Ordonata 23/2017 privind plata defalcata TVA
01 Sep 2017
EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 706 din 31 august 2017
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. I.3 din Legea nr. 161/2017 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.
ART. 1
In sensul prezentei ordonante, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) Codul fiscal - Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) institutii publice - institutiile publice definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si institutiile publice locale definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) persoana impozabila - persoana definita la art. 266 alin. (1) pct. 21 din Codul fiscal, alta decat institutia publica, inclusiv cea care se afla sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa;
d) cont de TVA - contul dedicat incasarii si platii TVA, prevazut la art. 2 alin. (1).
ART. 2
(1) Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA. Institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa deschida si sa utilizeze utilizeze cel putin un cont pentru incasarea TVA. Conturile de TVA se deschid in lei si, dupa caz, in valuta.
(2) Plata defalcata a TVA se aplica pentru toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile din punctul de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal, pentru care locul, conform prevederilor art. 275 sau art. 278 din Codul fiscal, se considera a fi in Romania, efectuate de persoanele prevazute la alin. (1). Nu se aplica plata defalcata a TVA pentru urmatoarele operatiuni:
a) operatiunile pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (2) - (5) sau art. 331 din Codul fiscal;
b) operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 310 - 315 si art. 315^1 din Codul fiscal.
ART. 3
(1) Persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele fizice impozabile care nu sunt inregistrate si nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal nu au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate in contul distinct deschis de furnizor/prestator conform art. 2 alin. (1).
(3) Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii din contul de TVA, cu exceptia operatiunilor prevazute la art. 14 alin. (1).
(4) Pentru determinarea TVA care se plateste in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, in cazul platii partiale a contravalorii livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, precum si in cazul platii unui avans, fiecare plata se considera ca include si TVA aferenta care se determina prin aplicarea procedeului sutei marite, respectiv 19 x 100 / 119, in cazul cotei standard, si 9 x 100 / 109 sau 5 x 100 / 105, in cazul cotelor reduse. Beneficiarii care platesc partial o factura in care sunt inscrise operatiuni supuse mai multor cote de TVA si/sau mai multor regimuri de impozitare sunt obligati sa aloce sumele platite cu prioritate pentru operatiunile supuse regimului normal de taxare, in ordinea descrescatoare a cotelor.
(5) In cazul grupului fiscal unic prevazut la art. 269 alin. (9) din Codul fiscal, decontarile de sume reprezentand TVA intre membrii grupului se realizeaza prin conturile de TVA ale acestora.
ART. 4
(1) Conturile de TVA se deschid la:
a) unitati ale Trezoreriei Statului - de catre institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru orice incasari in lei;
b) unitati ale Trezoreriei Statului - de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru TVA aferenta operatiunilor pentru care au deschise conturi de disponibilitati la Trezoreria Statului in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a altor acte normative in vigoare;
c) institutii de credit sau Trezoreria Statului - de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru alte operatiuni decat cele prevazute la lit. b), conform optiunii acestora, pentru orice incasari si plati in lei;
d) institutii de credit - de catre institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru orice operatiuni in valuta.
(2) Echivalentul in lei aferent schimbului valutar pentru sumele in valuta derulate prin contul prevazut la alin. (1) lit. d) se gestioneaza prin contul de TVA in lei deschis la aceeasi institutie de credit.
(3) Persoanele impozabile prevazute la alin. (1) lit. c) si d) pot deschide conturi de TVA la mai multe institutii de credit.
ART. 5
(1) Conturile de TVA pot fi deschise la institutiile de credit care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) structura codului IBAN aferent conturilor sa contina in mod unic sirul de caractere "TVA" si codul de tara al Romaniei, respectiv RO;
b) nu permit eliberarea de numerar din acest cont.
(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru debitarea si creditarea contului de TVA, institutiile de credit trebuie sa asigure, suplimentar fata de conditiile prevazute la alin. (1), un mecanism automat/manual care sa verifice ca tranzactiile cu instrumente bancare se realizeaza doar intre aceste conturi, dupa cum urmeaza:
a) la debitarea contului de TVA, existenta unui IBAN beneficiar care sa contina in structura sa sirul de caractere "TVA";
b) permiterea debitarii contului in situatiile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) si l) doar cu aprobarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, denumita in continuare ANAF, si doar prin creditarea unui cont curent deschis la aceeasi institutie de credit.
