Comision achitat unei persoane fizice din Italia. Impozit nerezidenti
valabil la 10 Sep 2019
Intrebare: Avem un contract de comision cu o persoana fizica din Italia. Obiectul contractului de comision este acordarea unui procent ca si comision din vanzarile efectuate la clientii identificati de catre aceasta persoana fizica (din Italia).
Care este abordarea acestei situatii? Cum tratez si declar acest lucru? Persoana nu a prezentat un certificat de rezidenta fiscala.
Care este abordarea acestei situatii? Cum tratez si declar acest lucru? Persoana nu a prezentat un certificat de rezidenta fiscala.
Raspuns:
Conform art. 223 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal comisioanele de la un rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate.
Conform pct. 18 din normele metodologice date in aplicarea art. 230 din Codul fiscal, prevederile titlului VI din Codul fiscal se aplica atunci cand beneficiarul venitului obtinut din Romania este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau cand beneficiarul venitului obtinut din Romania, rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 19 alin. (1) ori atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit.
Dispozitiile alin. 2 ale art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate. In cazul cand legislatia interna prevede in mod expres o cota de impozitare mai favorabila sunt aplicabile prevederile legislatiei interne.
Dispozitiile alin. 2 ale art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri deroga de la prevederile paragrafului 1 al acestor articole din conventiile respective.
Astfel, in lipsa certificatului de rezidenta fiscala, pentru comisioanele platite societatea din Romania va retine la sursa impozit pe veniturile nerezidentilor aplicand cota de 16% prevazuta la art. 224 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal. Impozitul se declara in Formularul 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul si formularul 207 pana la data de 31 ianuarie a anului urmator celui de realizare a venitului.
Conform art. 82 din Codul de procedura fiscala orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. Daca beneficiarul nu este inregistrat fiscal in Romania, pentru inregistrare se utilizeaza formularul 030. In situatia in care persoana fizica realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final sau cu optiune de regularizare formularul 030 poate fi depus de catre platitorul de venit la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acestuia.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!
Intrebari similare din categoria Servicii
24Oct2024
Servicii juridice prestate de un nerezident in afara Romaniei
de
Bajan Camelia
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare: Pentru serviciile de reprezentare juridica prestate de o firma de avocatura nerezidenta, exista obligatie de retinere la sursa a impozitului?Serviciile se refera la initierea si sustinerea unei proceduri de arbitraj in strainatate, precum si a oricarui posibil apel sau recurs la hotararea de arbitraj, toate serviciile fiind prestate in afara teritoriului Romaniei.
21Oct2024
Tratamentul fiscal al serviciilor de publicitate prestate de Facebook si Google
de
Liviu Sapunaru
valabil la 21 Oct 2024
Intrebare: Pentru serviciile de publicitate facturate de Facebook si Google se retine impozit pe nerezidenti? Daca se retine, va rog sa precizati care sunt cotele de impozit.
02Oct2024
Servicii de training catre un client din Maroc. Evitarea dublei impuneri
de
Constanta Popa
valabil la 02 Oct 2024
Intrebare: Servicile de training facturate catre un client din Maroc intra in sfera conventiei de evitare a dublei impuneri? Daca le punem un certificat de rezidenta fiscala la dispozitie evitam aplicarea impozitului in Maroc? Care este diferenta daca serviciile de training online sau la fata locului?
03Oct2024
Venituri din salarii obtinute de la o societate nerezidenta. Tratament fiscal
de
Ionut Jinga
valabil la 03 Oct 2024
Intrebare: Firma din Germania angajeaza cu contract de munca o persoana fizica din Romania, iar activitatea se desfasoara in Romania. Societatea doreste sa plateasca taxele de salarii in Romania. Care este procedura? Ce declarartii se depun, este nevoie de un curator fiscal, procura? Este nevoie de un numar inregistrare fiscala pentru a depune D112?
30Sep2024
Servicii artistice-prestator din SUA. Impozit pe veniturile nerezidentilor
de
Ionut Jinga
valabil la 30 Sep 2024
Intrebare: Societatea achizitioneaza servicii artistice de la un prestator din SUA. Artistul (rezident SUA) concerteaza in Romania in cadrul unui festival organizat de societate, contravaloarea serviciilor fiind facturata de catre o societate din SUA (rezident SUA). Pentru aceste servicii trebuie retinut si virat la bugetul de stat impozit nerezidenti?
30Sep2024
Impozit pe venit retinut in strainatate. Tratament fiscal si contabil
de
Ionut Jinga
valabil la 30 Sep 2024
Intrebare: In cadrul unui contract de prestari servicii de inginerie, firma din Romania a prestat servicii catre o firma din Maroc, iar in urma acestuia ne-au fost retinute impozitele pe nerezidenti in Maroc. Am primit toate documentele aferente retinerii si platii. Va rugam sa ne prezentati o monografie contabila pentru a opera aceasta situatie in contabilitate. De asemenea, va rugam sa mentionati ...