Cei care investesc in IMM-uri vor fi scutiti de la plata unor impozite. Facilitatile fiscale, aprobate de deputati
Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, a aprobat miercuri un proiect de lege privind stimularea investitorilor individuali - business angels, care a primit in octombrie anul trecut si avizul Guvernului, iar in februarie a fost votat si de senatori.
ConformProiectului de Lege nr. 26/2015 privind stimularea investitorilor individuali, aprobat miercuri de deputati, investitorii individuali vor fi scutiti de plata unor impozite, pentru stimularea unui mediu economic favorabil investitiilor in IMM-uri nou infiintate (start-up-uri).
Un investitor individual, cunoscut si ca investitor „providential” sau business angel este o persoana fizica posesoare de capital, de expertiza si de dorinta necesara realizarii unei investitii intr-un start-up. Pe piata financiara locala, acesti business angels contribuie cu capital propriu, de la 10.000 de euro, pana la maximum 200.000 de euro, in anumite conditii si prin asumarea unui risc inalt, la finantarea afacerilor din sectoarele economice care prezinta un potential sporit de crestere, de exemplu IT si tehnologie.
Facilitatile fiscale de care va beneficia, in urma implementarii acestei legi, un business angel se refera la scutirile de la plata:
- impozitului pe veniturile sub forma de dividende, pentru o perioada de 3 ani, din momentul dobandirii partilor sociale, pentru dividendele aferente partilor sociale dobandite;
- impozitului pentru castigul stabilit din transferul partilor sociale daca instrainarea are loc dupa cel putin 3 ani de la dobandire.
Orice persoana fizica poate deveni investitor individual/business angel, daca indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:
- este o persoana din afara societatii si dobandeste calitatea de asociat al acesteia prin aportul sau in numerar la capitalul social al societatii, rezultand emiterea de noi parti sociale in favoarea sa;
- investeste o suma cuprinsa intre 3.000 de euro si 200.000 euro (suma investita va fi platita prin intermediul sistemului bancar din Romania si va fi inregistrata in contabilitatea societatii);
- nu detine, ca urmare a investitiei, in nume propriu sau prin persoane interpuse, mai mult de 49% din capitalul social al societatii in cauza;
- beneficiarul investitiei sale este un SRL (societate cu raspundere limitata), in conditiile art. 2 din Legea societatilor nr. 31/1990.
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!