Ordinul ANAF nr. 10/2022. Procedura folosita de ANAF pentru colectarea creantelor privind TVA de la contribuabilii care aplica regimuri speciale
11 Ian 2022
Act normativ: Ordinul ANAF nr. 10/2022 pentru aprobarea unor proceduri de colectare a creantelor bugetare reprezentand TVA datorata de contribuabilii care aplica regimurile speciale prevazute de art. 314, 315 si 3152 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 27 din 10 ianuarie 2022
Principalele prevederi
1. Ordinul aproba urmatoarele:
a) Procedura de evidentiere si plata a sumelor reprezentand TVA datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale
b) Procedura de restituire a sumelor reprezentand TVA platita in plus de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale.
2. Procedurile prevazute la pct 1 se aplica contribuabililor care utilizeaza regimurile speciale prevazute de art. 314, 315 si 3152 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:
a) regimul special pentru servicii prestate de persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana;
b) regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar nu in statul membru de consum;
c) regimul special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte.
3. Se aproba modelele, precum si caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, utilizare si de pastrare a urmatoarelor formulare:
a) Decizia referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere aferente sumelor datorate ca urmare a utilizarii regimurilor speciale;
b) Cererea de restituire a taxei pe valoarea adaugata platite in plus de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale sau de acordare a dobanzii aferente;
c) Decizia de restituire a taxei pe valoarea adaugata platite in plus de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale sau de acordare a dobanzilor;
d) Decizia de respingere a cererii de restituire a taxei pe valoarea adaugata platite in plus de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale sau de acordare a dobanzii aferente.
A. Procedura de evidentiere si plata a sumelor reprezentand TVA datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale
Dispozitii generale
1. Contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale prevazute de art. 314, 315 si 3152 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, au obligatia sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent o declaratie speciala de TVA, prin mijloace electronice puse la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pe pagina proprie de internet.
2. Contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale au obligatia de a achita TVA declarata potrivit pct. 1, inclusiv obligatiile fiscale accesorii calculate de Romania ca stat membru de consum, intr-un cont special deschis, in euro, la o banca comerciala, pana la termenul-limita de declarare a taxei pe valoarea adaugata. Contul in care se achita TVA declarata este cel indicat de organul fiscal competent prin intermediul recipisei care atesta validarea declaratiei speciale depuse de contribuabil potrivit pct. 1.
3. Contribuabilii prevazuti la pct. 1 au obligatia de a inscrie pe documentul de plata numarul unic de referinta alocat in momentul depunerii fiecarei declaratii speciale de TVA, format din codul de tara, codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de inregistrare special potrivit art. 314 alin. (4), art. 3152 alin. (11) si (13) din Codul fiscal, dupa caz, si perioada de declarare.
4. Prin organ fiscal competent se intelege Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, competenta pentru administrarea creantelor bugetare datorate de contribuabilii care utilizeaza unul dintre regimurile speciale.
5. Organul fiscal competent organizeaza, pentru fiecare contribuabil care utilizeaza regimurile speciale, o evidenta speciala a taxei pe valoarea adaugata declarate prin declaratia prevazuta la pct. 1. In acest scop, organul fiscal competent utilizeaza o aplicatie informatica realizata de Centrul National pentru Informatii Financiare.
Procedura de evidenta si plata a sumelor reprezentand TVA in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare
8. Taxa pe valoarea adaugata datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale se inregistreaza, in euro, in evidenta speciala organizata potrivit pct. 5.
9. Contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale platesc taxa datorata, in euro, in contul prevazut la pct. 2, astfel:
a) pana la sfarsitul urmatoarei luni de dupa incheierea fiecarui trimestru calendaristic, in care au fost prestate servicii, vanzari intracomunitare de bunuri la distanta sau livrari de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari, conform art. 314 si 315 din Codul fiscal;
b) pana la sfarsitul urmatoarei luni de dupa incheierea perioadei fiscale acoperite de declaratie pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte.
