OMF nr. 340/2022. Lista bunurilor care pot fi importate in regim de scutire de taxe la import si TVA
04 Apr 2022
Act normativ: OMF nr. 340/2022 pentru punerea in aplicare a Deciziei (UE) 2021/2.313 a Comisiei din 22 decembrie 2021 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2022
Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 324 din 01 aprilie 2022
Principalele prevederi
1. Se aproba Lista bunurilor care pot fi importate in regim de scutire de taxe la import si TVA conform Deciziei (UE) 2021/2.313 a Comisiei din 22 decembrie 2021 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2022.
2. Prin organizatii aprobate de autoritatile competente din statele membre, in sensul art. 1 alin. (1) lit. c) din Decizia (UE) 2021/2.313 a Comisiei din 22 decembrie 2021 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2022 (Decizia 2021/2.313), se intelege organizatiile cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prin unitatile sale subordonate sa beneficieze de o astfel de scutire.
3. In vederea autorizarii pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA, organizatiile prevazute la pct 2 depun o cerere in acest sens la:
a) directiile generale regionale ale finantelor publice, pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora, cu exceptia contribuabililor mijlocii si a contribuabililor care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti;
b) administratiile finantelor publice pentru contribuabili mijlocii, pentru contribuabilii mijlocii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora;
c) administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti, pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora, cu exceptia contribuabililor mijlocii;
d) Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a Administratiei Judetene a Finantelor Publice Ilfov.
4. Cererile se analizeaza de comisiile instituite in temeiul art. 1 din Procedura de autorizare a importurilor de bunuri in regim de scutire de taxe vamale de catre organizatii sau institutii in aplicarea dispozitiilor art. 43-53, art. 57-59, art. 61-80 si ale art. 82 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.554/2016, cu completarile ulterioare.
5. Comisia decide asupra aprobarii sau respingerii cererii privind autorizarea. In acest sens, comisia emite "Decizia privind aprobarea/respingerea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA".
6. Decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA este valabila pentru toate importurile care indeplinesc conditiile pentru aplicarea scutirii, efectuate de titularul deciziei in perioada acoperita de Decizia 2021/2.313, respectiv 1 ianuarie 2022-30 iunie 2022, si se acorda persoanei care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este o organizatie cu caracter caritabil sau filantropic;
b) nu inregistreaza la data depunerii cererii obligatii fiscale restante administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte creante bugetare individualizate in titluri executorii emise potrivit legii si existente in evidenta organului fiscal central in vederea recuperarii;
c) declara ca indeplineste conditiile prevazute de Decizia 2021/2.313 pentru aplicarea scutirii.
7. Autoritatea Vamala Romana organizeaza evidenta operatiunilor de import efectuate in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA in temeiul Deciziei 2021/2.313, in vederea transmiterii catre Comisia Europeana a informatiilor prevazute la art. 2 din decizie.
8. Organele cu atributii de control din cadrul ANAF efectueaza verificari la organizatiile care au obtinut decizii privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA, asupra modului in care sunt respectate prevederile Deciziei 2021/2.313.
De retinut! In situatia constatarii de catre organele cu atributii de control din cadrul ANAF a nerespectarii prevederilor prezentului ordin, organizatiilor li se anuleaza Decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA de catre autoritatea care a eliberat-o si care va instiinta autoritatea vamala in vederea incasarii taxelor la import si a TVA aferente operatiunilor care au fost efectuate cu incalcarea reglementarilor legale in vigoare.
LISTA bunurilor care pot fi importate in regim de scutire de taxe la import si TVA conform Deciziei (UE) 2021/2.313 a Comisiei din 22 decembrie 2021 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2022
CLICK AICI >>> pentru a descarca lista in format word
ANEXA Nr. 2
Denumirea organizatiei . . . . . . . . . .
Codul de identificare fiscala . . . . . . . . . .
Adresa . . . . . . . . . .
Telefon . . . . . . . . . .
Nr. de inregistrare . . . . . . . . . .
In conformitate cu prevederile art. 293 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 74 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale si ale Deciziei (UE) 2021/2.313 a Comisiei din 22 decembrie 2021 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2022, solicitam aprobarea pentru desfasurarea activitatilor de import in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA.