(3) In cazul in care nu se respecta conditiile prevazute la alin. (2), institutiile de credit nu proceseaza tranzactiile respective.
(4) In cazul in care o institutie de credit care are deschise conturi de TVA nu asigura mecanismul de verificare prevazut la alin. (2), incepand cu data de 1 ianuarie 2018 nu mai poate avea deschise conturi de TVA, singura operatiune permisa fiind transferul soldului contului de TVA de la aceasta intr-un alt cont de TVA al titularului contului deschis la o institutie de credit care a implementat mecanismul de verificare sau in contul de TVA deschis la Trezoreria Statului.
(5) Conturile de TVA pot fi deschise, in conditiile prevazute de prezentul articol, automat de catre institutiile de credit pentru clientii acestora care sunt inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, fara a fi necesara o cerere din partea acestora, cu obligativitatea comunicarii imediate a contului, a conditiilor de utilizare si a costurilor aferente. Clientii au dreptul ca, ulterior primirii comunicarii de la institutia de credit, sa opteze pentru pastrarea contului sau renuntarea unilaterala la acesta in termen de cel mult 90 de zile de la comunicare. Deschiderea conturilor se realizeaza cu respectarea conditiilor prevazute in prezentul articol.
(6) Institutiile de credit care opteaza pentru deschiderea automata a conturilor de TVA potrivit alin. (5) nu pot percepe niciun cost clientilor care nu isi exprima optiunea in perioada de 90 de zile de la comunicare sau celor care au denuntat unilateral deschiderea contului, cu conditia ca acestia sa nu fi efectuat operatiuni de incasari si plati prin contul respectiv.
(7) Pentru clientii prevazuti la alin. (6), institutiile de credit inchid automat conturile de TVA care au fost deschise potrivit alin. (5), la expirarea celor 90 de zile de la comunicare.
ART. 6
(1) Conturile de TVA se deschid la unitatile Trezoreriei Statului conform urmatoarelor prevederi:
a) structura codului IBAN aferent conturilor sa contina in mod unic sirul de caractere "TVA" si codul de tara al Romaniei, respectiv RO;
b) nu se permite eliberarea de numerar din acest cont;
c) conturile nu sunt purtatoare de dobanda;
d) costurile aferente deschiderii conturilor si comisioanele aferente oricaror operatiuni in legatura cu acestea se suporta de la bugetul Trezoreriei Statului, fara a fi percepute de la titularii de cont.
(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru debitarea si creditarea contului de TVA, Trezoreria Statului asigura, suplimentar fata de conditiile prevazute la alin. (1), un mecanism automat/manual care sa verifice ca tranzactiile cu instrumente bancare se realizeaza doar intre aceste conturi, dupa cum urmeaza:
a) la debitarea contului de TVA, existenta unui IBAN beneficiar care sa contina in structura sa sirul de caractere "TVA";
b) permiterea debitarii contului in situatiile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) si l) doar cu aprobarea ANAF si doar prin creditarea unui cont curent distinct deschis la Trezoreria Statului. Pentru incasarea sumelor aprobate de ANAF, persoanele impozabile solicita unitatii Trezoreriei Statului deschiderea unui cont de disponibil distinct, nepurtator de dobanda si pentru care nu se percep comisioane, prin care se pot derula orice operatiuni de incasari si plati in lei.
(3) In cazul in care nu se respecta conditiile prevazute la alin. (2), Trezoreria Statului nu proceseaza tranzactiile respective.
(4) Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, conturile de TVA se deschid automat la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea acestora, pe baza Listei operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA intocmite si transmise in sistem informatic de catre organele fiscale competente ale ANAF. Conturile de TVA ale operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal pot fi deschise si la alte unitati ale Trezoreriei Statului stabilite prin ordin al presedintelui ANAF. Pentru utilizarea sumelor din conturile de TVA deschise automat operatorii economici depun la unitatile Trezoreriei Statului documentele aferente deschiderii contului, cel tarziu la data la care dispun efectuarea unei operatiuni din contul respectiv.
