IFRS. Acoperire pierdere din inflatarea unor elemente de capitaluri proprii. IAS 29
Si anume: Una din etapele retratarii a fost aplicarea Standardului IAS 29 - Raportarea financiara in economiile hiperinflationiste. Acest standard presupune ca toate entitatile a caror moneda functionala este moneda unei economii hiperinflationiste sa prezinte situatiile financiare ajustate cu indicele preturilor. Totusi, standardul nu stabileste si nici nu impune o rata absoluta de la care se considera ca exista hiperinflatie, dar defineste anumite caracteristici ale mediului economic hiperinflationist.
De exemplu, o economie este considerata ca fiind hiperinflationista daca, pe langa alti factori, rata cumulata a inflatiei pe o perioada de trei ani se apropie de sau depaseste 100% - in acest caz se incadreaza si Romania pana la finele anului 2003.
Scaderea continua a ratei inflatiei si alti factori legati de caracteristicile mediului economic din Romania indica faptul ca economia a carei moneda functionala a fost adoptata de catre societate a incetat sa mai fie hiperinflationista, cu efect asupra perioadelor financiare incepand cu 1 ianuarie 2004. In decembrie 2012, in contabilitatea societatii s-a inregistrat urmatoarea NC de inflatare a capitalului si a rezervelor 118 = % 1028 1061 1068
Cum putem reveni la aceste ajustari/inregistrari astfel incat aceasta inflatare (care are o valoare de ordinul miliardului) sa nu mai apara in situatiile financiare? Trebuie sa dam foarte multe explicatii actionarilor, bancilor, eventualilor investitori despre aceasta valoare care este mentionata la capital. Societatea nu doreste sa foloseasca aceasta ajustare/infltare pentru acoperire pierdere contabila sau in alt mod. Care ar fi procedura de eliminare a acestora din situatiile financiare?
Ordinul 3055/2009, IFRS, pierdere, inflatie, IAS 29, raportare financiara, economie
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 25 mar 2021.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 133717 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!