De la 1 august 2017 ar putea fi eliminata posibilitatea achizitionarii de produse sau servicii de la unitati protejate
19 Iul 2017
In prezent, potrivit prevederilor art. 78 alin. (2)-(3) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati sau opteaza pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute la lit. a).
Daca se achizitioneaza produse sau servicii de la unitati protejate autorizate potrivit legii, pe baza de parteneriat, in suma mai mica decat suma datorata bugetului de stat, se va datora bugetului de stat diferenta de suma. Aceasta se declara in Formularul 100.
In situatia in care se achizitioneaza produse sau servicii de la aceste unitati protejate in suma mai mare decat suma datorata bugetului de stat in luna respectiva, entitatea nu datoreaza nicio suma bugetului de stat, iar diferenta in plus se reporteaza in luna urmatoare, in sensul diminuarii de plata.
In vederea protejarii si promovarii dreptului la munca a persoanelor cu dizabilitati, astfel cum se prevede intr-un proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 78 din lege ar putea fi modificat, in sensul eliminarii, incepand cu 1 august 2017, a posibilitatii, pentru autoritatile si institutiile publice si private de a opta pentru achizitionarea de produse sau servicii de la unitatile protejate autorizate, si mentinerea doar a obligatiei de a plati la bugetul de stat in situatia neangajarii persoanelor cu handicap.
Astfel, conform proiectului, incepand cu luna august 2017, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati vor plati lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.
Pentru a stabili suma varsamintelor pentru persoane cu handicap neincadrate se parcurg urmatorii pasi:
I. Se determina numarul de salariati:
Numarul de angajati care se ia in calcul este numarul mediu de angajati din luna.
Sursa: www.contabilul.manager.ro
II. Se determina suma varsamintelor pentru persoane cu handicap neincadrate – daca numarul mediu de angajati este mai mare sau egal cu 50:
Daca numarul mediu de angajati este mai mare sau egal cu 50 suma varsamintelor pentru persoane cu handicap neincadrate se va determina astfel:
1. Se determina numarul de locuri de munca in care unitatea ar fi trebuit sa angajeze persoane cu handicap.
Numarul de locuri de munca in care unitatea ar fi trebuit sa angajeze persoane cu handicap = numarul mediu de angajati x 4%
Acest numar va fi evidentiat cu doua zecimale.
2. Se calculeaza suma varsamintelor pentru persoane cu handicap neincadrate.
Suma varsamintelor = (numarul de locuri de munca in care unitatea ar fi trebuit sa angajeze persoane cu handicap - numar de angajati persoane cu handicap) x x salariul minim pe economie garantat in plata.
Sursa: www.contabilul.manager.ro
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!
Articole similare
07Dec2020
ONG. Simplificari privind inscrierea in Registrul Unitatilor de Cult si exceptii de la depunerea Declaratiei privind Beneficiarul Real
de
Ionut Jinga
07 Dec 2020
21Iun2017
Insolventa persoanelor fizice. Noutati anuntate de ANAF
de
PortalContabilitate.ro
21 Iun 2017
27Feb2017
Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii in anul 2017
de
PortalContabilitate.ro
27 Feb 2017
24Oct2016
Atentionare ANAF cetatenilor privind obligativitatea solicitarii bonului fiscal de la comercianti
de
PortalContabilitate.ro
24 Oct 2016
06Iul2016
Noi prevederi: Stabilirea, declararea si plata CASS la veniturile persoanelor fizice
de
PortalContabilitate.ro
06 Iul 2016
05Iul2016
Sfatul specialistului Robert Gearba: Operatiuni triunghiulare
de
PortalContabilitate.ro
05 Iul 2016