Inchidere conturi de venituri si cheltuieli
valabil la 28 Aug 2023
Intrebare: Este obligatorie inchiderea lunara a veniturilor si cheltuielilor?
De asemenea, reglarea rulajelor conturilor de venituri si cheltuieli este mentioanata undeva in legislatie?
De asemenea, reglarea rulajelor conturilor de venituri si cheltuieli este mentioanata undeva in legislatie?
Raspuns: La art. 22 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare se prevede ca pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate se intocmeste balanta de verificare, cel putin la incheierea exercitiului financiar, la termenele de intocmire a situatiilor financiare, a raportarilor contabile, precum si la finele perioadei pentru care entitatea trebuie sa intocmeasca declaratia privind impozitul pe profit/venit, potrivit legii.
Aceleasi prevederi se regasesc si in Normele specifice de utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, cu privire la documentul balanta de verificare.
Referitor la venituri si cheltuieli, art. 19 alin. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, in contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar.
Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar.
De asemenea, conform functiunii conturilor din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 soldul conturilor de venituri si cheltuieli din clasele 6 si 7 se transfera asupra contului de profit si pierdere (se inchid) la sfarsitul perioadei.
De asemenea, potrivit pct. 420 din reglementarile contabile, in contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar.
Din cele prezentate reiese ca nu este obligatorie inchiderea lunara a conturilor de venituri si cheltuieli si nici intocmirea lunara a balantei de verificare.
Aceste conturi se inchid obligatoriu la inchiderea exercitiului financiar, in vederea intocmirii situatiei financiare anuale, dar si la finele fiecarei perioade fiscale cand se determina impozitul pe profit sau impozitul pe veniturile microintreprinderilor (trimestrial, anual).
Nu exista prevederi legale referitoare la reglarea rulajelor conturilor de venituri si cheltuieli.
De altfel, nici nu este posibila o reglare a rulajelor, ci doar operatiuni contabile - note contabile de corectie, care implicit conduc si la o modificare a rulajelor conturilor de venituri si cheltuieli.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Intrebari similare din categoria Declaratii
06Iul2024
Plata obligatii fiscale contribuabil mijlociu
de
Mihaela Corneanu
valabil la 06 Iul 2024
Intrebare: Incepand cu 1 Iulie 2024 ( ieri) am fost informati ca suntem administrati de Administratia contribuabili mijlocii (in loc de contribuabili mari). Va rugam sa ne ajutati daca cunoasteti care ar fi noile conturi de trezorerie (daca este cazul) pentru plata contributiilor sociale, impozit pe venit, tva etc. pentru sectorul 1.
12Feb2024
Tratament fiscal stoc de marfa in cazul inchiderii unui PFA
de
Anca Bilas
valabil la 12 Feb 2024
Intrebare: O PFA care la 31.12.2023 are un stoc de 53.000 lei intentioneaza sa-l inchida.Ce poate face cu marfa din stoc si ce presupune ca declaratii si ca taxe de plata?
27Ian2024
Inchiderea contului 1174
de
Raluca Liliana Anghelache
valabil la 27 Ian 2024
Intrebare: In D101 pe anul 2021 a fost completata si calculata eronat rezerva legala deductibila (randul 13). Am depus din nou d101 cu suma recalculata. In urma recalcularii a rezultat o diferenta de plata la impozit pe profit in suma de 392 lei, pe care am achitat o in luna octombrie 2023 (in aceeasi luna am depus si d101 pe 2021 corectata). Este corect daca fac inregistrarea 1174 = 4411 392 lei?In ...
17Ian2024
Inchidere PFA
de
Gabi Popescu
valabil la 17 Ian 2024
Intrebare: Ce trebuie facut in cazul in care se inchide activitatea unei PFA (coafor)? De exemplu: exista inregistrat in contabilitatea imobilizarilor mobilier de coafor in valoare de 5.000 lei, amortizat doar 3.000 lei, iar materiale de natura obiectelor de inventar in valoare de 2.000 lei. Se pot transfera catre persoana fizica pur si simplu sau trebuie vandute catre ea? Ce declaratii mai trebuie depuse ...
03Ian2024
Societate iesita din procedura de insolventa. Inchidere solduri
de
Bajan Camelia
valabil la 03 Ian 2024
Intrebare: O societate in reorganizare pentru 3 ani, in prezent este iesita din reorganizare. La vremea intrarii era platitoare de impozit pe profit, acum micro. Are in balanta sumele ramase neachitate la buget si furnizori. Am regasit in fisa sintetica valori scazute cu atribut Scad.Eu le inregistrez ca venituri? De exemplu: la impozit pe profit am inregistrat 4411 = 7581. Valorile acestea sunt ...
10Oct2023
Inchidere cabinet de avocatura
de
Anca Bilas
valabil la 10 Oct 2023
Intrebare: Un avocat, platitor de tva, are in evidenta cabinetului un autoturism cumparat in leasing. De la 01.01.2024 doreste sa inchida cabinetul (CIF) intrucat va deveni avocat asociat intr-o SPARL, care va depune declaratia unica, dupa ce SPARL va depune D204.Care sunt pasii pentru inchiderea CIF si trecerea patrimoniului pe CNP? Cum va fi scos din patrimoniu cabinetului de avocatura autoturismul ...