Ordinul 1721/2021. ANAF a revizuit criteriile de selectie a contribuabililor mari
04 Nov 2021
Act normativ: Ordinul ANAF nr. 1721/2021 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili
Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1051 din 03 noiembrie 2021
Principalele prevederi
1. Prin prezentul ordin se stabileste competenta de administrare a marilor contribuabili in sarcina Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care se efectueaza selectia/actualizarea acestora, pentru:
a) contribuabilii mari aflati in administrarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili la data de 31 decembrie 2021;
b) contribuabilii mari care indeplinesc conditiile prevazute de prezentul ordin.
2. Prin exceptie de la pct 1 lit. a), nu sunt administrati de catre Directia generala de administrare a marilor contribuabili contribuabilii mari care:
a) au fost declarati insolvabili potrivit art. 265 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin;
b) s-au aflat in procedura insolventei deschisa prin sentinta definitiva pronuntata pana la data de 31 decembrie 2020;
c) au fost declarati in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, potrivit legii, pana la data de 31 decembrie 2020;
d) au fost declarati inactivi potrivit dispozitiilor art. 92 din Codul de procedura fiscala, pana la data de 31 decembrie 2020;
e) au fost selectati anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin, conform criteriului de reprezentare fiscala si al participarii directe.
3. Selectia/Actualizarea marilor contribuabili se realizeaza in functie de criteriile de selectie prevazute la pct. 6 si de regulile specifice prevazute in ordin.
4. Se considera eligibili contribuabilii care se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii:
a) urmatorii contribuabili:
- Banca Nationala a Romaniei;
- institutiile de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei, cu exceptia cooperativelor de credit din cadrul organizatiilor cooperatiste de credit;
- societatile de asigurari autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara;
- societatile de investitii financiare;
- Societatea Romana de Televiziune;
- Societatea Romana de Radiodifuziune.
b) persoanele juridice romane infiintate potrivit prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv entitatile rezultate in urma fuziunii cu alti contribuabili;
c) sucursalele contribuabililor persoane juridice straine/sedii permanente desemnate/sedii permanente care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
d) regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile cu capital majoritar sau integral de stat;
e) institutele nationale de cercetare-dezvoltare organizate potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
5. Nu se considera eligibili:
a) contribuabilii care sunt declarati insolvabili potrivit art. 265 din Codul de procedura fiscala;
b) contribuabilii pentru care s-a deschis procedura insolventei prin sentinta definitiva;
c) contribuabilii care se afla in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului si nici contribuabilii care sunt declarati inactivi potrivit prevederilor art. 92 din Codul de procedura fiscala.
6. Criterii de selectie
Selectia marilor contribuabili se realizeaza dintre contribuabilii eligibili, in functie de urmatoarele criterii:
a) criterii specifice;
b) criteriul de baza;
c) criteriul de continuitate.
Criterii specifice
Din categoria marilor contribuabili fac parte contribuabilii care indeplinesc urmatoarele criterii specifice de selectie:
a) criteriul specific de activitate desfasurata;
b) criteriul investitional;
c) criteriul grupului fiscal unic.
In criteriul specific de activitate desfasurata se incadreaza:
a) Banca Nationala a Romaniei;
b) institutiile de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei, cu exceptia cooperativelor de credit din cadrul organizatiilor cooperatiste de credit;
c) societatile de asigurari autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara;
d) societatile de investitii financiare;
e) Societatea Romana de Televiziune;
f) Societatea Romana de Radiodifuziune.
In criteriul investitional se incadreaza in categoria contribuabililor mari contribuabilii nou-infiintati care, la data infiintarii, se angajeaza prin declaratie pe propria raspundere sa realizeze, intr-o perioada de maximum 3 ani consecutivi de la data infiintarii, investitii a caror valoare in lei sa fie echivalentul a minimum 10 milioane euro, la cursul de referinta al pietei valutare pentru euro, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data infiintarii.
Criteriul grupului fiscal unic. Se incadreaza in categoria contribuabililor mari reprezentantul fiscal si membrii apartinand grupului fiscal unic definit potrivit prevederilor art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu conditia ca cel putin unul dintre acestia sa indeplineasca criteriile de selectie prevazute la pct 6.