(5) Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care nu au deschis un cont in conditiile alin. (4), deschiderea conturilor se realizeaza la cererea acestora adresata unitatii Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea acestora. Conturile persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA pot fi deschise si la alte unitati ale Trezoreriei Statului stabilite prin ordin al presedintelui ANAF.
(6) Conturile de TVA deschise potrivit alin. (4) si (5) se publica pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice, denumit in continuare MFP, sau ANAF si se actualizeaza periodic. Informatiile minime publicate sunt: denumirea titularului de cont, codul de identificare fiscala, codul IBAN al contului de TVA si unitatea trezoreriei la care este deschis contul.
(7) Pentru institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, conturile se deschid automat la unitatile Trezoreriei Statului la care acestea au deschise conturile de venituri si cheltuieli prin care isi gestioneaza bugetele. Regulile de deschidere si de functionare a conturilor pentru institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
(8) In structura codurilor IBAN aferente conturilor de venituri ale bugetului de stat in care se incaseaza sume din contul de TVA se include sirul de caractere "TVA".
(9) Lista conturilor prevazute la alin. (8) se aproba prin ordin al presedintelui ANAF si se publica pe pagina de internet a MFP sau ANAF.
(10) Extrasele conturilor prevazute la alin. (4) si (5) pot fi puse gratuit la dispozitia titularilor de cont si in format electronic, potrivit metodologiei stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.
(11) Din conturile prevazute la alin. (4) si (5) pot fi efectuate plati in sistem electronic potrivit procedurii si mecanismelor aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.
(12) Metodologia privind inchiderea sau transferul intre unitati ale Trezoreriei Statului a conturilor de TVA deschise la Trezoreria Statului se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice.
ART. 7
(1) Institutiile de credit si unitatile Trezoreriei Statului care primesc prin sistemul electronic de plati instrumente de plata eronate, care au un IBAN platitor ce contine sirul de caractere "TVA" si pentru care codul IBAN beneficiar indicat in mesajul electronic nu este deschis in evidenta proprie in structura primita, au obligatia de a returna sumele respective.
(2) Instrumentele si produsele bancare care implica decontarea contravalorii TVA aferente livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii se utilizeaza cu respectarea prevederilor prezentei ordonante.
ART. 8
Conturile de TVA se crediteaza cu:
a) TVA incasata, aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, inclusiv TVA aferenta avansurilor;
b) sume reprezentand TVA virate/depuse conform art. 15 alin. (1) - (3);
c) sume transferate dintr-un alt cont de TVA al titularului;
d) sume transferate din contul curent al titularului deschis la aceeasi institutie de credit sau din contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului, dupa caz;
e) sume incasate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata;
f) sume incasate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal;
g) alte sume rezultate din operatiuni care impun creditarea contului, stabilite prin ordin al presedintelui ANAF;
h) sume reprezentand TVA decontate intre membrii grupului fiscal unic;
i) dobanda aferenta contului de TVA, acordata de institutia de credit.
ART. 9
(1) Conturile de TVA se debiteaza cu:
a) TVA achitata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferenta avansurilor;
b) TVA achitata la bugetul de stat;
c) sume transferate intr-un alt cont de TVA deschis de titularul contului;
d) sume rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont de TVA;
e) sume rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;
f) sume rezultate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont de TVA;
g) sume rezultate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;
h) sume transferate in contul curent al titularului deschis la aceeasi institutie de credit sau in contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului, dupa caz, in limita sumelor prevazute la art. 8 lit. d);
i) sume transferate in conturile de venituri bugetare/disponibilitati, in cazul institutiilor publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal;
j) sume transferate in contul curent, in cazul persoanelor care nu mai au obligatia de a avea un cont conform art. 2 alin. (1) si nu mai au obligatii de plata privind TVA;
k) sume reprezentand TVA achitat in numerar, cu exceptia celor retinute din incasarile in numerar, prevazute la art. 15 alin. (2), sau cu cardul din contul curent;
l) alte sume rezultate din operatiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al presedintelui ANAF, cu acordul organului fiscal;
m) sume reprezentand TVA decontate intre membrii grupului fiscal unic;
n) comisioanele aferente contului de TVA percepute de institutia de credit.
(2) Sunt interzise debitarea conturilor de TVA in alte conditii decat cele prevazute la alin. (1), precum si retragerea de numerar.
