Calcul prorata
SC ABC SRL desfasoara doar activitate de inchiriere spatii catre persoane juridice. Spatiile respective sunt in propietatea asociatului unic care este si administratorul firmei. Sunt folosite de ABC SRL in baza unor contracte de comodat. Impozitele locale pentru aceste spatii sunt suportate de proprietar, iar utilitatile se suporta direct de catre chiriasi. Practic, ABC SRL administreaza inchirierea acestor spatii, cu un singur salariat. In medie, lunar, o parte din contracte se factureaza cu TVA (exista notificare pentru optiune taxare TVA) in suma de 13.000 lei, iar celelalte reprezinta operatiuni de inchiriere scutite fara drept de deducere (art. 292) in suma de 16.000 lei. Sumele sunt variabile lunar. Prin contract, se acorda reduceri de tarif pentru chiriasii care platesc in avans 2-3 luni sau se diminueaza tariful pentru perioade scurte, pentru chiriasii cu activitati economice sezoniere.
Fostul contabil nu a calculat prorata definitiva pentru anul precedent, nu a depus la ANAF notificarea proratei provizorii pentru anul in curs, si a folosit trimestrial prorata rezultata din calculul perioadei respective. Incepand cu luna septembrie am preluat evidenta contabila si sunt in situatia in care trebuie sa depun decontul de TVA pentru trim. 3. In jurnalul de cumparari se regasesc achizitii de carburant pentru 3 autoturisme, piese de schimb auto, reparatii auto, materiale si piese pentru o centrala termica la un imobil care de inchiriaza fara TVA (fara notificare de optiune), abonamente telefonie si internet. Exista o factura de achizitie centrala termica in valoare de 18.000 lei si materiale in valoare 3.500 lei, necesare instalarii la un imobil care de inchiriaza fara TVA (centrala o inlocuieste pe cea veche si defecta din imobil).
1. Cu ce prorata voi calcula TVA pentru trim. 3? Care este modul de calcul pentru decontul trim. 3
2. Este indicat sa se faca corectie si regularizari sau se va face regularizarea in decontul trim. 4, cand se va calcula si prorata definitiva?
3. Cum se poate calcula corect si regulariza TVA pentru trimestrele precedente?
4. Cum se inregistreaza corect centrala termica?
5. Ce alte recomandari aveti?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 26 oct 2022.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 133734 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!