Eco-bonus. Monografie contabila
valabil la 24 Mai 2024
Intrebare: Societatea noastra a aplicat la Programul de stimulare a innoirii Parcului Auto National, in urma caruia am obtinut o prima de casare de 25.500 lei. Am primit factura pentru o masina electrica achizitionata in valoare de 130.000 lei si pe factura se mentioneaza ca suma de 25.500 lei reprezinta ecobonus si se suporta de catre Administratia fondului pentru mediu (din cate am inteles s-a predat o masina in cadrul acestui program dar nu de pe firma noastra). Societatea va achita diferenta dintre cele doua sume.
Va rog sa imi dati o monografie contabila in acest caz si daca sa imi spuneti daca suma de 25m500 este venit impozabil, Sunt necesare anumite date referitoare la masina predata?
Va rog sa imi dati o monografie contabila in acest caz si daca sa imi spuneti daca suma de 25m500 este venit impozabil, Sunt necesare anumite date referitoare la masina predata?
Raspuns: Din perspectiva beneficiarului persoana juridica, sumele primite sub forma de eco-bonus reprezinta subventii.
Aceste subventii se inregistreaza in contabilitate conform prevederilor Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art.398 din OMFP 1802/2014, subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze. Prin urmare, daca veniturile compenseaza cheltuielile, impactul in CPP va fi nul.
Conform principiului conectarii cheltuielilor la venituri, pentru a explica tratamentul fiscal al veniturilor, am in vedere si tratamentul fiscal al cheltuielilor.
Potrivit prevederilor de la art. 25(3) lit. i) din Codul fiscal, este deductibila limitat amortizarea, in limita prevazuta la art. 28;
Conform art. 28(1), cheltuielile legate de achizitionarea, producerea si construirea mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea, se recupereaza fiscal prin deducerea amortizarii, in conformitate cu prevederile acestui articol.
Legat de venituri, la o scurta analiza a art. 23 din Codul Fiscal, putem observa ca veniturile din subventii nu se incadreaza la venituri neimpozabile. In consecinta, venitul care se va recunoaste lunar, pe masura amortizarii este impozabil la calcul rezultatului fiscal.
Nu sunt necesare informatii aditionale legate de autoturismul achizitionat, pentru contabilizarea acestei subventii.
Monografia contabila pe care o propun este urmatoarea:
1.Achizitie masina electrica:
% = 404
2133
4426
2.Primirea eco-bonusului:
5328 = 4558
si concomitent diminuarea datoriei catre furnizor cu valoarea eco-bonusului:
404 = 5328
3. Inregistrarea dreptului de a primi eco-bonusului:
4458 = 4758
4. Iar pe masura amortizarii, se va transfera lunar subventia la venituri curente astfel:
4.1 Amortizarea masinii:
6811 = 2813
4.2 Transferul lunar al subventiei la venituri curente
4758 =7584 (25.500 / durata de amortizare in ani) * 1/ 12 luni
5. Plata factura:
5121 = 404 cu diferenta
In concluzie, veniturile sunt impozabile la calculul impozitului pe profit, iar monografia contabila este prezentata mai sus.
valabil la 07 aug 2024
Intrebare: Revin cu intrebarea daca in cazul masinii de mai sus, mai sunt necesare foile de parcurs, avand in vedere ca este electrica? Masina va fi alimentata la o statie amplasata intr-un spatiu pe care il vom avea in chirie. In acest caz exista vreo prevedere legata de consumul de electricitate aferent masinii, sau toata factura merge pe 6051?Raspuns: Tratamentul fiscal ramane acelasi indiferent de combustibilul folosit de autoturism, fie ca este benzina, motorina sau energie electrica. Cheltuielile pentru combustibil pot fi deduse pe baza facturilor sau a bonurilor fiscale care indeplinesc criteriile unei facturi simplificate.
Foile de parcurs trebuie completate in functie de kilometrii parcursi si de specificatiile tehnice ale vehiculelor, luand in considerare tipul de drum, sezonul, precum si alti factori relevanti. Pentru masinile electrice care se alimenteaza de la prize cu plata, consumul de energie electrica se inregistreaza in contabilitate folosind contul 6051 cu analitic specific.
Daca vehiculul este folosit si in scopuri personale, cheltuielile respective vor fi deduse in proportie de 50%, conform prevederilor art. 25, alin. (3), lit. l) din Codul fiscal, precum si punctelor 16 si 68 din Normele metodologice de aplicare.