In acest sens, declar pe propria raspundere ca:
I. Organizatia pe care o reprezint:
- este o organizatie cu caracter caritabil sau filantropic;
- nu inregistreaza obligatii bugetare restante reprezentand impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare, cu exceptia celor esalonate si/sau reesalonate la plata, precum si a celor suspendate in conditiile legii;
- detine evidente contabile care permit autoritatilor competente supravegherea operatiunilor pentru care se solicita scutirea de la plata taxelor la import si a TVA;
- va plati taxele la import si TVA aferente bunurilor importate in regim de scutire daca nu va fi respectata oricare dintre conditiile pentru acordarea scutirii.
II. Bunurile pentru care solicit scutirea de taxe la import si TVA sunt destinate uneia dintre urmatoarele utilizari:
- distribuirea gratuita catre persoanele contaminate sau cu risc de a fi contaminate cu COVID-19 sau implicate in combaterea epidemiei de COVID-19;
- punerea, in mod gratuit, la dispozitia persoanelor contaminate sau cu risc de a fi contaminate cu COVID-19 sau implicate in combaterea epidemiei de COVID-19, bunurile ramanand in proprietatea organizatiei.
III. Am luat la cunostinta despre cerintele prevazute la articolele 78, 79 si 80 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 si la articolele 55, 56 si 57 din Directiva 2009/132/CE, conform carora:
1. Bunurile care beneficiaza de scutire de taxe la import si TVA nu pot fi imprumutate, inchiriate sau transferate, contra cost sau gratuit, fara informarea in prealabil a autoritatilor vamale.
In cazul in care bunurile sunt imprumutate, inchiriate sau transferate unei organizatii care are dreptul la aceeasi scutire de taxe la import si TVA, aceasta se acorda in continuare, cu conditia ca bunurile sa fie utilizate in scopurile care le confera dreptul la o astfel de scutire.
In alte cazuri, imprumutul, inchirierea sau transferul bunurilor se realizeaza cu plata prealabila a taxelor la import si a TVA la nivelul/cota aplicabil(a) la data imprumutului, a inchirierii sau a transferului, in functie de tipul bunurilor si de valoarea in vama recunoscuta sau acceptata la acea data de catre autoritatile vamale.
2. In cazul bunurilor cu folosinta indelungata care beneficiaza de scutire de taxe la import si TVA, dupa ce nu mai sunt folosite pentru scopurile care le dau dreptul la aceasta scutire, nu pot fi imprumutate, inchiriate sau transferate, contra cost sau gratuit, decat cu instiintarea in prealabil a autoritatilor vamale.
In cazul in care bunurile sunt imprumutate, inchiriate sau transferate unei organizatii care are dreptul sa beneficieze de aceeasi scutire de taxe la import si TVA, aceasta se aplica in continuare, cu conditia ca aceasta organizatie sa le foloseasca pentru scopurile care le dau dreptul la aceasta scutire.
In alte cazuri, imprumutul, inchirierea sau transferul bunurilor se realizeaza cu plata prealabila a taxelor la import si a TVA la nivelul/cota aplicabil(a) la data imprumutului, a inchirierii sau a transferului, in functie de tipul de marfuri si de valoarea in vama recunoscuta sau acceptata la acea data de catre autoritatile vamale.
3. In situatia in care organizatia pe care o reprezint nu mai indeplineste conditiile care dau dreptul la scutire sau daca pentru bunurile admise cu scutire de taxe la import si TVA sunt propuse alte utilizari decat cele specificate, trebuie sa informez autoritatile vamale in acest sens.
In cazul bunurilor care raman in posesia organizatiei pe care o reprezint si care nu mai indeplinesc conditiile care le dau dreptul la scutire, atunci cand acestea sunt transferate unei alte organizatii care are dreptul la scutire, aceasta se acorda in continuare, cu conditia ca organizatia sa foloseasca bunurile respective in scopurile care le confera dreptul la aceasta scutire.
In alte cazuri, bunurile sunt supuse platii taxelor la import si a TVA la nivelul/cota aplicabil(a) la data la care aceste conditii nu mai sunt indeplinite, in functie de tipul de bunuri si de valoarea in vama recunoscuta sau acceptata la acea data de catre autoritatile vamale.
Bunurile care beneficiaza de scutire si care sunt utilizate de catre organizatia pe care o reprezint pentru alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate scutirile sunt supuse la plata taxelor la import si a TVA la nivelul/cota aplicabil(a) la data la care incep sa fie utilizate in alt scop, in functie de tipul de bunuri si de valoarea in vama stabilita sau acceptata la acea data de catre autoritatile vamale.
Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 324 din 01 aprilie 2022
Principalele prevederi
1. Se aproba Lista bunurilor care pot fi importate in regim de scutire de taxe la import si TVA conform Deciziei (UE) 2021/2.313 a Comisiei din 22 decembrie 2021 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2022.
