Noutatilor legislative martie 2019
23 Mar 2019
1. Ordinul nr. 819/2019 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 223 din 22 martie 2019.
I. Organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale
Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se organizeaza de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Registrul este public, potrivit legii, se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro/Informatii publice, si este gestionat din punct de vedere informatic de catre Centrul National de Informatii Financiare.
Ce informatii cuprinde Registrul :
a) denumirea entitatii/unitatii de cult;
b) codul de identificare fiscala;
c) adresa domiciliului fiscal;
d) data inscrierii in registru;
e) data radierii din registru;
f) informatii privind inscrierile si radierile in/din registru.
Conditiile pentru inscrierea in registru
Entitatea/Unitatea de cult se inscrie in registru daca, la data depunerii cererii, indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) desfasoara activitatea in domeniul pentru care a fost constituita;
b) a indeplinit toate obligatiile fiscale declarative prevazute de lege;
c) nu are obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile de la scadenta/termen de plata;
d) a depus situatiile financiare anuale, prevazute de lege;
e) nu a fost declarata inactiva, potrivit art. 92 din Codul de procedura fiscala. Conditia de la lit. d) se considera indeplinita in cazul entitatilor/unitatilor de cult care, potrivit legii, nu sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare anuale.
II. Inscrierea in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale
Inscrierea in registru se solicita de catre entitatea/unitatea de cult, prin depunerea formularului 163 "Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale", prevazut in anexa nr. 2 la ordin. In cerere, entitatea/unitatea de cult declara pe propria raspundere ca indeplineste conditia prevazuta la lit. a), adica desfasoara activitatea in domeniul pentru care a fost constituita.
Cererea se completeaza cu ajutorul aplicatiei informatice afisate pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Impreuna cu cererea, entitatea/unitatea de cult depune si certificatele de atestare fiscala eliberate de organele fiscale locale, in a caror evidenta aceasta este inregistrata ca platitor de impozite si taxe locale.
Cererea se solutioneaza in termen de 10 zile de la depunere, de catre compartimentul cu atributii in gestiunea registrului contribuabililor si declaratiilor fiscale din cadrul organului fiscal competent in a carui evidenta fiscala este inregistrata entitatea/unitatea de cult (compartiment de specialitate).
Compartimentul respectiv verifica daca, la data depunerii cererii, entitatea/unitatea de cult:
a) avea indeplinite toate obligatiile declarative inscrise in vectorul fiscal, pana la ultimul termen legal de depunere a declaratiilor anterior datei depunerii cererii;
b) avea depuse toate situatiile financiare anuale, prevazute de lege, cu termen legal de depunere anterior datei depunerii cererii.
De asemenea, verifica daca, pana la data depunerii cererii, entitatea/unitatea de cult era inscrisa in Registrul contribuabililor declarati inactivi sau daca i se comunicase o decizie de declarare in inactivitate fiscala/de indreptare eroare materiala/de reactivare.
Compartimentul cu atributii in domeniul organizarii evidentei pe platitori transmite compartimentului de specialitate, in maximum 3 zile lucratoare de la solicitare, daca entitatea/unitatea de cult are/nu are obligatii fiscale restante mai vechi de 90 de zile de la scadenta/termen de plata.
Compartimentul de specialitate analizeaza informatiile primite de la entitatea/unitatea de cult solicitanta, precum si pe cele obtinute in urma verificarilor efectuate si intocmeste Referatul privind solutionarea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Daca se constata ca entitatea/unitatea de cult indeplineste cumulativ toate cele 5 conditii prevazute mai sus, compartimentul de specialitate propune aprobarea cererii de inscriere in registru si intocmeste, in doua exemplare, formularul 164 "Decizie privind aprobarea/respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Daca se constata ca entitatea/unitatea de cult nu indeplineste toate conditiile, compartimentul de specialitate propune respingerea cererii de inscriere in registru si intocmeste, in doua exemplare, formularul 164 "Decizie privind aprobarea/respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale".
Inainte de luarea deciziei de respingere a cererii de inscriere in registru, compartimentul de specialitate asigura exercitarea de catre entitate/unitatea de cult a dreptului de a fi ascultat, ituatie in care termenul de solutionare a cererii se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data transmiterii invitatiei catre entitate/unitatea de cult si data prezentarii acesteia la organul fiscal.
