Intermediar secundar asistent in brokeraj in domeniul asigurarilor. Comision taxabil sau SFDD. Prorata
De precizat ca societatea Y este inregistrata in Registrul Asiguratorilor si Intermediarilor din SEE al ASF din Romania sub titulatura de intermediar direct. Partile contractelor de asigurare (politelor) sunt asiguratorul X, reprezentantul acestuia Y si contractantul, beneficiarul asigurarii. In borderoul de prime emis de Y cu antetul sau, figureaza asiguratorul X precum si intermediarul Z. Obiectul contractului de intermediere consta in efectuarea de catre Z a urmatoarelor activitati: identificarea de clienti si furnizarea catre acestia de informatii privind posibilitatea si conditiile de incheiere a contractelor de asigurare; incheierea contractelor de asigurare inclusiv incasarea primelor si virarea acestora catre Y; acordarea de asistenta clientilor constand in furnizarea de informatii privind regulile de acoperire a daunelor.
Asigurarile sunt de tipul "car protect" pentru defectiuni mecanice si electrice ale vehiculelor motorizate. Dupa incheierea fiecarei luni, Z primeste de la Y un borderou de prime care contine: suma totala a politei, comisionul cuvenit lui Z si suma de platit catre Y ca diferenta intre cele doua de mai sus. Z nu poate intocmi factura pentru comisionul cuvenit deoarece aceasta nu ii este acceptata, motivandu-se faptul ca fiind operatiune SFDD (scutita fara drept de deducere), nu este obligatorie emiterea acesteia, asa incat isi va inregistra veniturile din comisioane pe baza borderoului de prime.
Opinia solicitata:
a) Veniturile obtinute de Z, constand in comisionul de intermediere, reprezinta din punct de vedere al TVA operatiuni SFDD? Daca da, unde declaram aceste operatiuni atat in D300 cat si in D390?
b) Este corect si legal sa inregistram veniturile din comisioane pe baza borderoului si sa nu emitem factura de comision?
c) In ipoteza in care in urma estimarii proratei de TVA aplicabile din mai 2024 rezultatul proratei provizorii este 99,65% sau 99,96%, cum se face rotunjirea si ce pro-rata voi trece in decontul de TVA?
d) Pro-rata provizorie rezultata o vom aplica la rulajul debitor al contului 4426 sau la rulajul debitor al contului 4426 diminuat cu rulajul creditor al acestuia, continand TVA nededus ca urmare a aplicarii limitarii de 50% a TVA aferenta autoturismelor avand utilizare mixta?
e) In conditiile in care din flota rent-a-car uneori se mai vinde cate un autoturism, aceste vanzari de bunuri de capital care au fost utilizate in activitatea economica se exclud din calculul proratei?
f) Primele incasate de la contractanti, respectiv virate catre Y, sunt inregistrate prin conturi de terti sau se trec prin veniturile si cheltuielile lui Z? Care este monografia contabila?
g) Pro-rata definitiva calculata la finele anului o aplicam asupra TVA deductibila aferenta intregului an 2024 sau doar asupra TVA deductibila aferenta perioadei mai 2024-decembrie 2024?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 22 iun 2024.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 132368 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!