Apa acordata angajatilor. Deductibilitate cheltuieli. Inregistrari contabile
valabil la 22 Iun 2012
Intrebare: Apa minerala data angajatilor pentru hidratare conform legii (datorita caldurii ) ... trebuie sa fac receptie pentru ea sau pot sa o trec direct pe cheltuieli, pe ce cont? Este deductibila? La o sectie de confectii unde se calca textile pe prese de calcat, suntem obligati sa dam apa minerala angajatilor? In ce cont se inregistreaza? Este deductibila?
Raspuns: Conform dispozitiilor art. 21 alin.(1) din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
In conformitate cu prevederile art. 3 al OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, in perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie sa ia toate masurile prevazute de Legea protectiei muncii nr. 90/1996 pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in limitele prevazute de normele generale de protectie a muncii. Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor. In unitatile in care functioneaza comitetele de securitate si sanatate in munca masurile vor fi stabilite de acestea.
Masurile minimale ce trebuiesc asigurate de angajatori in perioadele cu temperaturi ridicate extreme sunt redate la art. 4 al ordonantei, astfel:
A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.
In situatia in care, printr-un act normativ special nu este stabilita obligatia angajatorului de a acorda apa minerala angajatilor care isi desfasoara activitatea la sectia de confectii, angajatorul are aceasta obligatie daca si-a asumat-o prin contractul colectiv sau individual de munca.
Cheltuielile inregistrate cu apa acordata angajatilor potrivit OUG 99/2000 sunt deductibile la determinarea profitului impozabil.
In celelalte situatii, cheltuielile inregistrate cu apa acordata angajatilor potrivit contractelor colective/individuale de munca sunt cheltuieli sociale si sunt deductibile in baza art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Din punct de vedere contabil, apa acordata angajatilor, potrivit legii, in perioadele cu temperaturi extreme ridicate sau, in alte situatii, potrivit contractelor colective/individuale de munca, se va inregistra cu ajutorul contului 6458 – „Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala”.
Potrivit pct. 156 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
Astfel cum prevede alin. (2) lit. a), in aplicarea acestor prevederi este necesar sa se asigure receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului.
In baza acestor prevederi consideram ca, in situatia in care apa este depozitata aceasta se va receptiona si inregistra la locul de depozitare.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!
Intrebari similare din categoria Rezultat fiscal
11Nov2024
Codul CAEN obligate la plata impozitului pe profit
de
Anca Bilas
valabil la 11 Nov 2024
Intrebare: Care este baza legala pentru societatile care realizeaza venituri din activitati care intra sub incidenta impozitului pe profit?Care sunt aceste venituri sau care sunt codurile CAEN care sunt obligate la plata impozit pe profit?
10Nov2024
Inchiriere apartament. Deductibilitate cheltuieli si TVA
de
Dana Hristu
valabil la 10 Nov 2024
Intrebare: O societate comerciala A, platitoare de impozit pe profit si TVA, doreste inchirierea unui apartament in vederea gazduirii partenerilor externi de business, atunci cand acestia sosesc in delegatie pentru a participa impreuna la congrese, lucrari stiintifice, activitati de promovare de produse. S-a luat aceasta decizie in urma unei analize a cheltuielilor lunare cu cazarea in sistem hotelier si ...
09Nov2024
Recuperare debit de la ANAF prin hotarare judecatoreasca
de
Anca Bilas
valabil la 09 Nov 2024
Intrebare: O societate a deschis un proces impotriva ANAF pentru recuperarea Taxei de viciu ce se retinea din Acciza. Are sentinta definitiva de la curtea de apel Oradea prin care ANAF este obligat sa plateasca societatii o suma de 400.000 lei pentru perioada 2017-2019. Aceasta suma a fost inclusa in pretul de aprovizionare a bauturilor si din aceasta cauza profitul pe perioada respectiva a fost mai mic cu ...
06Nov2024
Cheltuieli cazare salariati, incadrtae ca si cheltuieli nedeductibile.
de
Elena Garofil
valabil la 06 Nov 2024
Intrebare: Societatea are salariati cu clauza de mobilitate activa care au fost cazati in cursul lunii in diverse localitati in functie de locatia santierelor. La sfarsitul lunii, dupa alocarea cazarilor pe salariati astfel incat sa nu se depaseasca plafonul de 33% din salariul de baza brut, se constata ca raman anumite facturi de cazare care, daca ar fi alocate, ar constitui venituri impozabile pentru ...
07Nov2024
Prestari servicii de consultanta. Deductibilitate cheltuieli efectuate in scopul prestarii serviciilor
de
Olguta Crevelescu
valabil la 07 Nov 2024
Intrebare: O societate din Romania (X), platitoare de TVA si impozit pe profit (subcontractor), a incheiat un contract cu o firma din Romania (Y), platitoare de TVA (client), pentru oferirea de consultanta in domeniul IT unei alte societati din Belgia (Z) (client final si firma sora cu firma Y). In contractul incheiat intre societatile X si Y, este specificat faptul ca societatea X trebuie sa presteze ...
06Nov2024
Recuperare pierdere fiscala in cazul IMCA
de
Anca Bilas
valabil la 06 Nov 2024
Intrebare: ART. 18^1 alin. (2) din Codul fiscal: In situatia in care rezultatul fiscal cumulat la sfarsitul trimestrului/anului de calcul este pierdere fiscala sau profit impozabil, inainte de recuperarea pierderii fiscale din anii precedenti, potrivit art. 31, contribuabilul determina impozitul minim pe cifra de afaceri, potrivit alin. (3).Cum credeti ca ar trebui interpretat acest alineat? ...