Exercitarea dreptului de deducere TVA prin prorata sau prin organizarea jurnalelor separate pentru achizitii
Se doreste tinerea evidentei separate pentru activitatea desfasurata in calitate de persoana impozabila si pentru activitatea in care nu are calitatea de persoana impozabila, astfel:
- un jurnal pentru achizitii aferente operatiunilor taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere;
- un jurnal pentru achizitii aferente operatiunilor scutite fara drept de deducere;
- un jurnal pentru utilitatile comune sediului administrativ (apa, energie electrica si termica) si pentru serviciile comune utilizate pentru ambele tipuri de activitati (servicii contabilitate, servicii consultanta, servicii curatenie, supraveghere video, paza, mentenanta echipamente, intretinere lift etc.)
Cunoastem ca ultimul Jurnal, cel pentru costurile/serviciile comune, dreptul de deducere se exercita in baza proratei provizorii. Societatea prefera sa nu deduca TVA prin aplicarea proratei, ci sa deduca TVA strict pentru cheltuielile care sunt facute pentru a obtine veniturile impozabile din punct de vedere al TVA.
Societatea, in baza unui raport detaliat, pentru unele servicii, doreste sa aplice un procent de alocare altul decat cel al proratei provizorii de 10%.
De ex: pentru serviciile de mentenanta lift, se cunoaste numarul de ore folosit de 85h din total 168h in luna. Se poate aplica procentul de 50% din costul serviciilor de mentenanta?
Jurnalele se vor tine separat cu TVA pentru serviciile medicale de infrumusetare prestate si pentru serviciile primite de la medici plasticieni si fara TVA pentru serviciile medicale prestate si cele primite de la medici servicii salvatoare de viata.
De asemenea, pentru achizitia de stocuri, se vor inregistra facturile primite cu TVA pentru stocul de estetica si fara TVA pentru stocul de serv. medicale.
Care ar fi modalitatea cea mai corecta prin care se poate tine evidenta, Jurnale separate sau aplicarea proratei sau se poate un mixt dintre cele doua si ce recomandari ati avea pentru speta noastra?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 14 dec 2024.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 133524 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!