10. Dupa preluarea informatiilor in evidenta speciala privind taxa pe valoarea adaugata declarata prin declaratia speciala prevazuta la pct. 1 si incasata in contul prevazut la pct. 2, organul fiscal competent transfera sumele incasate, pentru fiecare stat membru de consum, potrivit declaratiilor speciale depuse de contribuabili, in termen de cel mult 20 de zile de la sfarsitul lunii in care au fost incasate aceste sume. In acest sens, organul fiscal competent intocmeste un referat, la care ataseaza dispozitia de plata externa pentru fiecare transfer catre statele membre de consum.
11. Organul fiscal competent notifica contribuabilii care nu achita TVA aferenta regimurilor speciale, in termen de maximum 10 zile de la implinirea termenului prevazut la pct. 9. Notificarea ulterioara pentru neplata TVA si masurile luate pentru colectarea TVA sunt in responsabilitatea statelor membre de consum.
12. Contribuabilul care utilizeaza regimurile speciale si care a fost notificat de statul membru de consum potrivit pct. 11 are obligatia platii TVA restante direct statului membru de consum.
13. Dupa termenul prevazut la pct. 10, orice suma reprezentand TVA incasata in contul prevazut la pct. 2 se transfera fiecarui stat membru de consum potrivit declaratiilor speciale depuse de contribuabili, organul fiscal competent intocmind in acest sens cate o dispozitie de plata externa.
14. Obligatia stabilirii si calcularii oricaror dobanzi, penalitati sau altor taxe pentru neplata TVA la termenul prevazut la pct. 9 revine fiecarui stat membru de consum, conform prevederilor legislatiei nationale a acestui stat.
15. In situatia in care Romania primeste o cerere de recuperare in conformitate cu dispozitiile Directivei Consiliului 2010/24/UE privind asistenta reciproca in materie de recuperare a creantelor legate de impozite, taxe si alte masuri, in care sunt inscrise creante reprezentand TVA datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale, organul fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale datorate de acestia aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
16. Pentru recuperarea sumelor reprezentand TVA si accesorii aferente de la contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale, organul fiscal competent incepe executarea silita folosind modelele de acte de executare existente in legislatia nationala, cu mentionarea sumelor in euro, in cuprinsul acestora.
Procedura de evidenta si plata a sumelor reprezentand TVA in situatia in care Romania este stat membru de consum
17. In situatia in care Romania este stat membru de consum, evidenta taxei pe valoarea adaugata se organizeaza de organul fiscal competent, pentru fiecare contribuabil care aplica regimurile speciale, in euro si in lei, prevederile pct. 5 aplicandu-se in mod corespunzator.
18. Sumele reprezentand TVA datorate de contribuabilii care au ales ca stat membru de inregistrare alt stat membru al Uniunii Europene se vireaza de catre statele membre de inregistrare in contul prevazut la pct. 2.
19. In termen de 5 zile lucratoare de la data incasarii sumelor prevazute la pct. 18, dupa conversia in lei, acestea se vireaza din contul prevazut la pct. 2 in contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.10.01.06 "TVA aferent serviciilor si vanzarilor la distanta transferat statului membru de consum de catre statele membre de inregistrare", deschis in lei la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, codificat cu codul de identificare fiscala al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti. Conversia sumelor virate de catre statele membre de inregistrare potrivit pct. 18 se efectueaza la cursul negociat cu banca la care este deschis contul prevazut la pct. 2, valabil pentru ziua in care s-a efectuat plata in acest cont.
20. In situatia in care contribuabilul care aplica regimurile speciale nu efectueaza plata TVA sau o efectueaza cu intarziere, se calculeaza obligatii fiscale accesorii pentru neachitarea TVA la termenul prevazut la pct. 9, potrivit prevederilor art. 173 si 174 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si se intreprind masurile necesare pentru colectarea acestora potrivit legii. In acest sens, organul fiscal competent intocmeste Decizia referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere aferente sumelor datorate ca urmare a utilizarii regimurilor speciale, prevazuta in anexa nr. 3 la ordin.