Entitatea/Unitatea de cult care indeplineste toate conditiile, se inscrie in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale cu data comunicarii Deciziei privind aprobarea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
In cazul in care entitatea/unitatea de cult nu indeplineste oricare dintre conditiile prevazute mai sus, se comunica Decizia privind respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Impotriva Deciziei privind aprobarea/respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se poate formula contestatie la organul fiscal emitent in conformitate cu prevederile art. 272 alin. (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 de zile de la data comunicarii, potrivit prevederilor art. 270 alin. (1) din acelasi act normativ.
III. Radierea, din oficiu sau la cerere, din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale
Entitatea/Unitatea de cult care nu mai indeplineste toate conditiile prevazute la pct. I trebuie sa depuna la organul fiscal competent formularul 163 "Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale".
Pe baza cererii, compartimentul de specialitate intocmeste Referatul privind radierea din registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale si emite formularul 165 "Decizie privind radierea din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale".
Data radierii din registru este data comunicarii deciziei.
IV. Furnizarea, prin servicii web, a informatiilor din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale
Interogarea registrului se face pe baza unei liste care contine codul de inregistrare fiscala al entitatii/unitatii de cult si data pentru care se solicita starea contribuabilului (lista poate contine un element sau mai multe).
Raspunsul serviciului web furnizeaza informatii privind denumirea si adresa la care isi are domiciliul fiscal fiecare entitate/unitate de cult care figureaza in registru, starea (inregistrat/neinregistrat) la data solicitata de catre persoanele interesate, precum si intervalul de inregistrare corespunzator datei solicitate.
Termenii si conditiile de utilizare a serviciului web de furnizare a informatiilor, in conditiile prezentului ordin, se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
2. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1754 din 28 februarie 2019 privind indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual (Monitorul Oficial nr. 211 din 18 martie 2019).
Precizari suplimentare:
- Potrivit prevederilor Codului fiscal (art. 41), platitorii de impozit pe profit cu obligatii de declarare si plata trimestriale pot opta pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.
- Astfel, contribuabilii pot opta pentru plata trimestriala a unei sume de o patrime (1/4) din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, regularizarea impozitului urmand a se efectua odata cu depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit.
- Pentru anul fiscal 2019, indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este 102,8%.
3. Ordinul presedintelui ANAF nr. 727 din 13 martie 2019 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea si comunicarea unor acte administrative si de executare pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita si pentru modificarea Procedurii privind stabilirea obligatiilor fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare, aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 3.834/2015(Monitorul Oficial nr. 220 din 21 martie 2019).
Precizari suplimentare:
- Deciziile privind stabilirea dobanzilor si a penalitatilor de intarziere (in situatia in care debitorul nu achita obligatiile fiscale principale la termenul de scadenta) se emit de organul fiscal, ca regula generala, TRIMESTRIAL, pentru toti debitorii, cu anumite exceptii (debitori in dizolvare, inlesniri la plata, insolventa, insolvabili fara bunuri, suspendare executare).
- Prin exceptie, organul fiscal emite deciziile de accesorii DUPA 180 DE ZILE de la ultima emitere sau de la data la care au fost inregistrate obligatii fiscale principale restante, pentru urmatoarele cazuri:
a) obligatiile accesorii nu depasesc 3.000 lei - pentru contribuabilii mari (vechiul plafon era de 1.500 lei);
b) obligatiile accesorii nu depasesc 1.500 lei - pentru contribuabilii mijlocii (vechiul plafon era de 1.000 lei);
c) obligatiile accesorii nu depasesc 500 lei - pentru contribuabilii mici (vechiul plafon era tot 500 lei);
d) obligatiile accesorii nu depasesc 100 lei - pentru persoanele fizice (vechiul plafon era tot 100 lei).
- In mod similar se emit deciziile referitoare la penalitatile de nedeclarare, precum si actele de executare (somatie, titlu executoriu, poprire).
I. Organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale
Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se organizeaza de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Registrul este public, potrivit legii, se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro/Informatii publice, si este gestionat din punct de vedere informatic de catre Centrul National de Informatii Financiare.
Ce informatii cuprinde Registrul :
a) denumirea entitatii/unitatii de cult;
b) codul de identificare fiscala;
c) adresa domiciliului fiscal;
d) data inscrierii in registru;
e) data radierii din registru;
f) informatii privind inscrierile si radierile in/din registru.
