Divizare partiala. Transmiterea partii catre o alta societate constituita in acest scop
valabil la 11 Nov 2019
Intrebare: O societate x intocmeste proiectul de divizare pe baza bilantului de la data de 31.12.2018. Divizarea consta in desprinderea unei ramuri de activitate si transferul acesteia intr-o societate nou infiintata. Societatea care se divizeaza isi pastreaza existenta. Protocolul de predare primire se semneaza in octombrie pe baza balantei de verificare intocmite la data de 31.07.2019. Societatea care se divizeaza partial trebuie sa intocmeasca vreo raportare financiara catre MFP cu ocazia acestei divizarii, respectiv la data de 31.07.2019? Societatea care se divizeaza transmite societatii noi si o parte din rezultatul exercitiului financiar curent proportional cu activele cedate. Ce se intampla cu soldul contului 121 care ramane in societatea care se divizeaza, respectiv cu cheltuielile si veniturile acesteia? Cum va intocmi bilantul contabil la data de 31.12.2019 societatea care se divizeaza?
Raspuns: Inregistrarea in evidentele contabile a principalelor operatiuni de divizare sunt reglementate prin OMFP 897/2015 – Anexa 1 Norme metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor.
Cu privire la obligatia intocmirii situatiilor financiare:
Conform pct.5 si 6 din Anexa 1, fiecare societate are obligatia sa intocmeasca situatii financiare cu ocazia divizarii, in conformitate cu prevederile legii societatilor. Situatiile financiare cu ocazia divizarii reprezinta situatii financiare cu scop special,fiind destinate operatiunilor de fuziune, divizare si lichidare a societatilor.
Aceste situatii financiare se intocmesc pentru data stabilita potrivit legii societatiilor, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile si se depun la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
Cu privire la data stabilita potrivit legii societatilor, art 244 alin.(1) lit.a) si d) din Legea societatilor 31/1990 prevede ca, cu cel putin o luna inainte de data adunarii generale extraordinare care urmeaza sa se pronunte asupra proiectului de divizare, organele de conducere ale societatilor care iau parte la divizare vor pune la dispozitia actionarilor/asociatilor, la sediul societatii, o serie de documente, printre care proiectul de divizare si situatiile financiare intocmite nu mai devreme de prima zi a celei de-a treia luni anterioare datei proiectului de divizare.
d)situatiile financiare, intocmite nu mai devreme de prima zi a celei de-a treia luni anterioare datei proiectului de fuziune sau de divizare, daca ultimele situatii financiare anuale au fost intocmite pentru un exercitiu financiar incheiat cu mai mult de 6 luni inainte de aceasta data;
Situatiile financiare intocmite de cele doua societati in vederea divizarii sunt supuse auditului statutar, conform pct.6 din Anexa 1 OMFP 897/2015 si art.34 alin.(4) din Legea contabilitatii nr. 82/1991.
Situatiile financiare se intocmesc tinand cont de rezultatele inventarierii elementelor de activ si pasiv, datoriilor si capitalurilor proprii, efectuate conform prevederilor OMFP 2861/2009.
In vederea intocmirii situatiilor financiare, se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor OMFP 2861/2009. Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea societatilor, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Conform pct.10-11 din OMFP 897/2015, in conformitate cu art.241 lit.j) din Legea societatilor 31/1990, administratorii societatilor care urmeaza sa participe la divizare precizeaza in proiectul de divizare data de la care tranzactiile societatii divizate sunt considerate din punct de vedere contabil ca apartinand societatii beneficiare. Conform lit.k) a aceluiasi articol, administratorii vor proceda la descrierea si repartizarea exacta a elementelor care urmeaza a fi transferate catre societatea beneficiara, precizand modalitatea de repartizare catre actionarii/asociatii societatii divizate a actiunilor/partilor sociale la societatea beneficiara. Obligatia ca proiectul de divizare sa fie examinat de unul sau mai multi experti desemnati de judecatorul delegat si sa intocmeasca un raport scris catre actionari/asociati nu se mai mentine daca toti actionarii/asociatii sau toti detinatorii altor valori mobiliare care confera drepturi de vot la fiecare dintre societatile participante la divizare decid astfel.
In concluzie, cu ocazia divizarii, societatile participante la divizare au obligatia intocmirii situatiilor financiare. Acestea vor fi intocmite nu mai devreme de prima zi a celei de-a treia luni anterioare datei proiectului de divizare.
In cazul de fata, societatea beneficiara fiind nou constituita, divizarea produce efecte la data prevazute la art. 249 din legea societatilor, respectiv de la data inmatricularii in registrul comertului a noii societati, conform pct.12 OMFP 897/2015.
Transferul elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii de la societatea care se divizeaza catre societatea beneficiara nou infiintata se efectueaza in baza protocolului de predare-primire incheiat intre cele doua societati implicate in procesul de divizare. Transferul elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii de la societatea care se divizeaza catre societatea nou-constituita se efectueaza de la data inmatricularii in registrul comertului a noii societati, conform pct.12.
Asa cum se arata la pct.15 lit.a), din punct de vedere contabil, operatiunile efectuate cu ocazia divizarii corespund uneia din urmatoarele doua metode, metoda activului net contabil sau metoda evaluarii globale, in functie de modul de evaluare a elementelor bilantiere:
Metoda activului net contabil presupune ca valorile utilizate in cadrul operatiunilor de reorganizare se bazeaza pe activul net contabil. In acest caz, in cadrul operatiunii de divizare, elementele bilantiere sunt preluate de catre societatea beneficiara la valoarea la care acestea au fost evidentiate in contabilitatea societatii care le cedeaza.