ART. 10
(1) Institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa efectueze plata TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii, direct din conturile corespunzatoare de cheltuieli bugetare sau de disponibilitati, dupa caz, in conturile de TVA ale furnizorilor de bunuri/prestatorilor de servicii, cu respectarea prevederilor art. 4. Institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal au obligatia de a transfera integral sumele incasate in contul de TVA, aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, inclusiv TVA aferenta avansurilor, in conturile de venituri bugetare la care se evidentiaza sumele aferente bunurilor/serviciilor facturate.
(2) Institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal pot efectua prin contul de TVA si alte operatiuni de incasari si plati stabilite prin ordin al presedintelui ANAF.
ART. 11
Rambursarea sumelor negative de TVA cuprinse in deconturi cu optiune de rambursare se efectueaza in alt cont decat contul de TVA, cu exceptia situatiei in care titularul solicita rambursarea in contul de TVA.
ART. 12
Transferurile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) si l) se efectueaza in urma verificarii efectuate de organul fiscal. Structura competenta, procedura si conditiile de aprobare a transferului se aproba prin ordin al presedintelui ANAF. Transferul se aproba de catre ANAF in termen de maximum 3 zile lucratoare de la depunerea cererii.
ART. 13
Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa comunice contul de TVA furnizorilor/prestatorilor si beneficiarilor.
ART. 14
(1) Se excepteaza de la prevederile art. 3 platile efectuate cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar.
(2) In cazul instrumentelor de plata, emise dupa 1 ianuarie 2018, trebuie sa se asigure respectarea prevederilor art. 3, respectiv plata TVA in contul de TVA.
ART. 15
(1) Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:
a) TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;
b) TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre alti beneficiari decat cei prevazuti la art. 3 alin. (1);
c) TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de 1 ianuarie 2018 si incasate dupa aceasta data.
(2) Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa depuna in numerar/sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferenta intre TVA aferenta incasarilor in numerar si TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi. In cazul institutiilor publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, TVA aferenta contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii incasate in numerar se transfera integral in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasare.
(3) Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data de la care aplica optional plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data.
(4) In cazul in care creantele rezultate din livrari de bunuri/prestari de servicii sunt cesionate de furnizor/prestator altor persoane, cesionarul are obligatia sa plateasca in contul de TVA al furnizorului/prestatorului cedent contravaloarea TVA din factura care face obiectul cesiunii. In situatia in care suma incasata de la cesionar este inferioara taxei pe valoarea adaugata din factura care face obiectul cesiunii, la data incasarii acestei sume, furnizorul/prestatorul vireaza diferenta in contul de TVA propriu.
(5) In cazul sumelor puse la dispozitia furnizorului/prestatorului intr-un cont de garantii, cont escrow sau alt cont similar la care furnizorul/prestatorul nu are acces decat dupa indeplinirea anumitor conditii, la momentul eliberarii sumelor din aceste conturi se asigura plata TVA aferente sumelor eliberate in contul de TVA al furnizorului/prestatorului.
ART. 16
Contul de TVA poate fi executat silit numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum si pentru plata altor obligatii bugetare restante existente in evidentele fiscale ale organelor fiscale centrale. Contul de TVA poate fi executat silit si in baza unor titluri executorii, potrivit legii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii.
ART. 17
Dupa incetarea existentei persoanei impozabile prevazute la art. 2 alin. (1), sumele existente in contul/conturile de TVA pentru care statul are calitatea de creditor se fac venit la bugetul de stat.