2. Prin organizatii aprobate de autoritatile competente din statele membre, in sensul art. 1 alin. (1) lit. c) din Decizia (UE) 2021/2.313 a Comisiei din 22 decembrie 2021 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2022 (Decizia 2021/2.313), se intelege organizatiile cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prin unitatile sale subordonate sa beneficieze de o astfel de scutire.
3. In vederea autorizarii pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA, organizatiile prevazute la pct 2 depun o cerere in acest sens la:
a) directiile generale regionale ale finantelor publice, pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora, cu exceptia contribuabililor mijlocii si a contribuabililor care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti;
b) administratiile finantelor publice pentru contribuabili mijlocii, pentru contribuabilii mijlocii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora;
c) administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti, pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora, cu exceptia contribuabililor mijlocii;
d) Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a Administratiei Judetene a Finantelor Publice Ilfov.
4. Cererile se analizeaza de comisiile instituite in temeiul art. 1 din Procedura de autorizare a importurilor de bunuri in regim de scutire de taxe vamale de catre organizatii sau institutii in aplicarea dispozitiilor art. 43-53, art. 57-59, art. 61-80 si ale art. 82 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.554/2016, cu completarile ulterioare.
5. Comisia decide asupra aprobarii sau respingerii cererii privind autorizarea. In acest sens, comisia emite "Decizia privind aprobarea/respingerea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA".
6. Decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA este valabila pentru toate importurile care indeplinesc conditiile pentru aplicarea scutirii, efectuate de titularul deciziei in perioada acoperita de Decizia 2021/2.313, respectiv 1 ianuarie 2022-30 iunie 2022, si se acorda persoanei care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este o organizatie cu caracter caritabil sau filantropic;
b) nu inregistreaza la data depunerii cererii obligatii fiscale restante administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte creante bugetare individualizate in titluri executorii emise potrivit legii si existente in evidenta organului fiscal central in vederea recuperarii;
c) declara ca indeplineste conditiile prevazute de Decizia 2021/2.313 pentru aplicarea scutirii.
7. Autoritatea Vamala Romana organizeaza evidenta operatiunilor de import efectuate in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA in temeiul Deciziei 2021/2.313, in vederea transmiterii catre Comisia Europeana a informatiilor prevazute la art. 2 din decizie.
8. Organele cu atributii de control din cadrul ANAF efectueaza verificari la organizatiile care au obtinut decizii privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA, asupra modului in care sunt respectate prevederile Deciziei 2021/2.313.
De retinut! In situatia constatarii de catre organele cu atributii de control din cadrul ANAF a nerespectarii prevederilor prezentului ordin, organizatiilor li se anuleaza Decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA de catre autoritatea care a eliberat-o si care va instiinta autoritatea vamala in vederea incasarii taxelor la import si a TVA aferente operatiunilor care au fost efectuate cu incalcarea reglementarilor legale in vigoare.
LISTA bunurilor care pot fi importate in regim de scutire de taxe la import si TVA conform Deciziei (UE) 2021/2.313 a Comisiei din 22 decembrie 2021 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2022
CLICK AICI >>> pentru a descarca lista in format word
ANEXA Nr. 2
Denumirea organizatiei . . . . . . . . . .
Codul de identificare fiscala . . . . . . . . . .
Adresa . . . . . . . . . .
Telefon . . . . . . . . . .
Nr. de inregistrare . . . . . . . . . .
CERERE privind autorizarea pentru importul de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA
In conformitate cu prevederile art. 293 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 74 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale si ale Deciziei (UE) 2021/2.313 a Comisiei din 22 decembrie 2021 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2022, solicitam aprobarea pentru desfasurarea activitatilor de import in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA.
In acest sens, declar pe propria raspundere ca:
I. Organizatia pe care o reprezint:
- este o organizatie cu caracter caritabil sau filantropic;
- nu inregistreaza obligatii bugetare restante reprezentand impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare, cu exceptia celor esalonate si/sau reesalonate la plata, precum si a celor suspendate in conditiile legii;
- detine evidente contabile care permit autoritatilor competente supravegherea operatiunilor pentru care se solicita scutirea de la plata taxelor la import si a TVA;
- va plati taxele la import si TVA aferente bunurilor importate in regim de scutire daca nu va fi respectata oricare dintre conditiile pentru acordarea scutirii.