21. Obligatiile fiscale accesorii calculate si comunicate contribuabililor care utilizeaza regimurile speciale se vireaza din contul prevazut la pct. 2 in contul de venituri la bugetul de stat 20.A.10.03.00 "Obligatii fiscale accesorii aferente TVA", deschis in lei la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, codificat cu codul de identificare fiscala al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti.
22. In vederea recuperarii TVA de plata si a obligatiilor fiscale accesorii aferente de la contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale, organul fiscal competent procedeaza la formularea unei cereri de asistenta reciproca la recuperare in conformitate cu prevederile titlului X capitolul II "Asistenta reciproca in materie de recuperare a creantelor legate de taxe, impozite, drepturi si alte masuri" din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
B. Procedura de restituire a sumelor reprezentand TVA platita in plus de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale
Procedura de restituire a TVA platita in plus de contribuabilii care aplica regimurile speciale in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare
1. In situatia in care contribuabilul depune la Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, o declaratie de modificare a TVA cu diminuare de suma, inainte de virarea sumelor cuvenite fiecarui stat membru de consum, organul fiscal competent restituie TVA platita in plus rezultata ca urmare a rectificarii, la cererea contribuabilului, potrivit prevederilor art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cererea de restituire poate fi depusa si in mediul electronic la adresa de e-mail pusa la dispozitie de statul roman, ce poate fi identificata accesand linkul https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/oss_en, la sectiunea Member States OSS Contacts.
2. Restituirea TVA platite in plus se efectueaza numai dupa compensarea eventualelor obligatii fiscale datorate de contribuabilul care utilizeaza regimurile speciale.
3. In vederea constatarii compensarii TVA platite in plus cu eventualele obligatii fiscale datorate de contribuabil, organul fiscal competent solicita organului fiscal care administreaza obligatiile fiscale datorate de contribuabil comunicarea situatiei obligatiilor fiscale pe care le inregistreaza contribuabilul ce pot face obiectul compensarii.
4. Eventualele sume reprezentand TVA platita in plus, ramase dupa efectuarea compensarii, se restituie contribuabilului de catre organul fiscal competent, in euro, din contul special deschis la banca comerciala.
5. In situatia in care contribuabilul depune o declaratie de modificare de TVA, cu diminuare de suma, dupa efectuarea viramentelor de sume cuvenite fiecarui stat membru de consum, restituirea sumei platite in plus se efectueaza de catre statele membre de consum direct contribuabilului solicitant.
6. Prevederile prezentului capitol se aplica in mod corespunzator si in situatia in care contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale achita sume in plus in contul special deschis la banca comerciala.
Procedura de restituire a TVA platite in plus de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale in situatia in care Romania este stat membru de consum
7. In situatia in care contribuabilul modifica declaratia speciala de TVA, prin diminuare de suma, dupa virarea de catre statul membru de inregistrare a sumelor cuvenite Romaniei ca stat membru de consum, la cererea contribuabilului, organul fiscal competent restituie acestuia suma reprezentand TVA platita in plus, rezultata din modificarea declaratiei speciale de TVA si virata in contul special deschis, in euro, la o banca comerciala, potrivit prevederilor art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
8. Prevederile pct. 7 se aplica in mod corespunzator si in situatia sumelor incasate in plus fata de suma inscrisa in declaratia speciala de TVA, in contul special deschis, in euro, la o banca comerciala, datorate Romaniei ca stat membru de consum.
9. Restituirea TVA se efectueaza de catre organul fiscal competent in euro.
Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 27 din 10 ianuarie 2022
Principalele prevederi
1. Ordinul aproba urmatoarele:
a) Procedura de evidentiere si plata a sumelor reprezentand TVA datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale
b) Procedura de restituire a sumelor reprezentand TVA platita in plus de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale.
