Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii in anul 2017
27 Feb 2017
Persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), astfel:
1. venituri din dividende. Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute din dividende, in bani sau in natura, distribuite de persoanele juridice, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
2. venituri din dobanzi. Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dobanzi, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute din dobanzi, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
3. castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate.Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta castigul net anual raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor.
4. castiguri din transferul aurului financiar, definit potrivit legii. Bza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta castigul net anual raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor.
5. venituri din lichidarea unei persoane juridice. Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri impozabile din lichidarea unei persoane juridice, inclusiv din reducerea de capital, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor impozabile distribuite de persoanele juridice.
Codul fiscal prevede o serie de exceptii in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din investitii. Astfel, veniturile din investitii neimpozabile nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate.
In cazul veniturilor din investitii ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor baze de calcul.
Persoanele care realizeaza venituri din investitii nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri ce se incadreaza in urmatoarele categorii:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica;
- venituri din activitati agricole, silvicultura și piscicultura;
- indemnizatii de somaj;
- indemnizatii pentru cresterea copilului;
- ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile
ulterioare.
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.
Sursa: www.contabilul.manager.ro
Sursa: www.contabilul.manager.ro
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Articole similare
01Feb2022
Ordinul ANAF nr. 80/2022. Modificari privind procedura de directionare a 3,5% din impozitul anual catre ONG-uri
de
Ionut Jinga
01 Feb 2022
16Nov2017
Ce contributii si impozite datoreaza un PFA in 2018?
de
PortalContabilitate.ro
16 Nov 2017
13Nov2017
Analiza OUG 79 - Impunerea veniturilor din salarii in 2018
de
PortalContabilitate.ro
13 Nov 2017
26Oct2017
IMM-urile nu vor beneficia de reducerea contributiilor la pensii
de
PortalContabilitate.ro
26 Oct 2017
22Iun2017
Limite deductibilitate pentru unele categorii de cheltuieli in 2017. Noul Ghid ANAF
de
PortalContabilitate.ro
22 Iun 2017
16Iun2017
Ce modificari din Codul fiscal intra in vigoare la 17 iunie?
de
PortalContabilitate.ro
16 Iun 2017