Conditiile pentru inscrierea in registru
Entitatea/Unitatea de cult se inscrie in registru daca, la data depunerii cererii, indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) desfasoara activitatea in domeniul pentru care a fost constituita;
b) a indeplinit toate obligatiile fiscale declarative prevazute de lege;
c) nu are obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile de la scadenta/termen de plata;
d) a depus situatiile financiare anuale, prevazute de lege;
e) nu a fost declarata inactiva, potrivit art. 92 din Codul de procedura fiscala. Conditia de la lit. d) se considera indeplinita in cazul entitatilor/unitatilor de cult care, potrivit legii, nu sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare anuale.
II. Inscrierea in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale
Inscrierea in registru se solicita de catre entitatea/unitatea de cult, prin depunerea formularului 163 "Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale", prevazut in anexa nr. 2 la ordin. In cerere, entitatea/unitatea de cult declara pe propria raspundere ca indeplineste conditia prevazuta la lit. a), adica desfasoara activitatea in domeniul pentru care a fost constituita.
Cererea se completeaza cu ajutorul aplicatiei informatice afisate pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Impreuna cu cererea, entitatea/unitatea de cult depune si certificatele de atestare fiscala eliberate de organele fiscale locale, in a caror evidenta aceasta este inregistrata ca platitor de impozite si taxe locale.
Cererea se solutioneaza in termen de 10 zile de la depunere, de catre compartimentul cu atributii in gestiunea registrului contribuabililor si declaratiilor fiscale din cadrul organului fiscal competent in a carui evidenta fiscala este inregistrata entitatea/unitatea de cult (compartiment de specialitate).
Compartimentul respectiv verifica daca, la data depunerii cererii, entitatea/unitatea de cult:
a) avea indeplinite toate obligatiile declarative inscrise in vectorul fiscal, pana la ultimul termen legal de depunere a declaratiilor anterior datei depunerii cererii;
b) avea depuse toate situatiile financiare anuale, prevazute de lege, cu termen legal de depunere anterior datei depunerii cererii.
De asemenea, verifica daca, pana la data depunerii cererii, entitatea/unitatea de cult era inscrisa in Registrul contribuabililor declarati inactivi sau daca i se comunicase o decizie de declarare in inactivitate fiscala/de indreptare eroare materiala/de reactivare.
Compartimentul cu atributii in domeniul organizarii evidentei pe platitori transmite compartimentului de specialitate, in maximum 3 zile lucratoare de la solicitare, daca entitatea/unitatea de cult are/nu are obligatii fiscale restante mai vechi de 90 de zile de la scadenta/termen de plata.
Compartimentul de specialitate analizeaza informatiile primite de la entitatea/unitatea de cult solicitanta, precum si pe cele obtinute in urma verificarilor efectuate si intocmeste Referatul privind solutionarea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Daca se constata ca entitatea/unitatea de cult indeplineste cumulativ toate cele 5 conditii prevazute mai sus, compartimentul de specialitate propune aprobarea cererii de inscriere in registru si intocmeste, in doua exemplare, formularul 164 "Decizie privind aprobarea/respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Daca se constata ca entitatea/unitatea de cult nu indeplineste toate conditiile, compartimentul de specialitate propune respingerea cererii de inscriere in registru si intocmeste, in doua exemplare, formularul 164 "Decizie privind aprobarea/respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale".
Inainte de luarea deciziei de respingere a cererii de inscriere in registru, compartimentul de specialitate asigura exercitarea de catre entitate/unitatea de cult a dreptului de a fi ascultat, ituatie in care termenul de solutionare a cererii se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data transmiterii invitatiei catre entitate/unitatea de cult si data prezentarii acesteia la organul fiscal.
Entitatea/Unitatea de cult care indeplineste toate conditiile, se inscrie in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale cu data comunicarii Deciziei privind aprobarea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
In cazul in care entitatea/unitatea de cult nu indeplineste oricare dintre conditiile prevazute mai sus, se comunica Decizia privind respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Impotriva Deciziei privind aprobarea/respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se poate formula contestatie la organul fiscal emitent in conformitate cu prevederile art. 272 alin. (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 de zile de la data comunicarii, potrivit prevederilor art. 270 alin. (1) din acelasi act normativ.
