Modificari fiscale: SGR, restituirea TVA in cazul ONG-urilor si amortizarea achizitiilor prin PNRR
20 Dec 2024
Legea 313/2024 aduce cateva modificari in Codul fiscal si legislatia privind gestionarea fondurilor europene prin Mecanismul de redresare si rezilienta. Principalele schimbari vizeaza domeniul TVA, cu impact direct asupra sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje (SGR), dar si procedura de restituire a TVA pentru unitatile spitalicesti.
Ce presupun aceste modificari?
1. Modificari in Codul fiscal
1.1. Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78 din 21 iunie 2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu urmatoarele modificari/completari:
- Ambalajele SGR nereturnate la finalul unui an calendaristic se considera livrare de bunuri efectuata de administratorul SGR.
- Faptul generator pentru livrarea de bunuri prevazuta mai sus intervine in ultima zi a anului calendaristic.
- Se restituie TVA, inclusiv pentru operatiunile pentru care exigibilitatea TVA a intervenit si inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi, pentru achizitiile de bunuri/servicii prevazute la art. 294 alin. (5) lit. a)-b1) din Codul fiscal, efectuate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi de catre entitatile nonprofit inscrise in Registrul public organizat de A.N.A.F., precum si de societatile detinute integral de acestea.
- Sunt eligibile pentru restituirea TVA:
- (i) sunt aferente unor lucrari in curs de executie de natura investitiilor la unitati spitalicesti la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Restituirea TVA este permisa numai pentru achizitiile a caror exigibilitate a intervenit intr-un termen de cel mult 5 ani inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi;
- (ii) sunt aferente unor lucrari a caror receptie la terminarea lucrarilor a avut loc cu cel mult 2 ani inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi; restituirea TVA este permisa numai pentru achizitiile a caror exigibilitate a intervenit intr-un termen de cel mult 3 ani inainte de data receptiei la terminarea lucrarilor;
2. Modificari in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului institutional si financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate Romaniei prin Mecanismul de redresare si rezilienta:
- Pentru proiectele finantate din fonduri externe rambursabile si nerambursabile in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta, carora li se aplica scheme de ajutor de stat, beneficiarii finantarii pot opta pentru aplicarea metodei de amortizare accelerata specifica.
- Prin amortizare accelerata specifica proiectelor se intelege posibilitatea recuperarii valorii de intrare in patrimoniu a activelor imobilizate utilizate in cadrul unui contract de finantare, in limita unui procent cuprins intre 50% si 75% din valoarea de intrare in patrimoniu a acestora, in primul an de functionare a activelor de natura cladirilor, echipamentelor, utilajelor si altor active similare rezultate din implementarea proiectelor, restul de valoare urmand a fi recuperat liniar pe durata ramasa pana la sfarsitul duratei de utilizare a activelor imobilizate prevazute conform cataloagelor tehnice in vigoare. Procentul din valoarea de intrare mentionat se stabileste prin decizie a conducatorului unitatii beneficiare a finantarii.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Articole similare
15Sep2023
Revizuire de Procedura: Cum Obtineti Certificatul de Amanare TVA in vama
de
Ionut Jinga
15 Sep 2023
03Apr2023
Se renunta la formularul 098: Cererea de inregistrare in scopuri deTVA
de
Ionut Jinga
03 Apr 2023