ART. 18
Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii ca, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
a) plata TVA de catre persoanele impozabile si institutiile publice prevazute la art. 3 alin. (1), in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului, daca nu se corecteaza plata eronata prin plata TVA in contul de TVA al furnizorului/prestatorului in termen de maximum 7 zile lucratoare de la data efectuarii platii eronate, dar corectia se realizeaza in maximum 30 de zile de la data platii eronate;
b) plata TVA de catre persoanele impozabile si institutiile publice prevazute la art. 3 alin. (1), in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului, daca nu se corecteaza plata eronata prin plata TVA in contul de TVA al furnizorului/prestatorului in termen de maximum 30 de zile de la data efectuarii platii eronate;
c) nerespectarea de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal a obligatiei prevazute la art. 3 alin. (3), daca nu se corecteaza plata eronata prin plata TVA din contul de TVA propriu in termen de maximum 7 zile lucratoare de la data efectuarii platii eronate, dar corectia se realizeaza in maximum 30 de zile de la data platii eronate;
d) nerespectarea de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal a obligatiei prevazute la art. 3 alin. (3), daca nu se corecteaza plata eronata prin plata TVA din contul de TVA propriu in termen de maximum 30 de zile de la data efectuarii platii eronate;
e) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, a obligatiei prevazute la art. 13;
f) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, a obligatiilor prevazute la art. 15 alin. (1) - (3) si art. 22 alin. (5), daca corectia se efectueaza in termen de maximum 30 de zile de la data la care a intervenit obligatia de virare/depunere a sumelor;
g) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, a obligatiilor prevazute la art. 15 alin. (1) - (3) si art. 22 alin. (5), daca nu se efectueaza corectia in termen de maximum 30 de zile de la data la care a intervenit obligatia de virare/depunere a sumelor;
h) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, a obligatiilor prevazute la art. 15 alin. (4) si (5), daca nu se efectueaza virarea/depunerea in contul de TVA in termen de maximum 7 zile lucratoare de la data la care a intervenit aceasta obligatie, dar corectia se efectueaza in termen de maximum 30 de zile de la data la care a intervenit obligatia de virare a sumelor;
i) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, a obligatiilor prevazute la art. 15 alin. (4) si (5), daca nu se efectueaza virarea/depunerea in contul de TVA in termen de maximum 30 de zile de la data la care a intervenit aceasta obligatie;
j) debitarea contului de TVA de catre titular in situatiile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) si l), fara aprobarea ANAF, in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, daca nu se reintregeste suma debitata eronat in termen de maximum 7 zile lucratoare de la data debitarii eronate, dar reintregirea sumei se efectueaza in termen de maximum 30 de zile de la data debitarii eronate;
k) debitarea contului de TVA de catre titular in situatiile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) si l), fara aprobarea ANAF, in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, daca nu se reintregeste suma debitata eronat in termen de maximum 30 de zile de la data debitarii eronate.
ART. 19
(1) Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, contraventiile prevazute la art. 18 lit. a) - d) si f) - k) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) contraventia prevazuta la lit. a), cu o penalitate de 0,06% pe zi din suma platita eronat, incepand cu ziua efectuarii platii eronate pana la data corectarii acesteia prin plata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, dar nu mai mult de 30 de zile de la data efectuarii platii eronate;
b) contraventia prevazuta la lit. b), cu o amenda egala cu 50% din suma reprezentand TVA platita eronat in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului;
c) contraventia prevazuta la lit. c), cu o penalitate de 0,06% pe zi din suma platita eronat, incepand cu ziua efectuarii platii pana la data platii din contul de TVA, dar nu mai mult de 30 de zile de la data efectuarii platii eronate;
d) contraventia prevazuta la lit. d), cu o amenda egala cu 10% din suma reprezentand TVA platita eronat din alt cont decat contul de TVA propriu;
e) contraventia prevazuta la lit. f), cu o penalitate de 0,06% pe zi incepand cu ziua in care trebuie virata/depusa suma pana la data virarii/depunerii acesteia in contul de TVA, dar nu mai mult de 30 de zile de la data la care a intervenit obligatia de virare/depunere a sumelor;
f) contraventia prevazuta la lit. g), cu o amenda egala cu 10% din suma reprezentand TVA nevirata/nedepusa in contul de TVA;
g) contraventia prevazuta la lit. h), cu o penalitate de 0,06% pe zi incepand cu ziua in care trebuie virata suma pana la data virarii acesteia in contul de TVA, dar nu mai mult de 30 de zile de la data la care a intervenit obligatia de virare a sumelor;
h) contraventia prevazuta la lit. i), cu o amenda egala cu 10% din suma reprezentand TVA nevirata/nedepusa in contul de TVA;
i) contraventia prevazuta la lit. j), cu o penalitate de 0,06% pe zi din suma debitata eronat, incepand cu ziua debitarii eronate pana la data corectarii prin reintregirea sumei debitate eronat, dar nu mai mult de 30 de zile de la data debitarii eronate;
j) contraventia prevazuta la lit. k), cu o amenda egala cu 50% din suma reprezentand TVA debitata eronat.
