Ordonanta de urgenta nr. 74/2021 - concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
01 Iul 2021
Ordonanta de urgenta nr. 74/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru modificarea art. 299 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 645 din 30 iunie 2021
Principalele modificari/completari
1. Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele solicitante trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de asigurare necesar deschiderii drepturilor prevazute la art. 2;
b) sa prezinte adeverinta eliberata de platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 luni, dupa caz.
Exceptie: beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara prezentarea adeverintei, in cazul urgentelor medico-chirurgicale sau al bolilor infectocontagioase din grupa A, in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 921/2020 privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor, la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora, precum si a Listei unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave, precum si in cazul carantinei.
2. Noi reglementari privind contributia datorata de persoanele fizice asigurate pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
Venitul lunar pentru care se opteaza plata contributiei este un venit ales care nu poate fi mai mic decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 3 ori a acestuia, cu exceptia persoanelor care opteaza pentru incheierea contractului de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate, pentru care venitul lunar pentru care se opteaza plata contributiei este un venit ales care nu poate fi mai mic decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia."
Potrivit vechii reglementari, venitul lunar pentru care se opteaza plata contributiei este un venit ales care nu poate fi mai mic decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.
3. Pentru persoanele asigurate pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (prevazute la art. 1 alin. (2) din OUG/2005) , baza de calcul al indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 3 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, cu exceptia persoanelor care opteaza pentru incheierea contractului de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate, pentru care baza de calcul al indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.
Vechea prevedere: Baza de calcul a indemnizaiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.
Pentru aceste persoane , in cazul in care stagiul de asigurare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 din OUG 158 (in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotarare a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum si in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii), baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare asigurate, inscrise in contractul de asigurare, sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de asigurare cu respectarea prevederilor alin. (4).
Vechea reglementare: „In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 (in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotarare a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum si in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii) si 31 din OUG 158 (risc maternal), baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare asigurate, inscrise in contractul de asigurare sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de asigurare cu respectarea prevederilor alin. (4)’’.
4. Prevederi nou introduse
Medicii curanti au obligatia intocmirii unui plan de urmarire a evolutiei bolii, care va cuprinde cel putin indicatiile terapeutice si igieno-dietetice, pe care persoana asigurata are obligatia sa il respecte, in cazurile in care se elibereaza certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca. Structura planului de urmarire a evolutiei bolii se stabileste prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
Durata pentru care pot fi eliberate certificatele de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca de catre medicii curanti se stabileste in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, iar pentru fiecare episod de boala, in vederea urmaririi evolutiei bolii care a determinat incapacitatea temporara de munca a persoanei asigurate, se acorda in cel putin doua etape.
Pentru certificatele de concediu medical care se elibereaza pentru unele boli speciale, pentru urgentele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii, precum si pentru certificatele de concediu medical care vizeaza durata internarii persoanei asigurate, medicul curant nu are obligatia intocmirii planului de urmarire a evolutiei bolii.
Pentru respectarea planului, medicul curant va acorda consultatii la cabinet. In cazul persoanelor nedeplasabile, consultatiile se acorda la domiciliul persoanei asigurate sau la distanta, dupa caz.
Concediul medical acordat la externarea din spital poate fi prelungit de catre medicul de specialitate sau de catre medicul de familie, dupa caz, in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Constituie contraventie desfasurarea activitatii de catre persoanele prevazute la art. 33 la unul dintre angajatori in perioada in care la celalalt/ceilalti angajator/angajatori a prezentat certificat/certificate de concediu medical.
Prevederile de mai sus intra in vigoare la data de 1 august 2021.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!
Articole similare
09Aug2024
Declaratia 112 actualizata pentru veniturile din salarii incepand cu iulie 2024
de
Ionut Jinga
09 Aug 2024
16Apr2024
Schimbare de impact: Contributie la Sanatate pentru Concediile Medicale
de
Ionut Jinga
16 Apr 2024
27Iul2022
Ministerul finantelor a actualizat NORMELE pentru acordarea biletelor de valoare
de
Ionut Jinga
27 Iul 2022
19Mai2022
OUG nr. 67/2022. Conditiile in care majorarea salariului cu 200 lei este neimpozitata
de
Ionut Jinga
19 Mai 2022
28Apr2022
Legea nr. 111/2022. Impozitarea activitatilor casnice (curatenie, calcat, croitorie, gatit, ingrijirea persoanelor etc.)
de
Ionut Jinga
28 Apr 2022
17Feb2022
Legea nr. 24/2022. Concediul si indemnizatia acordate persoanelor care ingrijesc bolnavi de cancer
de
Ionut Jinga
17 Feb 2022