Criteriul de baza
Criteriul de baza, reprezentand criteriul valoric agregat, este rezultatul agregarii a 3 indicatori selectati din punct de vedere economic si bugetar in urmatoarele proportii:
a) cifra de afaceri - 50%.
b) volumul obligatiilor fiscale declarate - 30%;
c) volumul cheltuielilor cu personalul - 20%.
Indicatorii prevazuti la lit. a) si c) sunt cei raportati in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se efectueaza selectia/actualizarea. Pentru contribuabilii care nu au depus, pana la data actualizarii listelor, situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se efectueaza actualizarea, indicatorii prevazuti la lit. a) si c) se calculeaza pe baza datelor inscrise in urmatoarele documente:
a) deconturile de taxa pe valoarea adaugata (formular D300) depuse de contribuabil in anul fiscal anterior celui in care se face selectia/actualizarea, pentru stabilirea cifrei de afaceri;
b) declaratiile privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (formular D112), depuse de contribuabil in anul fiscal anterior celui in care se face selectia/actualizarea, pentru stabilirea volumului cheltuielilor cu personalul.
Indicatorul prevazut la lit. b) este stabilit conform declaratiilor depuse de catre contribuabili in cursul anului precedent celui in care se efectueaza selectia/actualizarea contribuabililor.
Criteriul de continuitate
Contribuabilii mari selectati/actualizati potrivit prezentului ordin care nu mai indeplinesc criteriul investitional si criteriul grupului fiscal unic sau criteriul de baza nu mai sunt administrati de Directia generala de administrare a marilor contribuabili, dupa 3 ani consecutivi in care nu indeplinesc aceste criterii, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator expirarii acestei perioade.
Contribuabilii mari care intra in una dintre starile prevazute la pct 2 lit b-d, in anul fiscal in care se face selectia/actualizarea, nu mai sunt administrati de Directia generala de administrare a marilor contribuabili, dupa 3 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator expirarii aceste
7. Lista marilor contribuabili, inclusiv a sediilor secundare
Stabilirea numarului de contribuabili, precum si lista marilor contribuabili administrati de catre Directia generala de administrare a marilor contribuabili, inclusiv cei selectati/actualizati conform prevederilor prezentului ordin, se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Sediile secundare ale marilor contribuabili sunt administrate de Directia generala de administrare a marilor contribuabili.
Ordinul prevazut mai sus si lista sediilor secundare ale marilor contribuabili se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Lista marilor contribuabili, inclusiv lista sediilor secundare ale acestora, se actualizeaza anual, pe baza criteriilor de selectie si a regulilor specifice, pana la data de 10 decembrie a fiecarui an si se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
8. Reguli specifice
Contribuabilii care indeplinesc criteriile de selectie si pentru care, de la data selectiei/actualizarii listelor si pana la data de 1 ianuarie a anului urmator, s-a deschis procedura insolventei prin sentinta definitiva vor ramane in administrarea aceluiasi organ fiscal central la care se aflau la data selectiei/actualizarii, cu exceptia celor prevazuti la art. 4 alin. (2) si (6) din ordin (BNR, institutii de accredit, soc de asigurari, soc de investitii financiare, S.R.T, S.R.R.,grup fiscal unic).
Rezumat
Prin acest ordin se mentin criteriile de selectie a contribuabililor mari, respectiv criteriile specifice, criteriul de baza si criteriul de continuitate.
S-au exclus din randul marilor contribuabili:
1. societatile pentru care s-a deschis procedura insolventei prin sentinta definitiva;
2. contribuabilii declarati insolvabili potrivit art. 265 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;
3. contribuabilii declarati inactivi conform prevederilor art. 92 din Codul de procedura fiscala sau care si-au suspendat activitatea la Registrul Comertului.
Au fost eliminate doua criterii de selectie, respectiv criteriul de reprezentare fiscala si criteriul participarii directe.
Au fost redefinite regulile specifice de selectie, in sensul mentinerii in categoria marilor contribuabili a celor pentru care s-a deschis procedura insolventei ori au fost declarati inactivi in anul in care s-a efectuat selectia.
Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1051 din 03 noiembrie 2021
Principalele prevederi
1. Prin prezentul ordin se stabileste competenta de administrare a marilor contribuabili in sarcina Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care se efectueaza selectia/actualizarea acestora, pentru:
a) contribuabilii mari aflati in administrarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili la data de 31 decembrie 2021;
b) contribuabilii mari care indeplinesc conditiile prevazute de prezentul ordin.
