Neplatitor de TVA. Achizitie de servicii UE fara cod special
valabil la 24 Mai 2024
Intrebare: O societate neplatitoare de TVA primeste o factura de servicii de la un beneficiar din Germania. Pe factura apare cod DE, valoare serviciu fara tva 719.40, TVA 19% 136.69 lei si valoare cu TVA 856.09 lei. Factura a fost achitata integral prin banca.
Precizez ca firma din Romania nu are cod special de tva si nici nu a depus in prealabil pentru acesta. Cum procedam acum? Clientul a platit practic deja tva statului german. Mai este obligat sa depuna pentru decont special si sa achite si in tara?
Precizez ca firma din Romania nu are cod special de tva si nici nu a depus in prealabil pentru acesta. Cum procedam acum? Clientul a platit practic deja tva statului german. Mai este obligat sa depuna pentru decont special si sa achite si in tara?
Raspuns: In conditiile mai sus expuse de dvs. fac referire la prevederile art. 317. alin (1), lit. (c), din Codul Fiscal:
(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori alin. (2) sau (21), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective;
Societatea din Romania era obligata sa se inregistreze in scopuri speciale de TVA inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare de servicii, sa comunice codul special de TVA prestatorului pentru emiterea facturii fara TVA, sa declare operatiunea in declaratia recapitulativa 390 si in decontul special de taxa D301 si sa plateasca TVA-ul datorat bugetului de stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare achizitiei.
Deoarece societatea nu si-a indeplinit aceste obligatii inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare de servicii, va trebui sa solicite inregistrarea in scopuri speciale de TVA la data constatarii nerespectarii prevederilor art 317.
Acesta lucru se realizeaza prin modificarea vectorului fiscal, prin depunerea declaratiei de mentiuni 700, in care faceti precizarea ca va inregistrati special in scopuri de TVA, cf. art 317.
Factura a fost emisa cu TVA, in mod eronat, probabil pentru ca prestatorul din Germania nu a primit cod valid VIES de la dvs. si nu a putut verifica daca SRL-ul este sau nu inregistrat in scopuri speciale de TVA, fapt pentru care a emis o factura in regim B2C, cu TVA. Drept consecinta, din punct de vedere fiscal, firma va fi tratata ca un neplatitor de TVA.
Daca estimati ca factura nu se poate corecta, ea fiind si achitata, apreciez ca va trebui sa o contabilizati incluzand TVA-ul in cost, sunteti oricum societate neplatitoare. Dar si cand veti obtine codul special de TVA, baza impozabila o constituie valoarea totala a facturii, inclusiv TVA-ul nemtesc, adica 856.09 lei la care se va aplica cota de 19%, intrucat operatiunea este de tip B2B, cu locul de impozitare in Romania.
SRL-ul va plati TVA la bugetul statului prin depunerea decontului special de TVA D301 - pe cod special. De asemenea, se va depune Declaratia recapitulativa D390 pentru luna in care a intervenit exigibilitatea taxei.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Intrebari similare din categoria Intracomunitare
14Ian2025
Achizitii servicii intracomunitare firma care aplica regimul de TVA la incasare
de
Anca Bilas
valabil la 14 Ian 2025
Intrebare: O microintreprindere din Romania inregistrata in scopuri de TVA (la incasare) achizitioneaza servicii de publicitate din Franta in valoare de 2.000 euro, si plateste partial aceste servicii: 1.000 euro. Fiind platitoare de TVA la incasare, care este tratamentul contabil si fiscal al operatiunii de inregistrare a facturii si de plata partiala a acesteia?
14Ian2025
Livrare intracomunitara
de
Elena Popescu
valabil la 14 Ian 2025
Intrebare: O societate platitoare de TVA lunar si impozit pe profit achizitioneaza in 2024 marfa din UE, cu taxare inversa. Azi, in 10.01.2025, doreste sa vanda o comanda online de marfa catre o firma din Olanda. Firma din Olanda este platitoare de TVA. Marfa va fi livrata catre firma din Olanda prin curier, nu depaseste 10.000 lei valoare factura/marfa si nu depaseste 500 kg. Este corect sa intocmesc ...
13Ian2025
Regim fiscal prejudiciu produs de prestator intracomunitar
de
Amelia Dumitras
valabil la 13 Ian 2025
Intrebare: Societatea din Romania, platitoare de TVA, are contract cu o firma din Olanda (cu cod valid de TVA) pentru prestarea de servicii de incarcare/descarcare pentru importul de marfa ajunsa in portul Rotterdam. Din portul Rotterdam, marfa ajunge in Romania pe cale rutiera. De cateva ori, societatea din Rotterdam a gresit incarcarea tirurilor cu marfa care nu era destinata societatii din Romania, iar ...
07Ian2025
Regim fiscal TVA pentru servicii furnizate pe cale electronica. Prestator in regim special de scutire
de
Amelia Dumitras
valabil la 07 Ian 2025
Intrebare: O SRL cu sediul in Romania, neplatitoare de TVA, dar detinand cod intracomunitar, emite facturi pentru servicii electronice catre:Persoane fizice din UEFirme neplatitoare de TVA din UEFirme platitoare de TVA din UECompanii si persoane din afara UE (America, Canada etc.)Care este procedura corecta de facturare in aceste situatii din punctul de vedere al TVA?
06Ian2025
Tratament contabil si fisal pentru bonusuri primite ulterior pentru achizitii efectuate
de
Amelia Dumitras
valabil la 06 Ian 2025
Intrebare: In cazul unei SRL micro, operator Bolt, neplatitor de TVA, dar cu cod special pentru operatiuni intracomunitare, care in luna noiembrie 2024 a inregistrat:Facturi emise pentru calatorii in valoare de 12.000 lei,Comision Bolt calculat corect din rapoartele saptamanale in valoare de 3.000 lei,Factura emisa de Bolt pentru comision in valoare de 700 lei, diferenta de 2.300 lei reprezentand ...
29Dec2024
Factura AIC ulterioara livrarii
de
Anca Bilas
valabil la 29 Dec 2024
Intrebare: O PFA neplatitoare de TVA achita, pe baza unei facturi proforme emise de un furnizor din Ungaria, contravaloarea unor utilaje in luna decembrie 2024. Tot in luna decembrie depune solicitare pentru inregistrare ca platitor de TVA, incepand cu ianuarie 2025.In luna ianuarie 2025 se poate considera achizitia acestor utilaje achizitie intracomunitara pe baza facturii finale, care va fi identica cu ...