Evaluarea Obligatiilor Fiscale ale Statiunii de Cercetare in Contextul Activitatilor Economice si Statutului de Institutie Publica
OG 57/2002 ART. 7*)
In sistemul national de cercetare-dezvoltare sunt cuprinse urmatoarele categorii de unitati si institutii de drept public:
a) institute nationale de cercetare-dezvoltare;
b) institute, centre sau statiuni de cercetare-dezvoltare din subordinea Academiei Romane, Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania sau a academiilor de ramura;
Entitatea desfasoara si alte tipuri de activitati si obtine venituri din concesiuni si inchirieri (bunuri/terenuri si exploatare parcare), venituri din valorificarea sfeclei de zahar (produs care nu este obtinut ca rezultat al activitatii de cercetare), cota parte din activitatea de asociere in participatiune pentru cultivarea unei suprafete de 38 ha de vita de vie.
Aceste venituri sunt venituri economice si entitatea datoreaza impozit pe profit?
Statiunea de cercetare nu este inregistrata ca platitoare de impozit pe profit si nu a depus declaratia anuala privind impozitul pe profit pentru activitatea economica desfasurata in perioada mentionata.
Conform prevederilor Legii 227/2015, cap. I Impozit pe profit, art. 13:
(2) Nu intra sub incidenta prezentului titlu urmatoarele persoane juridice romane:
b) institutia publica, infiintata potrivit legii, cu exceptia activitatilor economice desfasurate de aceasta;
Avand in vedere activitatea desfasurata de catre statiunea de cercetare, respectiv faptul ca nu desfasoara exclusiv activitate de cercetare-dezvoltare, aceasta poate beneficia de scutirea de impozit potrivit ART. 22^1*) din L227/2015. Scutirea de impozit pe profit a contribuabililor care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 21 iul 2024.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 131206 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!