Lichidare patrimoniu
Societatea 1, cu asociat unic, intentioneaza sa vanda prin transfer de active in rate catre societatea 2, in care asociatul unic este tot asociatul unic al societatii 1, cu taxare inversa, toate activele societatii 1 (stocuri de marfa, mijloace fixe, obiecte de inventar, un teren cumparat in anul 2016 fara TVA si o constructie edificata pe teren in anul 2019 pentru care s-a dedus TVA).
Societatea 1 are profit nerepartizat in valoare de 3.000.000 lei. Vanzarea imobilului se va face la valoarea stabilita in evaluarea notarilor (ex. 10.000.000 lei) pentru acest imobil, iar valoarea bunurilor se va face la valoarea contabila (ex. 250.000 lei). Dupa incasarea primei rate de cca 10% din pret, intentionam sa inchidem societatea 1 prin procedura de dizolvare si lichidare simultana, urmand ca Societatea 1 sa fie radiata.
Anterior dizolvarii societatii 1, creanta de 90% ramasa de incasat din transferul de active de la societatea cumparatoare va fi cesionata asociatului unic la un pret de cca 1% din valoarea nominala a acesteia (compensare cu profitul nerepartizat) sau atribuita acestuia cu ocazia dizolvarii si lichidarii simultane a societatii 1.
Va rugam sa ne spuneti daca operatiunile de mai sus ar putea fi reincadrate ca alte operatiuni in urma unui control fiscal si care sunt taxele si impozitele datorate atat de Societatea 1 si 2, cat si de asociatul unic.
Pasul 2
Detinand dreptul de incasare asupra restului de pret de 90% din transferul de active asupra Societatii 2, asociatul unic va prelua prin dare in plata 20% din imobilul (cladire si teren dobandit de Societatea 2) platind pentru acesta suma de 2.000.000 lei (conform evaluarii notarilor).
Va rugam sa ne spuneti daca operatiunile de mai sus ar putea fi reincadrate ca alte operatiuni in urma unui control fiscal, daca trebuie ajustat TVA la vanzarea a 20% din cladire si care sunt taxele si impozitele datorate atat de Societatea 2, cat si de asociatul unic. Totodata, va rugam sa ne comunicati daca identificati operatiuni mai bune din punct de vedere fiscal si al costurilor care sa produca efecte similare.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 16 iul 2024.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 132368 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!