Donatie acordata salariatilor din partea unei persoane fizice
In urma acestei tranzactii, fostul actionar, insa in continuare directorul sucursalei din Romania a companiei straine, vrea sa recompenseze in mod personal unii colaboratorii fosti sau actuali angajati ai sucursalei din Romania ai companiei staine, considerand ca acestia au avut un aport la cresterea valorii actiunilor pe care el tocmai le-a instrainat si doreste sa fie recunoscator financiar pentru asta.
Insa, totul in nume propriu al persoanei sale fizice si nu prin intermediul sucursalei sau a companiei straine. Este doar o decizie a lui si nu a companiei din care inca face parte ca director de sucursala. Intrebarea nu este despre cum se impoziteaza venitul sau obtinut din instrainarea actiunilor, acest lucru fiind deja rezolvat potrivit cadrului legal.
1. Intrebarea este in ce modalitate legala poate face acest lucru?
2. Poate sa apeleze la institutia juridica a donatiei in bani?
3. Daca da, avand in vedere ca beneficiarii donatiei sunt fosti si/sau actuali angajati ai sucursalei din Romania a companiei straine, exista vreun risc fiscal din acesta perspectiva, in sensul reincadrarii tranzactiei?
4. Exista vreo obligatie legala de declarare in cazul donatiei in bani in sarcina donatorului sau a beneficiarilor donatiei? Daca, da, unde, cine si cand?
5. Daca donatia depaseste ca valoare echivalentului a 10.000 euro trebuie sa se raporteze tranzactia la ONSBCT (spalarea banilor)? De catre cine (donator sau beneficiari) si cand? Donatia poate fi facuta si in valuta sau numai in lei avand in vedere ca beneficiarii sunt rezidenti fiscali ai statului roman?
6. Daca nu se poate prin institutia donatiei, ce alta cale legala poate folosi pentru a-si realiza dezideratul?
7. Este posibil ca aceste venituri realizate de catre beneficiari sa fie considerate venituri impozabile si sa fie impozitate? Daca da, ce fel de venituri? Intamplatoare? Ce impozite, taxe si eventuale contributii sociale se platesc in acest caz? Se declara? Unde si cand?
8. In final va reiteram ideea ca acesta tranzactie nu este una care ascunde o alta tranzactie prin care sa se urmareasca eludarea impozitelor si taxelor, ci este exact ceea ce s-a descris in continutul acestei intrebari. Insa, totodata, prudential, dorim sa ne asiguram ca nu sunt riscuri de interpretare fiscala care sa retrateze tranzactia ulterior.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 20 iun 2022.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 133718 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!