Imprumuturi acordate societatilor de catre persoane fizice
valabil la 01 Mar 2020
Intrebare: 1. Un asociat persoana fizica rezidenta in Romania acorda un imprumut entitatii din Romania a carui asociat unic este.
2. O persoana fizica rezidenta in Romania acorda un imprumut unei entitati din Romania. Imprumuturile se acorda pe baza de contract de imprumut, pe termen nelimitat, prin intermediul sistemului bancar.
Care este nivelul ratei dobanzii pe care il pot percepe persoanele fizice in cele 2 cazuri? Care sunt implicatiile fiscale pentru partile participante? Ce alte obligatii au atat persoanele fizice care acorda imprumutul cat si entitatea care primeste imprumutul?
2. O persoana fizica rezidenta in Romania acorda un imprumut unei entitati din Romania. Imprumuturile se acorda pe baza de contract de imprumut, pe termen nelimitat, prin intermediul sistemului bancar.
Care este nivelul ratei dobanzii pe care il pot percepe persoanele fizice in cele 2 cazuri? Care sunt implicatiile fiscale pentru partile participante? Ce alte obligatii au atat persoanele fizice care acorda imprumutul cat si entitatea care primeste imprumutul?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: comert
Raspuns: Temeiul legal al acordarii de imprumuturi in afara creditului bancar il reprezinta art. 2.158 alin. 2 din Codul civil care prevede ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
In privinta legislatiei specifice, potrivit art. 5 alin. 1 din OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului este interzis oricarei persoane fizice, juridice sau entitati fara personalitate juridica, ce nu este institutie de credit, sa se angajeze intr-o activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public ori intr-o activitate de atragere si/sau gestionare de sume de bani provenite din contributiile membrilor unor grupuri de persoane constituite in vederea acumularii de fonduri colective si acordarii de credite/imprumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achizitionarea de bunuri si/sau servicii de catre membrii acestora.
Conform art. 3 alin. 1-2 din Legea 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, BNR-ul este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare cu titlu profesional, caz in care va avea in vedere aspecte precum:desfasurarea acestora ca activitati economice de sine statatoare, orientate spre obtinerea de venituri cu caracter regulat; existenta unor structuri interne specializate in domeniul creditarii care gestioneaza si analizeaza aceste activitati in mod distinct, pe baza unor reguli prestabilite si cu luarea in considerare a activitatilor de creditare la proiectarea bugetului societatii ori la efectuarea de previziuni referitoare la activitatea de ansamblu a societatii.
In acelasi sens este si punctul de vedere al BNR conform caruia operatiunea de imprumut cu caracter ocazional si care nu are ca sursa fonduri rambursabile atrase de la public poate fi realizata in mod liber, nefiind supusa reglementarilor speciale in materie de TVA.
Cu alte cuvinte, o persoana fizica poate acorda un imprumut unei societati, cata vreme activitatea are caracter ocazional, iar imprumutul nu este acordat din depozite atrase/fonduri rambursabile de la populatie/grupuri (deci imprumutul nu este dat cu caracter profesional), mai ales ca cele doua societati sunt societati afiliate.
Dobanda poate fi perceputa in conformitate cu prevederile OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar (rata dobanzii se stabileste prin contractul de imprumut sau, in absenta stipulatiei exprese a acestei rate in contract, la nivelul dobanzii legale determinata pe baza ratei dobanzii de referinta a BNR) dar nu este obligatorie.Numai in cazul tranzactiilor efectuate intre persoane afiliate, ar trebui sa se perceapa o dobanda conform principiului valorii de piata.
Principiul valorii de piata pentru dobanda perceputa este aplicabil si in cazul societatii care primeste imprumuturile de la persoanele afiliate (persoana fizica asociata) deoarece in situatia in care acest principiu nu este respectat autoritatile fiscale vor putea ajusta suma cheltuielilor cu dobanda pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.
Cu alte cuvinte, pentru societatea care primeste imprumuturile nu exista implicatii fiscale daca imprumutul ar fi acordat fara dobanda (nu exista cheltuieli cu dobanda). Implicatii ar putea interveni doar daca imprumutul ar fi acordat cu o dobanda peste nivelul pietei, caz in care organele fiscale vor putea ajusta, in sensul diminuarii, cheltuielile cu dobanzile.
In concluzie:
Imprumutul acordat de asociatul unic catre societate are la baza un act scris in care sunt prevazute termenele de rambursare, dobanda, penalizarile aferente. Aceasta activitate de finantare nu se supune reglementarilor financiar-bancare. Potrivit prevederilor art. 11 din Codul Fiscal, tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.
Normele metodologice date in aplicarea acestui articol prevad ca atunci cand un contribuabil acorda un imprumut/credit unei persoane afiliate sau atunci cand acesta primeste un astfel de imprumut/credit, indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru asemenea serviciu este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile, inclusiv comisionul de administrare a creditului, respectiv imprumutului.
In cazul serviciilor de finantare intre persoane afiliate, pentru alocarea veniturilor se analizeaza:
a) daca imprumutul dat este in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si a fost utilizat in acest scop;
b) daca a existat o schema de distributie a profitului.
Incadrarea imprumutului in schema de distributie a profitului se va efectua daca la data acordarii imprumutului nu se asteapta in mod cert o rambursare a imprumutului sau daca contractul contine clauze defavorabile pentru platitor.
