Cesiune de creanta primita in active circulante
- societatea X in faliment, detine active fixe si circulante in valoare de 10.000.000 lei - valoare contabila. Societatea X este platitoare de TVA si a dedus TVA la intrarea in patrimoniu a acestor active.
- valoarea stabilita de evaluator in procedura falimentului in vederea vanzarii - 9.680.000 lei
- scoate succesiv la vanzare bunurile prin licitatie publica pana la 80% - 7.744.000 lei - din valoare stabilita prin expertiza, bunurile nu se vand.
- toate bunurile in valorile mai sus precizate au consituit gaj/garantie la banca Z pentru credite acordate.
- banca Z, care are calitatea de creditor in procedura cu 75% din masa credala, gaseste o societate Y careia ii cesioneaza creanta ce o detine la societatea X in faliment obtinand pe intreaga creata detinuta suma de 6.600.000 lei.
- societatea Y - cesionarul - dupa parcurgerea procedurilor reglementate de Legea 85/2006 preia in proprietate, in contul gajului, toate activele fixe si circulante.
Care este procedura fiscala la cesionarul, societatea Y, avand in vedere prevederile pct. 332 din OMFP 1802/2014 care stipuleaza ,,creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in cont - la costul de achizitie 461 = 462......................in cazul in care cesionarul recupereaza de la debitorul preluat o suma mai mare decat costul de achizitie. Diferenta dinte suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza in venituri la data incasarii."
Avand in vedere ca a preluat bunuri in contul creantei si nu a platit sume societatii X pentru bunuri se considera suma incasata sa nu diferenta intre pretul de achizitie al creantei (6.600.000 lei) si:
- valoarea contabila (10.000.000 lei)
- valoarea evaluata (9.600.000 lei)
- 80% din valoarea evaluata ajunsa la licitatie (7.744.000 lei)
sau se considera suma incasata (6.600.000 lei)?
Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA la societatea X? Care sunt inregistrarile contabile la societatile X si Y?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 27 dec 2015.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 134489 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!