2. Procedurile prevazute la pct 1 se aplica contribuabililor care utilizeaza regimurile speciale prevazute de art. 314, 315 si 3152 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:
a) regimul special pentru servicii prestate de persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana;
b) regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar nu in statul membru de consum;
c) regimul special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte.
3. Se aproba modelele, precum si caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, utilizare si de pastrare a urmatoarelor formulare:
a) Decizia referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere aferente sumelor datorate ca urmare a utilizarii regimurilor speciale;
b) Cererea de restituire a taxei pe valoarea adaugata platite in plus de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale sau de acordare a dobanzii aferente;
c) Decizia de restituire a taxei pe valoarea adaugata platite in plus de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale sau de acordare a dobanzilor;
d) Decizia de respingere a cererii de restituire a taxei pe valoarea adaugata platite in plus de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale sau de acordare a dobanzii aferente.
A. Procedura de evidentiere si plata a sumelor reprezentand TVA datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale
Dispozitii generale
1. Contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale prevazute de art. 314, 315 si 3152 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, au obligatia sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent o declaratie speciala de TVA, prin mijloace electronice puse la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pe pagina proprie de internet.
2. Contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale au obligatia de a achita TVA declarata potrivit pct. 1, inclusiv obligatiile fiscale accesorii calculate de Romania ca stat membru de consum, intr-un cont special deschis, in euro, la o banca comerciala, pana la termenul-limita de declarare a taxei pe valoarea adaugata. Contul in care se achita TVA declarata este cel indicat de organul fiscal competent prin intermediul recipisei care atesta validarea declaratiei speciale depuse de contribuabil potrivit pct. 1.
3. Contribuabilii prevazuti la pct. 1 au obligatia de a inscrie pe documentul de plata numarul unic de referinta alocat in momentul depunerii fiecarei declaratii speciale de TVA, format din codul de tara, codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de inregistrare special potrivit art. 314 alin. (4), art. 3152 alin. (11) si (13) din Codul fiscal, dupa caz, si perioada de declarare.
4. Prin organ fiscal competent se intelege Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, competenta pentru administrarea creantelor bugetare datorate de contribuabilii care utilizeaza unul dintre regimurile speciale.
5. Organul fiscal competent organizeaza, pentru fiecare contribuabil care utilizeaza regimurile speciale, o evidenta speciala a taxei pe valoarea adaugata declarate prin declaratia prevazuta la pct. 1. In acest scop, organul fiscal competent utilizeaza o aplicatie informatica realizata de Centrul National pentru Informatii Financiare.
Procedura de evidenta si plata a sumelor reprezentand TVA in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare
8. Taxa pe valoarea adaugata datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale se inregistreaza, in euro, in evidenta speciala organizata potrivit pct. 5.
9. Contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale platesc taxa datorata, in euro, in contul prevazut la pct. 2, astfel:
a) pana la sfarsitul urmatoarei luni de dupa incheierea fiecarui trimestru calendaristic, in care au fost prestate servicii, vanzari intracomunitare de bunuri la distanta sau livrari de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari, conform art. 314 si 315 din Codul fiscal;
b) pana la sfarsitul urmatoarei luni de dupa incheierea perioadei fiscale acoperite de declaratie pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte.
10. Dupa preluarea informatiilor in evidenta speciala privind taxa pe valoarea adaugata declarata prin declaratia speciala prevazuta la pct. 1 si incasata in contul prevazut la pct. 2, organul fiscal competent transfera sumele incasate, pentru fiecare stat membru de consum, potrivit declaratiilor speciale depuse de contribuabili, in termen de cel mult 20 de zile de la sfarsitul lunii in care au fost incasate aceste sume. In acest sens, organul fiscal competent intocmeste un referat, la care ataseaza dispozitia de plata externa pentru fiecare transfer catre statele membre de consum.
