Masuri fiscal-bugetare si modificari normative pentru fundamentarea bugetului consolidat pe 2025. OUG nr. 156/2024
02 Ian 2025

Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene.
Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1334 din 31 decembrie 2024.
Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1334 din 31 decembrie 2024.
I. Principalele modificari ale Codului fiscal
1. Impozit pe dividendele obtinute de persoane juridice
1.1 Cresterea cotei de impozit la 10% (vechea cota de impozitare 8%)
Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane.
Data intrarii in vigoare: Noua cota de 10% se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025.
2. Impozit pe veniturile microintreprinderilor
2.1 Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare
Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica romana care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 250.000 euro,respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026. Reamintesc faptul ca pentru a aplica pentru acest sistem, microintreprinderea trebuie sa indeplineasca cumulativ toate celelalte conditii precizate la art 47 Cod fiscal.
Vechiul plafon: 500.000 euro.
Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2025
2.2 Este eliminata conditia privind ponderea veniturilor din consultanta si sau management in total venituri, care trebuia sa fie mai mica de 20% pentru a putea aplica pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2025
2.3 Pentru aplicarea cotei de impozitare de 3%, incepand cu 1 ianuarie 2025, se au in vedere, dupa caz, si activitatile, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 6210 - Activitati de realizare a softului la comanda (software orientat client), 6290 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5611 - Restaurante, 5612 - Activitati ale unitatilor mobile de alimentatie, 5622 - Alte servicii de alimentatie n.c.a..”
Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2025
2.4. Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2025
2.5 Pentru anul fiscal 2025, limita veniturilor realizate, reprezentand echivalentul in lei a 250.000 euro respectiv echivalentul in lei a 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026, se verifica pe baza veniturilor realizate de catre persoana juridica romana la data de 31 decembrie 2024, respectiv la 31 decembrie 2025. Conditia referitoare la ponderea veniturilor din consultanta si/sau management in veniturile totale, de la data de 31 decembrie 2024, nu se aplica pentru calculul limitei de 250.000 euro.
3. Impozit pe venit
3.1 Este eliminata scutirea de impozit pe venit pentru salariatii din domeniul IT, constructii, sectorul agricol si industria alimentara.
Data intrarii in vigoare: incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
3.2 Creste cota de impozitare pentru veniturile din dividende, obtinute de persoanele fizice
Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu cota de impozit de 10% din suma acestora, impozitul fiind final.
Vechea cota de impozitare: 8%.
Data intrarii in vigoare: Noua cota de 10% se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025.
4. Contributia la asigurarile sociale de stat (sistemul public de pensii)
Pentru salariatii din domeniul IT, constructii, sectorul agricol si alimentar sunt abrogate prevederile privind reducerea cotei contributiei de asigurari sociale cu punctele procentuale corespunzatoare cotei de contributie la fondul de pensii administrat privat.
Data intrarii in vigoare: incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
5. Impozitul pe veniturile obtinute de nerezidenti
Creste cota de impozitare (de la 8% la 10%) pentru veniturile obtinute de nerezidenti, sub forma de dividende.
Data intrarii in vigoare: Noua cota de 10% se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025.
6. Impozitul pe constructii
Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea cladirilor pentru care se datoreaza impozit pe cladiri. Intra sub incidenta acestor prevederi si valoarea cladirilor din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe cladiri. In situatia constructiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere.
Impozitul pe constructii se plateste in doua rate egale pana la datele de 30 iunie, respectiv 31 octombrie inclusiv.
Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2025, cu mentiunea ca in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Finantelor va emite norme metodologice privind aplicarea noilor prevederi privind impozitul pe constructii.
IMPORTANT!
1. In cazul dividendelor distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2024, cota de impozit pe dividende este de 8%, fara recalcularea impozitului pe dividendele respective, dupa regularizarea acestora pe baza situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2024, aprobate potrivit legii.
2. Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
b) venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor, , fara a include contravaloarea tichetelor de masa, respectiv indemnizatia de hrana, dupa caz, acordate potrivit legii, in baza aceluiasi contract individual de munca, pentru aceeasi luna, nu depaseste nivelul de 4.300 lei inclusiv
Data intrarii in vigoare pct 2: se aplica veniturilor aferente lunilor ianuarie - decembrie 2025 inclusiv
3. Pentru veniturile aferente anului 2025, nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna pentru care se calculeaza CAS si CASS aferente veniturilor din salarii, se diminueaza cu suma de 300 lei lunar.
Data intrarii in vigoare: se aplica veniturilor aferente lunilor ianuarie - decembrie 2025 inclusiv
II. Modificari in Codul muncii-salariul minim brut constructii si agricultura
1. Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, pentru sectorul constructii, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,334 ore pe luna, reprezentand in medie 27,714 lei/ora.
2. Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, pentru sectorul agricol si industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 4.050 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 165,334 ore pe luna, reprezentand in medie 24,496 lei/ora.
3. Nerespectarea prevederilor de mai sus (pct. 1 si 2), de catre societati constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoana pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispozitii legale, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei si atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale.
Informatii la zi oferite de expertii PortalContabilitate.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania
cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania
Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT! Completeaza formularul de mai jos:
- 125 de Experti iti stau la dispozitie + o Baza de Date cu 137.082 de intrebari si raspunsuri
- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la specialisti
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Articole similare
23Ian2025
Noutati ANAF: Licitatii competitive pentru cesiunea creantelor bugetare
de
Ionut Jinga
23 Ian 2025
18Oct2024
Anularea obligatiilor bugetare la AJOFM: Termen-limita 25 noiembrie 2024
de
Ionut Jinga
18 Oct 2024
27Sep2024
OUG 115/2024: sprijin pentru contribuabilii care aplica impozitul minim pe cifra de afaceri
de
Ionut Jinga
27 Sep 2024
05Feb2020
Modificari aduse OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale
de
Ionut Jinga
05 Feb 2020