Ionut Jinga
07 Dec 2020
26Sep2017
Ce declaratii trimitem obligatoriu electronic de la 1 ianuarie 2018?
de
PortalContabilitate.ro
26 Sep 2017
31Iul2017
Noile case de marcat, de implementat pana la 1 mai 2018
de
PortalContabilitate.ro
31 Iul 2017
22Iun2017
Limite deductibilitate pentru unele categorii de cheltuieli in 2017. Noul Ghid ANAF
de
PortalContabilitate.ro
22 Iun 2017
21Iun2017
ANAF: Modificari ale Codului fiscal aduse de Legea nr.136/2017
de
PortalContabilitate.ro
21 Iun 2017