Documente justificative livrare intracomunitara
1. Va rugam sa precizati daca aceasta situatie descrisa este sau nu o livrare intracomunitara scutita de TVA?
Societatea X a efectuat si alte livrari intracomunitare catre Italia. Inspectorii fiscali au verificat toate documentele CMR si au constatat urmatoarele:
- Neconcordante intre unitatile de masura mentionate la rubrica natura marfii si unitatea de masura greutate:
Spre exemplu:
- In CMR s-a trecut paleti adezivi + polistiren 23.500 kg greutatea bruta, pe cand in factura de achizitie este mentionat adeziv, iar la unitatea de masura bucati, cu toate ca dispozitiile art. 6 lit. h) din CMR precizeaza ca trebuie sa se inscrie greutatea bruta, iar numarul de bucati nu indica greutatea bruta.
- In CMR nu este aplicata semnatura si stampila beneficiarului, ceea ce nu este o obligatie prevazuta de Conventia CMR, aceasta obligatie revenind numai expeditorului si transportatorului, fapt confirmat de documentul de transport pus la dispozitia organelor de control fiscal.
- In CMR, la rubrica natura marfii este trecut polistiren expandat 1500 kg, iar pe factura de achizitie este mentionat EPS de diferite dimensiuni, iar la unitatea de masura mc. Polistirenul este de doua feluri: polistiren expandat EPS si polistiren extrudat XPS, care se vand in cutii dreptunghiulare, iar unitatea de masura pentru o cutie cu EPS este metrul cub (exemplu: o cutie dreptunghiulara cu o lungime de 2 m, latime de 1 m si inaltime de 0,5 m va avea un volum de 1 mc). Inainte de incarcarea in TIR, cutiile sunt cantarite, iar greutatea bruta se trece in CMR.
Mentionam ca documentul CMR este intotdeauna completat de transportator si nu de expeditor.
Organele de control au retinut ca, in CMR, la rubrica marfa este mentionat marfa conform facturii fiscale nr. , iar rubrica greutate nu este completata.
Ori, atunci cand in factura sunt trecute mai multe produse, acestea nu pot fi detaliate la rubrica marfa, astfel ca mentionarea numarului facturii nu este ilegala si nici nu poate fi sustinut ca nu face dovada livrarii intracomunitare.
Societatea a prezentat organelor de control un centralizator al produselor livrate intracomunitar, in care sunt mentionate toate produsele livrate si unitatile de masura (bucati, mc., mp, kg), pretul unitar, valoarea, numarul CMR pentru fiecare produs, numele transportatorului, numele furnizorilor, numarul facturilor fiscale cu TVA emise de furnizori, factura fara TVA pentru livrarile intracomunitare. Precizam ca societatea din Italia are codul de inregistrare in scopuri de TVA si este inregistrata in sistemul VIES.
Inspectorii fiscali au analizat si declaratia pe propria raspundere data de administratorul societatii din Italia, precum si Notificarea operatiunilor transfrontaliere aferente trimestrului III si IV din anul 2001 depuse de acesta la agentia fiscala italiana, din care rezulta ca a receptionat in Italia bunurile facturate si a declarat catre autoritatile italiene, in totalitate, achizitiile intracomunitare facturate extern.
In aceasta declaratie sunt trecute numarul si data emiterii facturilor emise de societatea X din Romania, fara a fi mentionate in detaliu denumirea produselor, dar se precizeaza ca sunt materiale de constructii. Inspectorii fiscali sustin ca aceasta declaratie nu cuprinde toate elementele precizate la art. 45 alin. 1 lit. b) si art. 45 din Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2018/1912 al Consiliului din 4 decembrie 2018, de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 in ceea ce priveste anumite scutiri pentru operatiunile intracomunitare, motiv pentru care nu au luat in considerare aceasta declaratie, iar dreptul de deducere a TVA nu a fost acordat societatii.
Va rugam sa analizati aceasta speta si sa ne comunicati daca decizia luata de inspectorii ANAF este corecta si legala.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 20 dec 2024.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 133692 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!