Cesionarea gratuita a partilor sociale
Date:
- Capitalul firmei are valoarea de 12.463 lei compus din 103 parti sociale nominale, valoarea unei parti sociale fiind de 121 lei.
- Asociatul principal detine 102 parti sociale (99,03%), valoarea totala a partilor sociale fiind de 12.342 lei.
- Asociatul minoritar detine 1 parte sociala (0,97%), valoarea acestei parti sociale fiind de 121 lei.
- Asociatul principal este unchiul, iar asociatul minoritar este nepotul de sora, deci sunt rude de gradul 3, ceea ce incadreaza tranzactia ca fiind intre parti afiliate.
- Valoarea estimativa a patrimoniului firmei, pentru care se estimeaza ca se va efectua cesionarea partilor sociale gratuit, este in jur de 2.000.000 lei (date informative, este posibil ca valoarea finala sa fie mai mica).
1. Este permisa, din punct de vedere legislativ, cesionarea a 102 parti sociale gratuit (donatie) de catre asociatul principal catre asociatul minoritar?
2. Daca este permisa aceasta tranzactie, cesiunea gratuita se poate face la valoarea nominala a actiunii de 121 RON/buc, respectiv 12.342 lei pentru cele 102 parti sociale?
3. Pentru realizarea acestor tranzactii, este necesara prezenta la notar sau este suficienta inregistrarea la Registrul Comertului? Ce documente trebuie sa fie realizate?
4. Ce obligatii fiscale revin asociatului principal (unchi) sau asociatului minoritar (nepot de sora)?
5. Avand in vedere ca este o tranzactie intre parti afiliate, ANAF poate reconsidera aceasta tranzactie?
6. In cazul in care ANAF poate reconsidera aceasta tranzactie, trebuie sa intelegem ca o tranzactie de acest gen necesita o evaluare a societatii? Daca da, sa presupunem ca valoarea evaluata este de 2.500.000 lei si se face cesiunea gratuita a partilor sociale. Care sunt obligatiile fiscale ale asociatului care cesioneaza si ale asociatului care primeste gratuit?
7. Ce alte aspecte fiscale ne recomandati sa luam in considerare?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 09 iul 2024.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 133486 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!