Inchiriere spatii comerciale de la persoane fizice. Lipsa obligatii fiscale pentru chirias
valabil la 17 Aug 2023
Intrebare: Societatea are mai multe contracte de inchiriere pentru spatiile in care desfasoara activitate de comert, atat de la persoane fizice, cat si de la persoane juridice.
Pentru contractele incheiate cu persoane fizice societatea are obligatii de retinere, declarare si de plata a impozitului datorat de persoana fizica?
Pentru contractele incheiate cu persoane fizice societatea are obligatii de retinere, declarare si de plata a impozitului datorat de persoana fizica?
Raspuns: Toate obligatiile fiscale legate de derularea contractului de inchiriere revin exclusiv persoanei fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor si pentru care are obligatia depunerii declaratiei unice D212 si a platii impozitului pe venit (si a CASS, daca depaseste plafonul minim de 6 salarii minime brute pe economie) aferente veniturilor obtinute in baza contractului de inchiriere.
Baza legala: art. 83 alin. 1, art. 84 alin. 1-3 1, art. 89 alin. 1-2, art. 118 alin. 1, art. 120 alin. 6-6 1, art. 120 1 alin. 2 1, art. 122 alin. 1, art. 123 alin. 1 din Codul fiscal (pentru impozitul pe venit) si art. 155 alin. 1 lit. e, art. 156, art. 170 alin. 1, alin. 2 si alin. 4 si art. 174 alin. 1, alin. 3-3 2, alin. 16-20 din Codul fiscal (pentru CASS).
De asemenea, tot persoana fizica care realizeaza veniturile din inchiriere are obligatia inregistrarii contractului de inchiriere la organul fiscal prin intermediul formularului C168 Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune , in termen de 30 de zile de incheierea (sau modificarea) contractului, in conformitate cu prevederile art. 120 alin. 6 1 din Codul fiscal si OPANAF 114/2019, modificat prin OPANAF 2031/2022.
In concluzie, societatea care plateste veniturile in calitate de chirias nu are nicio obligatie de retinere, declarare sau plata a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice proprietare de la care inchiriaza spatiile comerciale.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Intrebari similare din categoria Taxe locale
18Dec2024
Inchiriere apartament. Persoana incadrata in grad de handicap. Impozite si taxe locale datorate de persoane fizice
de
Dana Hristu
valabil la 18 Dec 2024
Intrebare: Firma (cu o vechime de 2 ani) are sediul social declarat cu activitate la sediu, intr-un apartament. Nu s-a dedus nicio cheltuiala aferenta apartamentului. Persoana fizica care detine acest apartament trebuie sa depuna declaratia la taxe locale si sa plateasca impozitul majorat (pentru cladire nerezidentiala).Care este procedura daca nu a fost depusa declaratia si nu a fost platit impozitul ...
08Nov2024
Firma de inchirieri auto. Taxa de lux
de
Vera Constantin
valabil la 08 Nov 2024
Intrebare: O societate comerciala care se ocupa cu comercializarea si inchirierea autoturismelor are obligatia sau nu sa plateasca taxa de lux? Domeniul de activitate ar putea fi o exceptie de la plata taxei de lux pentru autoturisme? Au autoturisme care sunt mai scumpe de 75.000 euro atat in stocuri, cat si in imobilizari corporale. Pe lista de inventar a stocurilor mai sunt, in medie, 10 masini cu valori ...
31Oct2024
Impozitare valoare investitii
de
Bajan Camelia
valabil la 31 Oct 2024
Intrebare: O societate cu obiect de activitate HORECA isi desfasoara activitatea in baza unui contract de inchiriere (pe un termen de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii) a unui imobil proprietate a asociatului si mamei acestuia. In contract se mentioneaza: Chiriasul are cunostinta de starea in care se afla bunul la momentul predarii, in sensul ca acesta nu este amenajat, avand insa utilitati disponibile. ...
26Sep2024
Inchiriere spatiu asociatie de proprietari
de
Anca Bilas
valabil la 26 Sep 2024
Intrebare: Ce obligatii fiscale are o asociatie de proprietari care a inchiriat un spatiu catre o societate comerciala din Romania?
06Iun2024
Inchiriere in regim hotelier. Inregistrare fiscala
de
Georgiana Mierloiu
valabil la 06 Iun 2024
Intrebare: Compania noastra (SRL) a rezervat prin platforma Booking o cazare pe teritoriul Romaniei. Banii au fost retrasi cu cateva zile inainte de data inceperii sejurului. Atunci cand am solicitat proprietarului o factura emisa pe numele companiei noastre pentru suma ce s-a retras ne-a mentionat ca nu este obligat sa emita facturi sau sa fie inregistrat (tot feluluri de raspunsuri ambigue). Cei de la ...
09Apr2024
Contract de inchiriere
de
Munteanu Corneliu Stefan
valabil la 09 Apr 2024
Intrebare: O sucursala din Romania (firma mama in Polonia) incheie un contract pentru sediul social cu o persoana fizica. Contractul de inchiriere spatiu se incheie intre societatea mama (pe codul din Polonia), nu pe codul sucursalei din Romania. Plata chiriei o face firma mama din Polonia din conturile societatii din Polonia, astfel incat in contabilitatea sucursalei din Romania nu se poate evidentia ...