Chirie de la persoana fizica si juridica. Completare declaratia unica. Plata CASS
In cazul contractului de inchiriere catre persoana fizica:
In declaratia unica, la sectiunea an 2024 se bifeaza sectiunea II.1.1 pentru impozit, iar pentru CASS se bifeaza sectiunea II.2.2.
La sectiunea: Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, se completeaza:
- cedare folosinta bunuri
- chirie in lei
- cote forfetare
- se completeaza datele imobilului si ale contractului de inchiriere
- venitul brut
Rezulta impozitul de plata.
In cazul contractului de inchiriere catre persoana juridica:
Incepand cu 2024, plata impozitului se face lunar prin retinerea la sursa a acestuia in momentul platii chiriei de catre persoana juridica. Ce informatii mai completeaza persoana fizica in declaratia unica? In cazul in care la persoana juridica se trec informatii despre contractul de inchiriere si imobil la sectiunea: Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, impozitul se completeaza cu 0? In cazul in care trecem suma aferenta perioadei, se va incarca in fisa persoanei fizice inca o data impozitul de plata, ceea ce nu este corect. Dar, ca sa putem evidentia si suma aferenta CASS, nu ar trebui completate totusi informatii aici ca in cazul persoanei fizice? Pentru ambele contracte, persoana fizica care inchiriaza imobilele a depus formularul C168. De unde isi poate lua ANAF informatia pentru a valida un calcul corect in cazul CASS? Din formularul C168?
Sa presupunem ca in cazul persoanei juridice avem 17.550 lei venit brut pe tot anul 2024, iar in cazul persoanei fizice avem 36.000 lei pe tot anul. In cazurile prezentate mai sus, care este suma de plata pentru CASS? Din analiza noastra se incadreaza la plata a 12 salarii minime. Rugam confirmare.
La sectiunea: Total venit estimat pentru incadrarea ca platitor de CASS se trece suma 3300*12 = 39.600 lei, apoi se bifeaza sectiunea IA.2. Obtin venituri intre 12 salarii minime brute, inclusiv, si 24 salarii minime brute, CASS = 10% x 12 salarii minime brute si suma de plata este 3.960? Avand in vedere ca salariul minim se modifica de la 1 iulie si devine 3.700, se schimba ceva in declaratia unica referitor la calculul CASS si implicit suma de plata?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 01 iul 2024.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 132357 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!