2. Prin exceptie de la pct 1 lit. a), nu sunt administrati de catre Directia generala de administrare a marilor contribuabili contribuabilii mari care:
a) au fost declarati insolvabili potrivit art. 265 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin;
b) s-au aflat in procedura insolventei deschisa prin sentinta definitiva pronuntata pana la data de 31 decembrie 2020;
c) au fost declarati in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, potrivit legii, pana la data de 31 decembrie 2020;
d) au fost declarati inactivi potrivit dispozitiilor art. 92 din Codul de procedura fiscala, pana la data de 31 decembrie 2020;
e) au fost selectati anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin, conform criteriului de reprezentare fiscala si al participarii directe.
3. Selectia/Actualizarea marilor contribuabili se realizeaza in functie de criteriile de selectie prevazute la pct. 6 si de regulile specifice prevazute in ordin.
4. Se considera eligibili contribuabilii care se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii:
a) urmatorii contribuabili:
- Banca Nationala a Romaniei;
- institutiile de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei, cu exceptia cooperativelor de credit din cadrul organizatiilor cooperatiste de credit;
- societatile de asigurari autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara;
- societatile de investitii financiare;
- Societatea Romana de Televiziune;
- Societatea Romana de Radiodifuziune.
b) persoanele juridice romane infiintate potrivit prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv entitatile rezultate in urma fuziunii cu alti contribuabili;
c) sucursalele contribuabililor persoane juridice straine/sedii permanente desemnate/sedii permanente care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
d) regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile cu capital majoritar sau integral de stat;
e) institutele nationale de cercetare-dezvoltare organizate potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
5. Nu se considera eligibili:
a) contribuabilii care sunt declarati insolvabili potrivit art. 265 din Codul de procedura fiscala;
b) contribuabilii pentru care s-a deschis procedura insolventei prin sentinta definitiva;
c) contribuabilii care se afla in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului si nici contribuabilii care sunt declarati inactivi potrivit prevederilor art. 92 din Codul de procedura fiscala.
6. Criterii de selectie
Selectia marilor contribuabili se realizeaza dintre contribuabilii eligibili, in functie de urmatoarele criterii:
a) criterii specifice;
b) criteriul de baza;
c) criteriul de continuitate.
Criterii specifice
Din categoria marilor contribuabili fac parte contribuabilii care indeplinesc urmatoarele criterii specifice de selectie:
a) criteriul specific de activitate desfasurata;
b) criteriul investitional;
c) criteriul grupului fiscal unic.
In criteriul specific de activitate desfasurata se incadreaza:
a) Banca Nationala a Romaniei;
b) institutiile de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei, cu exceptia cooperativelor de credit din cadrul organizatiilor cooperatiste de credit;
c) societatile de asigurari autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara;
d) societatile de investitii financiare;
e) Societatea Romana de Televiziune;
f) Societatea Romana de Radiodifuziune.
In criteriul investitional se incadreaza in categoria contribuabililor mari contribuabilii nou-infiintati care, la data infiintarii, se angajeaza prin declaratie pe propria raspundere sa realizeze, intr-o perioada de maximum 3 ani consecutivi de la data infiintarii, investitii a caror valoare in lei sa fie echivalentul a minimum 10 milioane euro, la cursul de referinta al pietei valutare pentru euro, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data infiintarii.
Criteriul grupului fiscal unic. Se incadreaza in categoria contribuabililor mari reprezentantul fiscal si membrii apartinand grupului fiscal unic definit potrivit prevederilor art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu conditia ca cel putin unul dintre acestia sa indeplineasca criteriile de selectie prevazute la pct 6.
Criteriul de baza
Criteriul de baza, reprezentand criteriul valoric agregat, este rezultatul agregarii a 3 indicatori selectati din punct de vedere economic si bugetar in urmatoarele proportii:
a) cifra de afaceri - 50%.
b) volumul obligatiilor fiscale declarate - 30%;
c) volumul cheltuielilor cu personalul - 20%.