Atunci cand se analizeaza cheltuielile/veniturile cu dobanda, trebuie luate in considerare: suma si durata imprumutului, natura si scopul imprumutului, garantia implicata, valuta implicata, riscurile de schimb valutar si costurile masurilor de asigurare a ratei de schimb valutar, precum si alte circumstante de acordare a imprumutului.
Raportarea conditiilor de imprumut are in vedere ratele dobanzii aplicate in imprejurari comparabile si in aceeasi zona valutara de o persoana independenta.
Pentru societate, la deducerea dobanzii sunt avute in vedere prevederile art. 40^2 din Codul Fiscal. In cazul in care contribuabilul este o entitate independenta, in sensul ca nu face parte dintr-un grup consolidat in scopuri de contabilitate financiara, si nu are nicio intreprindere asociata si niciun sediu permanent, acesta deduce integral costurile excedentare ale indatorarii, in perioada fiscala in care acestea sunt suportate.
In cazul in care societatea este parte a unui grup aceasta poate deduce consturi cu dobanda pana la limita de 1.000.000 euro.
In cazul in care societate nu este parte a unui grup va deduce integral costurile cu dobanda.
In ceea ce priveste implicatiile fiscale ale incasarii dobanzilor de catre persoana fizica(asociat unic sau o alta persoana) , potrivit prevederilor art. 91 lit. b) si ale pct. 22 din normele de aplicare a acestui articol, veniturile din dobanzi aferente imprumuturilor acordate sunt venituri din investitii.
Pentru aceste venituri se retine la sursa, de catre platitorul venitului impozit pe venitul din investitii in cota de 10%.
In situatia sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat de catre platitorii de venit se efectueaza la momentul platii dobanzii
Plata impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul platii dobanzii, pentru venituri de aceasta natura, pe baza contractelor civile. Impozitul
datorat se plateste integral la bugetul de stat.
Impozitul pe dobanda se declara prin declaratia 100.
In contabilitatea societatii se inregistreaza:
Dobanda datorata
666 = 4558
- retinerea impozitului
4558 = 446
- plata impozitului
446 = 5121
Persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei unice si a platii CASS numai daca realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, si daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei.
In masura in care veniturile cumulate din sursele prevazute inclusiv cele din dobanzile obtinute de la societate nu depasesc valoarea a 12
salarii minime brute pe tara persoana fizica nu are obligatia depunerii declaratiei si platii CASS.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!
Intrebari similare din categoria Venituri si cheltuieli
21Nov2024
Tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor de protocol
de
Liviu Sapunaru
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare: Cum contabilizam actiunile de protocol pentru o firma platitoare de impozit pe profit, actiuni de protocol care constau concret in facturi pentru masa la restaurant cu parteneri de afaceri (clienti), in situatia in care firma inregistreaza pierdere atat in trimestrul in care contabilizam aceste facturi, cat si la finalul anului? Conform Codului fiscal, cheltuielile sunt deductibile in limita a 2% ...
17Nov2024
Tratamentul contabil si fiscal al subventiei de exploatare pentru sprijinirea exporturilor conform Ordinului 1802/2014
de
Liviu Sapunaru
valabil la 17 Nov 2024
Intrebare: O societate comerciala face importuri de produse din Taiwan. Primeste de la o organizatie guvernamentala din Taiwan, care sprijina companiile pentru a facilita exporturile si a face cunoscute produsele in exterior, o subventie de 10.000 euro. Cum se inregistreaza in contabilitate aceasta suma si trebuie intocmita o factura?
08Nov2024
Tratamentul contabil si fiscal al unei marci primite prin donatie
de
Liviu Sapunaru
valabil la 08 Nov 2024
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit primeste de la o persoana fizica o marca care este evaluata la o suma oarecare, sa zicem 50.000 lei.Care sunt inregistrarile contabile si firma plateste impozit pe aceasta donatie?
06Nov2024
Asociat PJ. Vanzare participatie
de
Mihaela Corneanu
valabil la 06 Nov 2024
Intrebare: 1. O SRL din Romania are asociati persoane fizice din Romania si detine actiuni de 33,34% intr-o SA din Romania.In anul 2025, vinde actiunile din SA.Ce taxe va plati SRL-ul catre statul roman pentru veniturile obtinute din vanzarea actiunilor?2. O SRL din Romania are asociat unic o persoana juridica din Emirate si detine actiuni de 33,34% intr-o SA din Romania. In anul 2025 vinde actiunile din ...
05Nov2024
Deductibilitatea cheltuielilor de transport pentru salariati
de
Liviu Sapunaru
valabil la 05 Nov 2024
Intrebare: O societate comerciala deconteaza transportul la si de la locul de munca pentru salariatii care nu utilizeaza autoturismele companiei. In prezent, se deconteaza doar abonamentele STB si Metrorex, dar se doreste extinderea la taxi sau chiar autoturismele proprii.Este deductibila fiscal cheltuiala in conditiile in care unui singur angajat i se pun la dispozitie mai multe mijloace (el poate deconta ...
23Oct2024
Imprumut acordat unei societati de catre o persoana fizica
de
Vera Constantin
valabil la 23 Oct 2024
Intrebare: Poate o persoana fizica sa dea unei firme un imprumut? Ce conditii trebuie respectate?