II. Bunurile pentru care solicit scutirea de taxe la import si TVA sunt destinate uneia dintre urmatoarele utilizari:
- distribuirea gratuita catre persoanele contaminate sau cu risc de a fi contaminate cu COVID-19 sau implicate in combaterea epidemiei de COVID-19;
- punerea, in mod gratuit, la dispozitia persoanelor contaminate sau cu risc de a fi contaminate cu COVID-19 sau implicate in combaterea epidemiei de COVID-19, bunurile ramanand in proprietatea organizatiei.
III. Am luat la cunostinta despre cerintele prevazute la articolele 78, 79 si 80 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 si la articolele 55, 56 si 57 din Directiva 2009/132/CE, conform carora:
1. Bunurile care beneficiaza de scutire de taxe la import si TVA nu pot fi imprumutate, inchiriate sau transferate, contra cost sau gratuit, fara informarea in prealabil a autoritatilor vamale.
In cazul in care bunurile sunt imprumutate, inchiriate sau transferate unei organizatii care are dreptul la aceeasi scutire de taxe la import si TVA, aceasta se acorda in continuare, cu conditia ca bunurile sa fie utilizate in scopurile care le confera dreptul la o astfel de scutire.
In alte cazuri, imprumutul, inchirierea sau transferul bunurilor se realizeaza cu plata prealabila a taxelor la import si a TVA la nivelul/cota aplicabil(a) la data imprumutului, a inchirierii sau a transferului, in functie de tipul bunurilor si de valoarea in vama recunoscuta sau acceptata la acea data de catre autoritatile vamale.
2. In cazul bunurilor cu folosinta indelungata care beneficiaza de scutire de taxe la import si TVA, dupa ce nu mai sunt folosite pentru scopurile care le dau dreptul la aceasta scutire, nu pot fi imprumutate, inchiriate sau transferate, contra cost sau gratuit, decat cu instiintarea in prealabil a autoritatilor vamale.
In cazul in care bunurile sunt imprumutate, inchiriate sau transferate unei organizatii care are dreptul sa beneficieze de aceeasi scutire de taxe la import si TVA, aceasta se aplica in continuare, cu conditia ca aceasta organizatie sa le foloseasca pentru scopurile care le dau dreptul la aceasta scutire.
In alte cazuri, imprumutul, inchirierea sau transferul bunurilor se realizeaza cu plata prealabila a taxelor la import si a TVA la nivelul/cota aplicabil(a) la data imprumutului, a inchirierii sau a transferului, in functie de tipul de marfuri si de valoarea in vama recunoscuta sau acceptata la acea data de catre autoritatile vamale.
3. In situatia in care organizatia pe care o reprezint nu mai indeplineste conditiile care dau dreptul la scutire sau daca pentru bunurile admise cu scutire de taxe la import si TVA sunt propuse alte utilizari decat cele specificate, trebuie sa informez autoritatile vamale in acest sens.
In cazul bunurilor care raman in posesia organizatiei pe care o reprezint si care nu mai indeplinesc conditiile care le dau dreptul la scutire, atunci cand acestea sunt transferate unei alte organizatii care are dreptul la scutire, aceasta se acorda in continuare, cu conditia ca organizatia sa foloseasca bunurile respective in scopurile care le confera dreptul la aceasta scutire.
In alte cazuri, bunurile sunt supuse platii taxelor la import si a TVA la nivelul/cota aplicabil(a) la data la care aceste conditii nu mai sunt indeplinite, in functie de tipul de bunuri si de valoarea in vama recunoscuta sau acceptata la acea data de catre autoritatile vamale.
Bunurile care beneficiaza de scutire si care sunt utilizate de catre organizatia pe care o reprezint pentru alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate scutirile sunt supuse la plata taxelor la import si a TVA la nivelul/cota aplicabil(a) la data la care incep sa fie utilizate in alt scop, in functie de tipul de bunuri si de valoarea in vama stabilita sau acceptata la acea data de catre autoritatile vamale.
Reprezentantul legal al organizatiei
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Articole similare
04Ian2023
Noile active pentru care se aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit
de
Ionut Jinga
04 Ian 2023
18Nov2022
Clarificari privind aplicarea cotei reduse de TVA in cazul locuintelor
de
Ionut Jinga
18 Nov 2022
08Sep2022
O noua cerinta pentru firme: Raportul privind impozitul pe profit. Cine si cand incepe aplicarea?
de
Ionut Jinga
08 Sep 2022
23Mai2022
OMF nr. 1.021/2022. Bine de stiut legat de contestarea unei decizii ANAF
de
Ionut Jinga
23 Mai 2022