Deducere integrala cheltuieli combustibil. Documente de intocmit
valabil la 16 Aug 2023
Intrebare: O firma pe care o reprezint are ca obiect de activitate imobiliare si ma deplasez foarte des in diferite localitati din judet si zonele limitrofe care sunt alocate pe site, pentru a prelua obiective spre a fi puse la vanzare si pentru a fi vizionate de potentialii cumparatori.
Pentru a deduce integral suma pe care o cheltui pe carburant ce documente trebuie sa intocmesc?
Pentru a deduce integral suma pe care o cheltui pe carburant ce documente trebuie sa intocmesc?
Raspuns: Potrivit prevederilor art. 25 alin. 3 lit. l) din Codul fiscal, cheltuielile sunt deductibile limitat in cota de 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Potrivit prevederilor de la pct. 16 din Normele Metodologice, in sensul prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii si expresiile utilizate, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la pct. 68 din normele metodologice date in aplicarea art. 298 al titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal.
Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul rezultatului fiscal, se efectueaza pe baza documentelor financiar-contabile si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
- categoria de vehicul utilizat,
- scopul si locul deplasarii,
- kilometrii parcursi,
- norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
- impozitele locale,
- asigurarea obligatorie de raspundere civila auto,
- inspectiile tehnice periodice,
- rovinieta,
- chiriile,
- partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata,
- dobanzile,
- comisioanele,
- diferentele decurs valutar inregistrate ca urmare a derularii altor contracte decat cele de leasing.
- documentele de achizitie a combustibilului,
- decont de cheltuieli,
- ordin de deplasare si bineinteles
- foaia de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
- categoria de vehicul utilizat,
- scopul si locul deplasarii,
- kilometrii parcursi,
- norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Intrebari similare din categoria Dobanzi
16Aug2024
Cheltuieli cu costurile indatorarii
de
Gabi Popescu
valabil la 16 Aug 2024
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit estimeaza ca va inregistra la 31 decembrie 2024 urmatoarea situatie:Costuri excedentare ale indatorarii in relatia cu parti afiliate, din imprumuturi cu alte destinatii decat finantarea activelor eligibile conform Ordinului 10/2024 in suma de 10 milioane lei;Costuri excedentare ale indatorarii in relatia cu partile neafiliate (banci si ...
14Aug2024
Decontare costuri de transport pentru salariat si administrator
de
Vera Constantin
valabil la 14 Aug 2024
Intrebare: Societate de drept roman, detinuta de asociati nerezidenti, reprezentata de un administrator nerezident, angajeaza cu CIM permanent si cu norma intreaga o persoana din afara tarii, care lucreaza partial de la domiciliul sau, dar se deplaseaza ocazional la sediul firmei din Romania. Pentru aceste deplasari ale angajatului, de la domiciliul din strainatate la sediul social din Romania, cheltuielile ...
12Aug2024
Regularizarea autorizatiei de constructie
de
Vera Constantin
valabil la 12 Aug 2024
Intrebare: 1. Construire de cladire nerezidentiala cu autorizatie de constructie. Valoarea contabila, care urmeaza a fi amortizata, se declara ca valoare impozabila la UAT pentru stabilirea initiala a impozitului pe cladiri si include toate sumele care au fost platite pentru constructia respectiva (taxe pentru autorizatia de constructie, taxe pentru ISC, proiectare, constructii montaj, organizare santier ...
06Aug2024
Achizitii servicii cyber security, obligatii fiscale si declarative
de
Elena Garofil
valabil la 06 Aug 2024
Intrebare: Firma din Romania platitoare de TVA si impozit pe profit doreste sa achizitioneze servicii cyber security (IT) de la o firma din Dubai platitoare de TVA. Toate serviciile sunt prestate pe cale electronica. Ce obligatii declarative are firma din Romania? Se plateste TVA? Impozit pe nerezidenti se plateste in Romania? Ce documente trebuie sa solicit firmei din Dubai?
02Aug2024
Reziliere contract. Prejudiciu
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 02 Aug 2024
Intrebare: Litigiu intre 2 persoane juridice, in care reclamantul denunta rezilierea unilaterala a contractului de prestari servicii, si solicita in instanta determinarea beneficiului nerealizat, daca s-ar fi derulat conform perioadei contractuale, colaborarea.Care sunt metodele specifice, prin care poate fi determinat prejudiciul nerealizat?
14Iul2024
Decontare cheltuieli transport salariati
de
Vera Constantin
valabil la 14 Iul 2024
Intrebare: Prin regulamentul intern este precizat faptul ca se deconteaza cheltuiala cu combustibilul pentru transportul la si de la locul de munca cu masinile proprii in anumite conditii (sunt si situatii de contracte de comodat). Aceasta decontare se face pe baza bonului de combustibil adus de salariat in situatiile in care nu exista ruta pentru traseele unde nu exista transportul cu microbuz organizat de ...