Metoda evaluarii globale presupune ca valorile utilizate in cadrul operatiunilor de reorganizare sunt stabilite de evaluatori autorizati, acestea fiind cuprinse in raportul de evaluare intocmit in acest scop. In acest caz, elementele bilantiere ale societatii care le cedeaza sunt preluate de catre societatea beneficiara la valoarea rezultata in urma evaluarii.
Conform pct.16, pentru identificarea sumelor corespunzatoare elementelor transferate cu ocazia reorganizarii societatilor, conturile sintetice din planul de conturi cuprins in reglementarile contabile aplicabile se vor dezvolta pe conturi analitice, conform reglementarilor contabile aplicabile.
b.) Cu privire la evidentierea in contabilitatea societatilor a operatiunilor efectuate cu ocazia divizarii, se vor respecta prevederile pct.22 din OMFP 897/2015, respectiv:
In situatia in care valoarea aportului net de divizare este egala cu valoarea activului net contabil, elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale societatii care se divizeaza sunt transferate la valoarea existenta in contabilitatea acesteia.
c.) exemplificare evidentiere in contabilitatea societatii care se divizeaza a operatiunilor efectuate – inregistrari contabile,
c.1)-Daca se aplica metoda activului net contabil
- scoaterea din evidenta a elementelor de natura capitalurilor proprii transferate si diminuarea capitalului social conform hotararii AGA
% 1012, 105, 1068 = 456
-scoaterea din evidenta a elementelor de natura activelor transferate societatii beneficiare:
892 = % 211, 212, 213, 5121
-regularizarea conturilor 456 si 892:
456 = 892
c.2)-Daca se aplica metoda evaluarii globale:
-evidentierea valorii elementelor de natura activelor transferate societatii beneficiare, reprezentand total active identificate in bilant:
461.societate beneficiara = 7583
-scoaterea din evidenta a elementelor de natura activelor transferate societatii beneficiare:
6583 = % 2111, 213, 301, 371, 4111, 5121
-inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli:
121 = 6583
7583 = 121
-scoaterea din evidenta a elementelor de natura datoriilor si capitalurilor proprii transferate societatii beneficiare
% 401, 419, 491 = 461.societate beneficiara
% 1012, 105, 1068 = 456
Intrucat nu si-a incetat existenta, societatea care se divizeaza poate sa transmita in locul capitalului social, alte elemente de capital propriu, potrivit hotararii AGA
- regularizarea conturilor 456 si 461: 456 = 461. societate beneficiara
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!
Intrebari similare din categoria Bilant
31Oct2024
Obligatiile de raportare privind durabilitatea conform Ordinului MF nr. 85/2024 pentru entitatile care aplica Ordinul 2844/2016
de
Liviu Sapunaru
valabil la 31 Oct 2024
Intrebare: Societatea noastra aplica reglementarile contabile conform Ordinului 2844/2016, fiind o societate ale carei valori mobiliare sunt tranzactionate la bursa. Daca la 31.12.2024 societatea noastra are un numar de 495 de salariati, cu ce data trebuie intocmit raportul privind durabilitatea conform modificarilor aduse de Ordinul MF nr. 85/2024?
31Oct2024
Viza CECCAR
de
Adela Oncescu
valabil la 31 Oct 2024
Intrebare: Un angajat al unei firme de contabilitate pe functia de expert contabil, membru CECCAR dar fara viza, poate sa semneze bilantul? Poate acest expert contabil sa semneze bilantul si pentru clientii firmei de contabilitate, chiar daca nu este angajat direct la acestia?
29Oct2024
Trecere de la impozit pe profit la microintreprindere
de
Adela Oncescu
valabil la 29 Oct 2024
Intrebare: Daca firma nu a depus bilantul la timp pentru 2023 trece automat la impozit pe profit, din cate am inteles. As dori sa stiu daca mai poate reveni la impozitul pe venit microintreprindere in viitor.
24Oct2024
Obligatia auditarii bilantului. Implicatii si sanctiuni
de
Liviu Sapunaru
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare: Cum ar trebui sa procedam daca nu am auditat situatiile financiare in 2023? Am depasit total active (16.000.000) lei si cifra de afaceri (32.000.000) lei in 2022 si 2023, deci in 2023 ar fi trebuit sa auditez. Ce amenzi sunt?
22Oct2024
Plati partiale dividende interimare
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 22 Oct 2024
Intrebare: Societatea a inregistrat la 31.03.2024 un profit de 150.000 lei. In luna mai 2024, a distribuit ca dividende interimare suma de 10.000 lei si a fost depus bilantul interimar pentru trimestrul I 2024. In luna octombrie 2024, se mai retrag dividende interimare de 10.000 lei. Este necesara depunerea unui bilant interimar la 30.09.2024 sau nu, pentru ca profitul trimestrului I nu a fost inca ...
18Oct2024
Stabilirea obligatiilor de raportare contabila la 30 iunie pentru exercitii financiare diferite de anul calendaristic
de
Liviu Sapunaru
valabil la 18 Oct 2024
Intrebare: Am un exercitiu financiar diferit care incepe la 01.04 si se termina la 31.03. Pentru anul 2025, la ce cifra de afaceri ma raportez pentru a vedea daca trebuie sau nu sa depun raportarile la 30.06? La cifra de afaceri din balanta contabila aferenta anului 01.04.2024 - 31.03.2025 sau la exercitiul anterior, 01.04.2023 - 31.03.2024?