(2) Contraventia prevazuta la art. 18 lit. e) se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.
ART. 20
In cazul furnizorilor/prestatorilor care nu au comunicat contul de TVA beneficiarilor, beneficiarii prevazuti la art. 3 au obligatia sa plateasca suma reprezentand TVA aferenta achizitiilor in contul de TVA al furnizorului/prestatorului deschis la Trezoreria Statului.
ART. 21
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele fiscale competente.
(2) In masura in care prezenta ordonanta nu prevede altfel, contraventiilor prevazute la art. 18 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din cuantumul amenzii aplicate, pentru contraventiile prevazute la art. 18 lit. a) - d) si f) - k), respectiv din minimul amenzii pentru contraventia prevazuta la art. 18 lit. e), agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.
ART. 22
(1) Prevederile art. 1 - 15 se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru facturile emise/avansurile incasate incepand cu 1 ianuarie 2018.
(2) In perioada 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017, prevederile art. 1 - 15 se aplica optional. Persoanele impozabile prevazute la art. 2 alin. (1) care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 notifica organul fiscal competent si aplica mecanismul incepand cu ziua urmatoare celei in care sunt publicate in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA prevazut la alin. (3), pentru facturile emise si avansurile incasate incepand cu aceasta data.
(3) ANAF organizeaza Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA. Registrul este public si se afiseaza pe site-ul ANAF. Inscrierea in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 3 zile de la data depunerii notificarii prevazute a alin. (2).
(4) Prin exceptie de la prevederile art. 9, in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, in cazul persoanelor prevazute la alin. (2), contul de TVA se poate debita cu TVA achitata in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului, daca acesta nu a optat pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA.
(5) Persoanele prevazute la alin. (2) au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre beneficiarii prevazuti la art. 3 alin. (1), care nu au optat pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA.
(6) Prevederile art. 16 si 17 se aplica incepand cu 1 ianuarie 2018. Prin exceptie, pentru persoanele prevazute la alin. (2), prevederile art. 16 si 17 se aplica incepand cu 1 octombrie 2017.
(7) Prevederile art. 18 - 21 se aplica incepand cu 1 ianuarie 2018. Prin exceptie, pentru persoanele prevazute la alin. (2), prevederile art. 18 - 21 se aplica incepand cu 1 octombrie 2017.
ART. 23
Persoanele impozabile prevazute la art. 2 alin. (1) care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 beneficiaza de urmatoarele facilitati:
a) o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. In cazul platitorilor de impozit pe profit care au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual cu plati anticipate, 5% se aplica la plata anticipata aferenta trimestrului IV al anului fiscal 2017, iar in cazul celor care au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual, 5% se aplica la o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal 2017. Pentru platitorii de impozit pe profit reducerea se inscrie in mod distinct in declaratia anuala de impozit pe profit;
b) anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.
ART. 24
(1) Facilitatea prevazuta la art. 23 lit. b) se acorda daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) toate obligatiile fiscale principale reprezentand TVA, restante la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, precum si cele stabilite prin decizii de impunere comunicate pana la data de 30 septembrie 2017, cu termen de plata dupa aceasta data, se sting prin orice modalitate prevazuta de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;
b) dobanzile aferente obligatiilor fiscale prevazute la lit. a) stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor fiscale principale se sting prin orice modalitate prevazuta de Codul de procedura fiscala, pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;
c) sunt stinse pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv, prin orice modalitate prevazuta de Codul de procedura fiscala, toate obligatiile fiscale principale reprezentand TVA cu termene de plata cuprinse intre data de 1 octombrie 2017 si 21 decembrie 2017, inclusiv;
d) contribuabilul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data de 31 decembrie 2017. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central;
e) contribuabilul depune notificarea la organul fiscal central potrivit art. 22 alin. (2), dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2017, inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
(2) Pentru contribuabilii care au notificat organul fiscal central potrivit alin. (1) lit. e):
a) penalitatile de intarziere care pot face obiectul anularii se amana la plata in vederea anularii. In acest caz, organul fiscal central emite decizie de amanare la plata a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA;
b) procedura de executare silita nu incepe sau se suspenda, dupa caz, pentru penalitatile de intarziere amanate la plata potrivit lit. a);
b) procedura de executare silita nu incepe sau se suspenda, dupa caz, pentru penalitatile de intarziere amanate la plata potrivit lit. a);
c) penalitatile de intarziere amanate la plata potrivit lit. a) nu se sting pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv.
