Obligatii transportator codul UIT

Partile implicate:
S.T. o societate de transport rutier de marfuri cu sediul in Romania
C.S. o casa de expeditii cu sediul in Romania.
C.S. transmite catre S.T., la data de 03.04.2025, o comanda de transport prin care solicita executarea acestei comenzi, care avea urmatorul continut:
Locul/Data de incarcare: 3 locatii diferite din Germania / 04.04.2025;
Locul/Data de descarcare: Arad Romania / 07.04.2025;
Continutul ce urma a fi incarcat: Marfa generala.
In data de 04.04.2025, conducatorul auto al S.T. se prezinta la locurile de incarcare si incarca, din cele 3 locatii, cele 3 cantitati de marfa indicate in comanda de transport.
La prima locatie de incarcare, conducatorul auto primeste un document CMR cu urmatoarele informatii:
Locul de incarcare: Germania;
Locul de descarcare: Chisinau, Republica Moldova;
Marfa incarcata: 20 paleti
DAP: Iasi
De asemenea, de la locul de incarcare i se preda conducatorului auto o declaratie vamala de export tip A (EX-A). Acesta este un document vamal oficial, folosit pentru a plasa bunuri sub regimul de export, in conformitate cu Codul Vamal al Uniunii Europene (CVUE), atunci cand acestea sunt scoase din teritoriul vamal al Uniunii Europene.
Potrivit declaratiei vamale de export, datele relevante sunt:
Locul de incarcare: Germania;
Locul de descarcare: Chisinau;
Itinerariul: DE; AT; HU; RO; MD;
DAP: Iasi.
In concret, S.T. a descarcat marfa la Arad, in Romania, intr-un depozit, la indicatiile casei de expeditii, primite dupa ce marfa a fost incarcata.
Avand in vedere situatia anterior expusa, avem nevoie de informatii cu privire la urmatoarele aspecte, pentru a clarifica regimul aplicabil:
Problema de drept:
1. Daca, in cazul unui transport international de bunuri, pentru care s-a emis o declaratie vamala de export tip EX-A cu destinatia Republica Moldova, dar in care marfa a fost descarcata in Romania (la Arad), este obligatorie generarea codului UIT, conform OUG nr. 41/2022.
2. Prin operatiunea de descarcare a marfii la Arad, intr-un depozit, se poate considera ca societatea de transport a incalcat regimul vamal si/sau fiscal aplicabil? In caz de raspuns afirmativ, argumentati. In caz de raspuns negativ, argumentati.
3. Descarcarea efectiva a marfii intr-un depozit din Arad, fara reflectarea acestui punct in documentele de transport (CMR, declaratie vamala), poate fi considerata o incalcare a dispozitiilor legale de catre transportator? Daca da, care ar fi natura sanctiunii si/sau implicarea fiscala/vamala?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Fa-ti un CONT de TESTARE GRATUITA completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 16 apr 2025.
cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!