Cladirile si terenurile pot sterge datoriile fiscale! Afla cum
18 Dec 2024
Te confrunti cu datorii fiscale la ANAF si nu dispui de lichiditati pentru a le achita?
Ordinul ANAF 6942/2024 contine procedura de „dare in plata” – o metoda ce poate fi folosita pentru a stinge creantele fiscale. Astfel, ai posibilitatea sa scapi de datorii prin cedarea unor imobile, precum cladiri sau terenuri.
Desi decizia finala apartine unei comisii special infiintate, procesul nu este greoi si poate fi o varianta pentru firmele in dificultate.
Stingerea creantelor fiscale prin trecerea in proprietatea publica a statului a unor bunuri imobile, reprezentand constructie si teren aferent, precum si terenuri fara constructii, dupa caz, denumita dare in plata, se realizeaza in baza unei cereri al carei model este prevazut in anexa acestui ordin.
Bunurile care NU pot face obiectul procedurii de dare in plata
Se califica si bunurile imobile supuse executarii silite, cu exceptia:
a) bunurilor care fac obiectul unor cereri privind retrocedarea proprietatii, revendicarea si restituirea acestora, potrivit legii, dupa caz;
b) bunurilor care fac obiectul unor litigii;
c) bunurilor care sunt aduse ca aport in cadrul unei asocieri in participatiune sau la capitalul social al unei alte societati;
d) bunurilor care sunt inchiriate, concesionate sau arendate, dupa caz
Pot face obiectul darii in plata bunurile imobile aflate in proprietatea persoanelor care si-au asumat obligatia de plata printr-un angajament de plata sau printr-un alt act incheiat in forma autentica, denumite debitori garanti. In acest caz, bunurile trebuie sa nu fie supuse executarii silite si sa nu fie grevate de alte sarcini.
Procedura se aplica creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, precum si creantelor transmise spre recuperare organului fiscal central care se fac venit la bugetul de stat.
Procedura cuprinde dispozitii cu privire la valoarea de stingere a creantelor fiscale prin darea in plata, informatiile care vor fi mentionate in cererea privind darea in plata, stabilirea documentelor care insotesc cererea de dare in plata, componenta si atributiile comisiei de dare in plata, precum si procedura de solutionare a cererilor de dare in plata, componenta si atributiile secretariatului tehnic, competenta privind monitorizarea emiterii hotararilor de Guvern privind darea in administrare a bunurilor ce fac obiectul darii in plata, procedura pe care o adopta organul fiscal in situatia in care institutia publica solicitanta refuza expres semnarea procesului verbal de predare-primire in custodie a bunurilor imobile intrate in proprietatea publica a statului si modul de solutionare a acestei situatii.
Totodata, in OpANAF nr. 63/2017 sunt introduse doua modele de formulare care vor fi utilizate in procedura de dare in plata, respectiv:
a) Proces-verbal privind modificarea procesului – verbal pentru trecerea in proprietatea publica a statului a bunurilor imobile;
b) Proces-verbal privind desfiintarea procesului – verbal pentru trecerea in proprietatea publica a statului a bunurilor imobile.
Cand nu se poate aplica darea in plata
Procedura de dare in plata nu se aplica pentru stingerea creantelor fiscale cu retinere la sursa si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestora, a drepturilor vamale si a altor creante transmise spre colectare organului fiscal central care nu se fac venit la bugetul de stat.
Cererea de dare in plata
Cererea de stingere a creantelor fiscale prin darea in plata a acestor bunuri se transmite de catre debitor organului fiscal competent in administrarea obligatiilor fiscale ale acestuia.
De retinut: Prevederile acestei proceduri se aplica si pentru cererile de dare in plata aflate in curs de solutionare.
In termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal de trecere in proprietatea publica a bunului imobil, institutia care a solicitat preluarea in administrare a bunului are obligatia de a efectua demersurile pentru initierea hotararii de constituire a dreptului de administrare potrivit art. 867 din Codul civil si de a-l transmite spre avizare institutiilor publice competente.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Articole similare
29Nov2024
Amnistia fiscala prelungita, accize mai mari si bonusuri pentru ANAF
de
Ionut Jinga
29 Nov 2024
20Mar2024
Lipsa Documentelor la Transport: Risti suspendarea Activitatii
de
Ionut Jinga
20 Mar 2024
09Oct2023
Amenzi Directe, Fara Avertisment! Ce Schimbari Aduce HG 937/2023?
de
Ionut Jinga
09 Oct 2023
10Apr2023
ATENTIE: Cand primiti notificarea de conformare de la ANAF riscul unei inspectii fiscale este MAJOR
de
Ionut Jinga
10 Apr 2023
18Nov2022
Atentie! ANAF selecteaza contribuabili pentru inspectie in functie de aceste criterii
de
Ionut Jinga
18 Nov 2022