III. Radierea, din oficiu sau la cerere, din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale
Entitatea/Unitatea de cult care nu mai indeplineste toate conditiile prevazute la pct. I trebuie sa depuna la organul fiscal competent formularul 163 "Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale".
Pe baza cererii, compartimentul de specialitate intocmeste Referatul privind radierea din registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale si emite formularul 165 "Decizie privind radierea din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale".
Data radierii din registru este data comunicarii deciziei.
IV. Furnizarea, prin servicii web, a informatiilor din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale
Interogarea registrului se face pe baza unei liste care contine codul de inregistrare fiscala al entitatii/unitatii de cult si data pentru care se solicita starea contribuabilului (lista poate contine un element sau mai multe).
Raspunsul serviciului web furnizeaza informatii privind denumirea si adresa la care isi are domiciliul fiscal fiecare entitate/unitate de cult care figureaza in registru, starea (inregistrat/neinregistrat) la data solicitata de catre persoanele interesate, precum si intervalul de inregistrare corespunzator datei solicitate.
Termenii si conditiile de utilizare a serviciului web de furnizare a informatiilor, in conditiile prezentului ordin, se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
2. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1754 din 28 februarie 2019 privind indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual (Monitorul Oficial nr. 211 din 18 martie 2019).
Precizari suplimentare:
- Potrivit prevederilor Codului fiscal (art. 41), platitorii de impozit pe profit cu obligatii de declarare si plata trimestriale pot opta pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.
- Astfel, contribuabilii pot opta pentru plata trimestriala a unei sume de o patrime (1/4) din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, regularizarea impozitului urmand a se efectua odata cu depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit.
- Pentru anul fiscal 2019, indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este 102,8%.
3. Ordinul presedintelui ANAF nr. 727 din 13 martie 2019 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea si comunicarea unor acte administrative si de executare pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita si pentru modificarea Procedurii privind stabilirea obligatiilor fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare, aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 3.834/2015(Monitorul Oficial nr. 220 din 21 martie 2019).
Precizari suplimentare:
- Deciziile privind stabilirea dobanzilor si a penalitatilor de intarziere (in situatia in care debitorul nu achita obligatiile fiscale principale la termenul de scadenta) se emit de organul fiscal, ca regula generala, TRIMESTRIAL, pentru toti debitorii, cu anumite exceptii (debitori in dizolvare, inlesniri la plata, insolventa, insolvabili fara bunuri, suspendare executare).
- Prin exceptie, organul fiscal emite deciziile de accesorii DUPA 180 DE ZILE de la ultima emitere sau de la data la care au fost inregistrate obligatii fiscale principale restante, pentru urmatoarele cazuri:
a) obligatiile accesorii nu depasesc 3.000 lei - pentru contribuabilii mari (vechiul plafon era de 1.500 lei);
b) obligatiile accesorii nu depasesc 1.500 lei - pentru contribuabilii mijlocii (vechiul plafon era de 1.000 lei);
c) obligatiile accesorii nu depasesc 500 lei - pentru contribuabilii mici (vechiul plafon era tot 500 lei);
d) obligatiile accesorii nu depasesc 100 lei - pentru persoanele fizice (vechiul plafon era tot 100 lei).
- In mod similar se emit deciziile referitoare la penalitatile de nedeclarare, precum si actele de executare (somatie, titlu executoriu, poprire).
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!
Articole similare
26Iun2019
Modificarea facilitatile fiscale in domeniul constructiilor
de
PortalContabilitate.ro
26 Iun 2019
14Mai2019
Acordarea unor facilitate fiscale pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate
de
PortalContabilitate.ro
14 Mai 2019
04Apr2019
Facilitatii de care beneficiaza persoanele implicate in pregatirea, organizarea si desfasurarea Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020
de
PortalContabilitate.ro
04 Apr 2019
21Mar2019
Indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual
de
PortalContabilitate.ro
21 Mar 2019
28Ian2019
Simplificarea procedurii de inregistrare in scopuri de TVA. Procedura de regularizare a obligatiilor fiscale
de
PortalContabilitate.ro
28 Ian 2019
29Nov2018
Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic de contribuabili persoane fizice
de
PortalContabilitate.ro
29 Nov 2018