Indicatorii prevazuti la lit. a) si c) sunt cei raportati in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se efectueaza selectia/actualizarea. Pentru contribuabilii care nu au depus, pana la data actualizarii listelor, situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se efectueaza actualizarea, indicatorii prevazuti la lit. a) si c) se calculeaza pe baza datelor inscrise in urmatoarele documente:
a) deconturile de taxa pe valoarea adaugata (formular D300) depuse de contribuabil in anul fiscal anterior celui in care se face selectia/actualizarea, pentru stabilirea cifrei de afaceri;
b) declaratiile privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (formular D112), depuse de contribuabil in anul fiscal anterior celui in care se face selectia/actualizarea, pentru stabilirea volumului cheltuielilor cu personalul.
Indicatorul prevazut la lit. b) este stabilit conform declaratiilor depuse de catre contribuabili in cursul anului precedent celui in care se efectueaza selectia/actualizarea contribuabililor.
Criteriul de continuitate
Contribuabilii mari selectati/actualizati potrivit prezentului ordin care nu mai indeplinesc criteriul investitional si criteriul grupului fiscal unic sau criteriul de baza nu mai sunt administrati de Directia generala de administrare a marilor contribuabili, dupa 3 ani consecutivi in care nu indeplinesc aceste criterii, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator expirarii acestei perioade.
Contribuabilii mari care intra in una dintre starile prevazute la pct 2 lit b-d, in anul fiscal in care se face selectia/actualizarea, nu mai sunt administrati de Directia generala de administrare a marilor contribuabili, dupa 3 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator expirarii aceste
7. Lista marilor contribuabili, inclusiv a sediilor secundare
Stabilirea numarului de contribuabili, precum si lista marilor contribuabili administrati de catre Directia generala de administrare a marilor contribuabili, inclusiv cei selectati/actualizati conform prevederilor prezentului ordin, se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Sediile secundare ale marilor contribuabili sunt administrate de Directia generala de administrare a marilor contribuabili.
Ordinul prevazut mai sus si lista sediilor secundare ale marilor contribuabili se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Lista marilor contribuabili, inclusiv lista sediilor secundare ale acestora, se actualizeaza anual, pe baza criteriilor de selectie si a regulilor specifice, pana la data de 10 decembrie a fiecarui an si se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
8. Reguli specifice
Contribuabilii care indeplinesc criteriile de selectie si pentru care, de la data selectiei/actualizarii listelor si pana la data de 1 ianuarie a anului urmator, s-a deschis procedura insolventei prin sentinta definitiva vor ramane in administrarea aceluiasi organ fiscal central la care se aflau la data selectiei/actualizarii, cu exceptia celor prevazuti la art. 4 alin. (2) si (6) din ordin (BNR, institutii de accredit, soc de asigurari, soc de investitii financiare, S.R.T, S.R.R.,grup fiscal unic).
Rezumat
Prin acest ordin se mentin criteriile de selectie a contribuabililor mari, respectiv criteriile specifice, criteriul de baza si criteriul de continuitate.
S-au exclus din randul marilor contribuabili:
1. societatile pentru care s-a deschis procedura insolventei prin sentinta definitiva;
2. contribuabilii declarati insolvabili potrivit art. 265 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;
3. contribuabilii declarati inactivi conform prevederilor art. 92 din Codul de procedura fiscala sau care si-au suspendat activitatea la Registrul Comertului.
Au fost eliminate doua criterii de selectie, respectiv criteriul de reprezentare fiscala si criteriul participarii directe.
Au fost redefinite regulile specifice de selectie, in sensul mentinerii in categoria marilor contribuabili a celor pentru care s-a deschis procedura insolventei ori au fost declarati inactivi in anul in care s-a efectuat selectia.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Articole similare
10Nov2021
Ordinul ANAF nr. 1783/2021. Prima raportare SAF-T pentru marii contribuabili
de
Ionut Jinga
10 Nov 2021
05Nov2021
Ordinul ANAF nr. 1.669/2021. Declaratiile de inregistrare fiscala/de radiere se pot transmite si online
de
Ionut Jinga
05 Nov 2021
09Iul2021
Ordinul ANAF nr. 1075/2021. Modificari aduse formularelor 208 si 209
de
Ionut Jinga
09 Iul 2021
12Mai2021
Proiect. Modificari privind procedura de intocmire, avizare si aprobare a raportului de inspectie fiscala
de
Ionut Jinga
12 Mai 2021
11Mai2021
Comunicarea intre contribuabil si ANAF s-ar putea realiza exclusiv online
de
Ionut Jinga
11 Mai 2021