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
[...]
l) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Potrivit art 298, alin. (1)
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
2) Restrictia prevazuta la alin. (1) nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
Potrivit pct.16 din NM de aplicare a prevederilor art. 25 si pct. 68 din NM de aplicare a prevederilor art. 298 din Codul Fiscal:
pct. 16: Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul rezultatului fiscal, se efectueaza pe baza documentelor financiar-contabile si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
pct 68: In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Prin urmare, chiar si in cazul unui autoturism electric, daca este folosit exclusiv in scopul activitatii economice, pentru a beneficia de deductibilitate 100% este necesara atat detinerea documentelor contabile justificative (factura, bon fiscal etc), cat si intocmirea foilor de parcurs.
Daca insa, autoturismul este utilizat si in interes personal, atunci dreptul de deducere se limiteaza la 50% fara a mai fi necesara intocmirea foilor de parcurs.
Energia consumata pentru incarcarea autoturismului, se poate extrage din totalul energiei consumate la nivel de statii, iar contravaloarea acesteia poate fi inregistrata, in opinia mea, asa cum intuiati si dvs., pe baza facturii pe care o emite proprietarul, intr-un cont analitic, in speta 6051.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Intrebari similare din categoria Subventii
17Oct2024
Incasare sume de la DSP
de
Mihaela Corneanu
valabil la 17 Oct 2024
Intrebare: Societatea noastra a incheiat un contract de finantare cu Directia de Sanatate Publica (DSP) pentru un program de fertilizare a cuplurilor infertile. In cadrul acestui program, pacientele beneficiaza de o finantare din partea DSP. Clinica noastra efectueaza serviciul, urmand ca ulterior, pe baza cererii de finantare depuse la DSP, sa primim banii aferenti serviciului medical efectuat.Care este ...
12Aug2024
Finantare unitate de productie. Subventii investitii
de
Vera Constantin
valabil la 12 Aug 2024
Intrebare: O societate producatoare de bauturi racoritoare obtine finantare pentru constructia unei noi unitati de productie a bauturilor racoritoare prin Ministerul Economiei (ME). Proiectul include cheltuieli eligibile (care sunt finantate de catre ME in procent de 70% si de catre societate in procent de 30%) si cheltuieli neeligibile (care sunt finantate 100% de catre societate).In vederea ...
12Aug2024
Achizitie linie de fabricatie. Colaborare cu furnizor din Germania
de
Vera Constantin
valabil la 12 Aug 2024
Intrebare: Societatea noastra vinde diferite tipuri de pompe catre un client al sau cu sediul in Germania. Anul acesta am convenit sa crestem productia destinata acestui client. Pentru aceasta, am cumparat o linie noua de fabricatie. Matritele cu ajutorul carora se vor crea diferite coduri (injectare material plastic) sunt proprietatea clientului. S-a agreat cu clientul ca acesta sa contribuie la linia de ...
16Iul2024
Rabla plus. Monografie contabila
de
Mugur Durgheu
valabil la 16 Iul 2024
Intrebare: Care este monografia contabila privind inregistrarea in contabilitate a unui autoturism achizitionat prin programul Rabla Plus?
10Iul2024
Momentul trecerii pe venituri - subventii
de
Raluca Liliana Anghelache
valabil la 10 Iul 2024
Intrebare: Societatea are in derulare un contract cu AFIR privind o investitie foarte mare. Aceasta include atat constructii, cat si echipamente. Pe parcursul derularii proiectului s-au achizitionat echipamente ce necesita montaj. Unele s-au decontat cu montajul realizat si sunt puse in functiune, insa conform contractului cu AFIR, ele pot fi utilizate dupa finalizarea investitiei in totalitate. La ...
21Iun2024
Procedura de inregistrare contabila a restituirii subventiilor in cazul constatarii neregulilor
de
Liviu Sapunaru
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: O societate a implementat un proiect si a primit o finantare nerambursabila in 2018. In anul 2022 se constata niste nereguli si autoritatea de management solicita restituirea finantarii. Subventia a fost aferenta activelor, amortizarea mijloacelor fixe achizitionate a fost reluata in perioada 2018-2022 la venituri.Inregistrarile contabile au fost:5121 = 445445 = 472445 = 475475 = 78 ...