(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile pana la data la care decizia de amanare la plata a penalitatilor de intarziere isi pierde valabilitatea potrivit alin. (4).
(4) Decizia de amanare la plata a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA isi pierde valabilitatea in oricare din urmatoarele situatii:
a) la data emiterii deciziei de anulare a penalitatilor de intarziere;
b) la data de 31 ianuarie 2018, in cazul in care contribuabilul nu respecta conditiile prevazute la alin. (1). In aceasta situatie se repun in sarcina contribuabilului penalitatile de intarziere amanate la plata.
(5) Prin derogare de la prevederile art. 236 din Codul de procedura fiscala, pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv, contribuabilii care au notificat organul fiscal central potrivit alin. (1) lit. e) si au infiintate popriri la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, de catre organul de executare fiscala, asupra disponibilitatilor banesti, pot efectua plata TVA inscrisa in adresele de infiintare a popririi din sumele indisponibilizate.
(6) Prevederile alin. (5) sunt aplicabile si pentru popririle infiintate intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante si data de 31 decembrie 2017, inclusiv.
(7) Nu sunt considerate obligatii fiscale principale reprezentand TVA restante la 30 septembrie 2017, inclusiv:
a) obligatiile fiscale principale reprezentand TVA pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, la data de 30 septembrie 2017, inclusiv;
b) obligatiile fiscale principale reprezentand TVA stabilite in acte administrative a caror executare este suspendata in conditiile legii, la data de 30 septembrie 2017, inclusiv.
(8) Sunt considerate restante la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, si obligatiile fiscale principale reprezentand TVA care, la aceasta data, se afla in oricare din situatiile prevazute la alin. (7), iar ulterior acestei date, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2017, inclusiv, inlesnirea la plata isi pierde valabilitatea sau, dupa caz, inceteaza suspendarea executarii actului administrativ fiscal.
(9) Pentru obligatiile prevazute la alin. (7) lit. b), contribuabilii pot renunta la efectele suspendarii actului administrativ fiscal pentru a beneficia de anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA. In acest caz, contribuabilii trebuie sa depuna o cerere de renuntare la efectele suspendarii actului administrativ fiscal pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv.
(10) Daca sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), organul fiscal central emite decizia de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, pana la data de 31 ianuarie 2018, inclusiv.
(11) In situatia in care in perioada 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017, inclusiv, se sting prin orice modalitate prevazuta de lege penalitatile de intarziere ce ar putea face obiectul anularii la plata, acestea se restituie contribuabililor. Dispozitiile art. 168 din Codul de procedura fiscala se aplica in mod corespunzator.
(12) Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2017 beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA potrivit Codului de procedura fiscala, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre 1 octombrie 2017 si 31 decembrie 2017 pot beneficia de anularea penalitatilor de intarziere, potrivit prevederilor alin. (1), daca indeplinesc conditiile prevazute de acest alineat, dar doresc si mentinerea esalonarii la plata.
(13) Contribuabilii care, la data de 31 decembrie 2017, inclusiv, au cereri de rambursare in curs de solutionare pentru care, ulterior acestei date, organul fiscal central respinge total sau partial rambursarea beneficiaza de anularea penalitatilor de intarziere potrivit prezentului articol, daca achita obligatiile de plata de care depinde anularea, nestinse prin compensare cu sumele individualizate in cererea de rambursare, in 30 de zile de la data comunicarii deciziei prin care se respinge rambursarea.
(14) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante se aproba procedura de aplicare a prezentului articol prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui ANAF.
PRIM-MINISTRU
MIHAI TUDOSE
Contrasemneaza:
Ministrul finantelor publice,
Ionut Misa
p. Ministrul afacerilor externe,
Alexandru Victor Micula,
secretar de stat
Ministrul delegat pentru afaceri europene,
Victor Negrescu
Bucuresti, 30 august 2017.
Nr. 23.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!
Articole similare
16Nov2021
Hotararea nr. 3/ 2007. Codul deontologic in domeniul consultantei fiscale
de
PortalContabilitate.ro
16 Nov 2021