11. Organul fiscal competent notifica contribuabilii care nu achita TVA aferenta regimurilor speciale, in termen de maximum 10 zile de la implinirea termenului prevazut la pct. 9. Notificarea ulterioara pentru neplata TVA si masurile luate pentru colectarea TVA sunt in responsabilitatea statelor membre de consum.
12. Contribuabilul care utilizeaza regimurile speciale si care a fost notificat de statul membru de consum potrivit pct. 11 are obligatia platii TVA restante direct statului membru de consum.
13. Dupa termenul prevazut la pct. 10, orice suma reprezentand TVA incasata in contul prevazut la pct. 2 se transfera fiecarui stat membru de consum potrivit declaratiilor speciale depuse de contribuabili, organul fiscal competent intocmind in acest sens cate o dispozitie de plata externa.
14. Obligatia stabilirii si calcularii oricaror dobanzi, penalitati sau altor taxe pentru neplata TVA la termenul prevazut la pct. 9 revine fiecarui stat membru de consum, conform prevederilor legislatiei nationale a acestui stat.
15. In situatia in care Romania primeste o cerere de recuperare in conformitate cu dispozitiile Directivei Consiliului 2010/24/UE privind asistenta reciproca in materie de recuperare a creantelor legate de impozite, taxe si alte masuri, in care sunt inscrise creante reprezentand TVA datorata de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale, organul fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale datorate de acestia aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
16. Pentru recuperarea sumelor reprezentand TVA si accesorii aferente de la contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale, organul fiscal competent incepe executarea silita folosind modelele de acte de executare existente in legislatia nationala, cu mentionarea sumelor in euro, in cuprinsul acestora.
Procedura de evidenta si plata a sumelor reprezentand TVA in situatia in care Romania este stat membru de consum
17. In situatia in care Romania este stat membru de consum, evidenta taxei pe valoarea adaugata se organizeaza de organul fiscal competent, pentru fiecare contribuabil care aplica regimurile speciale, in euro si in lei, prevederile pct. 5 aplicandu-se in mod corespunzator.
18. Sumele reprezentand TVA datorate de contribuabilii care au ales ca stat membru de inregistrare alt stat membru al Uniunii Europene se vireaza de catre statele membre de inregistrare in contul prevazut la pct. 2.
19. In termen de 5 zile lucratoare de la data incasarii sumelor prevazute la pct. 18, dupa conversia in lei, acestea se vireaza din contul prevazut la pct. 2 in contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.10.01.06 "TVA aferent serviciilor si vanzarilor la distanta transferat statului membru de consum de catre statele membre de inregistrare", deschis in lei la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, codificat cu codul de identificare fiscala al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti. Conversia sumelor virate de catre statele membre de inregistrare potrivit pct. 18 se efectueaza la cursul negociat cu banca la care este deschis contul prevazut la pct. 2, valabil pentru ziua in care s-a efectuat plata in acest cont.
20. In situatia in care contribuabilul care aplica regimurile speciale nu efectueaza plata TVA sau o efectueaza cu intarziere, se calculeaza obligatii fiscale accesorii pentru neachitarea TVA la termenul prevazut la pct. 9, potrivit prevederilor art. 173 si 174 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si se intreprind masurile necesare pentru colectarea acestora potrivit legii. In acest sens, organul fiscal competent intocmeste Decizia referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere aferente sumelor datorate ca urmare a utilizarii regimurilor speciale, prevazuta in anexa nr. 3 la ordin.
21. Obligatiile fiscale accesorii calculate si comunicate contribuabililor care utilizeaza regimurile speciale se vireaza din contul prevazut la pct. 2 in contul de venituri la bugetul de stat 20.A.10.03.00 "Obligatii fiscale accesorii aferente TVA", deschis in lei la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, codificat cu codul de identificare fiscala al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti.
