Hrana salariati pentru salariati in perioada de delegare. Includere in plafonul neimpozabil al diurnei
Practic, apar 2 situatii si cred eu si interpretari contabile si fiscale distincte:
1. in luna respectiva salariatii isi desfasoara activitatea doar la sediul angajatorului (loc de munca fix), hrana acordata cu titlu gratuit putand fi incadrata potrivit prevederilor art. 76 alin. 3 lit. b) (nu este vorba despre hrana preparata sau achizitionata de la unitati specializate): deci avantaj in natura taxabil, iar pentru tva dedusa se vor aplica prevederile art. 270 alin. 4 lit. b), urmand a se colecta tva (nu se va emite autofactura), cheltuiala fiind nedeductibila;
2. in luna respectiva salariatii se afla in deplasare (diverse santiere deschise in tara), astfel ca hrana acordata ar putea fi asimilata diurnei.
Din punct de vedere fiscal, diurna acordata nu este impozabila conform art. 76 alin. 2 lit. k si alin. 4 lit. h din Codul fiscal, daca se incadreaza in cele doua plafoane prevazute de lege, si anume:
- plafonul de 2,5 ori nivelul legal pentru indemnizatie/diurna stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul bugetar (in acest caz, prin HG 714/2018 care reglementeaza nivelul diurnei pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate in interiorul tarii, nivel actualizat prin OMFP 1235/2023, respectiv 23 lei x 2,5 ori = 57,5 lei/zi);
- plafonul de 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat, calculat prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate (formula calcul plafon: salariul brut x 3 x numar de zile de deplasare/numar de zile lucratoare din luna).
Diurna neimpozabila este suma cea mai mica rezultata din aplicarea celor doua plafoane. De asemenea, pentru astfel de venituri nu se datoreaza nici contributiile sociale obligatorii conform prevederilor art. 139 alin. 1 lit. j, art. 157 alin. 1 lit. m si art. 2204 alin. 1 lit. h din Codul fiscal. Care este punctul dvs. de vedere?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 29 iul 2023.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 131206 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!