Compensarea obligatiilor fiscale. Temei de legalitate
In martie 2024, societatea X a fost supusa unui nou control fiscal, in urma caruia s-a constatat ca suma stabilita de Antifrauda in valoare de 36.500 lei nu reprezenta impozit pe dividende pentru persoane fizice (impozit de 5%), ci era un impozit pe venituri din alte surse, care trebuia impozitat cu 10%. Prin actul de control s-a stabilit un impozit pe venituri din alte surse in suma de 73.000 lei si acesta a fost evidentiat pe fisa pe platitor.
In baza dispozitiei de masuri primite de la organul fiscal s-a depus o declaratie rectificativa (declaratia 710 pentru perioada martie 2021) pentru impozitul pe dividende. Practic, s-a anulat debitul de 36.500 lei pentru impozitul pe dividende si s-a solicitat concomitent compensarea sumei de 36.500 lei, platita in plus la impozitul pe dividende, cu debitul de 73.000 lei stabilit prin actul de control pentru impozitul pe venituri din alte surse.
ANAF a efectuat compensarea cu data cererii de compensare, insa debitul de 73.000 lei a fost inregistrat cu scadenta la 25.04.2021, acumuland dobanzi si penalitati de nedeclarare in suma de aproximativ 60.000 lei. In urma compensarii, a ramas un debit de 36.500 lei (73.000 lei - 36.500 lei) la impozitul pe venituri din alte surse, dar dobanzile si penalitatile au ramas la valoarea initiala de aproximativ 60.000 lei. Am intrebat de ce compensarea nu s-a efectuat cu data in care plata initiala s-a facut (martie 2021), dar ni s-a raspuns ca aceasta este regula.
Credeti ca s-a procedat corect? Exista sanse sa se conteste decizia de stabilire a dobanzilor si penalitatilor?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 20 iun 2024.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 132368 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!