22. In vederea recuperarii TVA de plata si a obligatiilor fiscale accesorii aferente de la contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale, organul fiscal competent procedeaza la formularea unei cereri de asistenta reciproca la recuperare in conformitate cu prevederile titlului X capitolul II "Asistenta reciproca in materie de recuperare a creantelor legate de taxe, impozite, drepturi si alte masuri" din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
B. Procedura de restituire a sumelor reprezentand TVA platita in plus de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale
Procedura de restituire a TVA platita in plus de contribuabilii care aplica regimurile speciale in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare
1. In situatia in care contribuabilul depune la Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, o declaratie de modificare a TVA cu diminuare de suma, inainte de virarea sumelor cuvenite fiecarui stat membru de consum, organul fiscal competent restituie TVA platita in plus rezultata ca urmare a rectificarii, la cererea contribuabilului, potrivit prevederilor art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cererea de restituire poate fi depusa si in mediul electronic la adresa de e-mail pusa la dispozitie de statul roman, ce poate fi identificata accesand linkul https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/oss_en, la sectiunea Member States OSS Contacts.
2. Restituirea TVA platite in plus se efectueaza numai dupa compensarea eventualelor obligatii fiscale datorate de contribuabilul care utilizeaza regimurile speciale.
3. In vederea constatarii compensarii TVA platite in plus cu eventualele obligatii fiscale datorate de contribuabil, organul fiscal competent solicita organului fiscal care administreaza obligatiile fiscale datorate de contribuabil comunicarea situatiei obligatiilor fiscale pe care le inregistreaza contribuabilul ce pot face obiectul compensarii.
4. Eventualele sume reprezentand TVA platita in plus, ramase dupa efectuarea compensarii, se restituie contribuabilului de catre organul fiscal competent, in euro, din contul special deschis la banca comerciala.
5. In situatia in care contribuabilul depune o declaratie de modificare de TVA, cu diminuare de suma, dupa efectuarea viramentelor de sume cuvenite fiecarui stat membru de consum, restituirea sumei platite in plus se efectueaza de catre statele membre de consum direct contribuabilului solicitant.
6. Prevederile prezentului capitol se aplica in mod corespunzator si in situatia in care contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale achita sume in plus in contul special deschis la banca comerciala.
Procedura de restituire a TVA platite in plus de contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale in situatia in care Romania este stat membru de consum
7. In situatia in care contribuabilul modifica declaratia speciala de TVA, prin diminuare de suma, dupa virarea de catre statul membru de inregistrare a sumelor cuvenite Romaniei ca stat membru de consum, la cererea contribuabilului, organul fiscal competent restituie acestuia suma reprezentand TVA platita in plus, rezultata din modificarea declaratiei speciale de TVA si virata in contul special deschis, in euro, la o banca comerciala, potrivit prevederilor art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
8. Prevederile pct. 7 se aplica in mod corespunzator si in situatia sumelor incasate in plus fata de suma inscrisa in declaratia speciala de TVA, in contul special deschis, in euro, la o banca comerciala, datorate Romaniei ca stat membru de consum.
9. Restituirea TVA se efectueaza de catre organul fiscal competent in euro.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Articole similare
03Sep2024
Proiect de OG: Drepturi si obligatii fiscale noi pentru contribuabili
de
Ionut Jinga
03 Sep 2024
18Nov2022
Clarificari privind aplicarea cotei reduse de TVA in cazul locuintelor
de
Ionut Jinga
18 Nov 2022
23Mai2022
OMF nr. 1.021/2022. Bine de stiut legat de contestarea unei decizii ANAF
de
Ionut Jinga
23 Mai 2022
11Apr2022
Ordinul MDLPA nr. 431/2022. Procedura de angajare a raspunderii solidare pentru obligatii datorate bugetelor locale
de
Ionut Jinga
11 Apr 2022
04Apr2022
OMF nr. 340/2022. Lista bunurilor care pot fi importate in regim de scutire de taxe la import si TVA
de
Ionut Jinga
04 Apr 2022