Pensia de serviciu pentru parlamentari, reintrodusa. Ce valoare va avea?
In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 546 de miercuri, 22 iulie, a fost publicataLegea privind modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, care va intra in vigoare la 30 de zile de la publicare, adica pe21 august 2015.
Actul normativ prin care pensia de serviciu a functionarilor parlamentari este reintrodusa fusese promulgat marti, prin decret prezidential, de Presedintele Romaniei Klaus Iohannis. Anterior, documentul trecuse de Parlament la finalul lunii iunie, chiar cu o zi inainte de startul vacantei parlamentare.
Practic, se revine la situatia de pana in august 2010, inainte de momentul anularii pensiilor speciale acordate parlamentarilor de catre Guvernul aflat atunci la putere.
Pensie de serviciu in cuantum de 80% din veniturile obtinute in ultimul an de activitate pentru parlamentari
Legea stabileste ca functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 14 in structurile Parlamentului, vor beneficia de pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute realizate in ultimul an inainte de data pensionarii.
"Pensia acordata nu poate depasi nivelul salariului de baza brut, inclusiv sporurile, precum si indemnizatia de conducere si salariul de merit dinultimele 12 luni anterioare datei pensionarii, al functiei detinute sau al functiei asimilate, dupa caz", se mai arata in textul de lege.
Totodata, actul normativ stabileste ca pentru fiecare an ce depaseste vechimea de 14 ani in Parlament se adauga la cuantumul pensiei cate 1% din baza de calcul, fara a se putea depasi insa venitul brut avut la data pensionarii.
Functionarii parlamentari pot solicita pensionarea si inaintea varstei de pensionare
Legea publicata miercuri in Monitorul Oficial stabileste ca functionarii publici parlamentari pot solicita pensionarea si inainte de implinirea varstei, dar nu mai devreme de 60 de ani, cu conditia unui stagiu de cotizare de 30 de ani, dintre care cel putin 14 ani in structurile Parlamentului.
De aceleasi drepturi vor beneficia si parlamentarii cu un stagiu de cotizare de 30 de ani si o vechime in Parlament intre 4 si 14 ani. Totusi, in acest caz, cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1% pentru fiecare an care lipseste din vechimea celor 14 ani prevazuti.
Si parlamentarii pensionati pana la 31 august 2010, carora le-au fost diminuate pensiile, beneficiaza de aceleasi drepturi
O alta prevedere importanta a actului normativ stabileste cafunctionarii publici parlamentari si asimilati acestora, pensionati pana la data de 31 august 2010, ale caror pensii au fost diminuate, precum si cei pensionati dupa aceasta data, beneficiaza de drepturile stabilite prin aceasta noua lege.
Pensia acordata se calculeaza, in aceasta situatie, prin asimilare cu functiile corespunzatoare ale persoanelor aflate in activitate cu acelasi nivel de salarizare.
Atentie!Legea nu se aplica momentan si va intra in vigoare la 21 august 2015, la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!