Procedura de lichidare si faliment
valabil la 26 Nov 2012
Intrebare: O societate a deschis procedura de lichidare. O alta societate a deschis procedura de faliment. A fost numit lichidator prin hotarare a tribunalului.
Lichidatorul si firma de contabilitate vor emite facturi pentru serviciile efectuate, respectiv onorariu si servicii contabile. TVA aferenta acestor facturi este deductibila pentru aceste societati aflate in faliment, respectiv lichidare.
Lichidatorul si firma de contabilitate vor emite facturi pentru serviciile efectuate, respectiv onorariu si servicii contabile. TVA aferenta acestor facturi este deductibila pentru aceste societati aflate in faliment, respectiv lichidare.
Raspuns: Lichidarea reprezinta ansamblul de operatii economice si financiare determinate de dizolvarea sau falimentul judiciar al unei societati comerciale.
Regula generala privind deducerea TVA este prevazuta la art. 145 din Codul fiscal.
Astfel, dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.
Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor taxabile.
Operatiunile de lichidare efectuate atat in cazul lichidarii voluntare cat si in cazul falimentului au ca scop incetarea activitatii si presupun o serie de activitati ce vor fi efectuate de catre lichidator cum sunt:
- inventarierea elementelor de active si datorii
- valorificarea activelor din patrimoniul societatii,
- incasarea creantelor, plata datoriilor
- efectuarea partajului
- determinarea impozitelor si taxelor aferente
Deducerea TVA este acceptata daca se dovedeste ca persoana impozabila respectiva a avut intentia sa realizeze sau a realizat efectiv o activitate economica constand in operatiuni taxabile si operatiuni scutite de TVA cu drept de deducere.
Avand in vedere ca in cazul lichidarii scopul este incetarea activitatii economice si nu desfasurarea sau continuarea acesteia, consider ca nu se intrunesc conditiile prevazute de legislatie pentru deducerea TVA aferenta facturilor primite de la lichidator sau de la societatea de contabilitate.
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!
Intrebari similare din categoria Monografii contabile
28Oct2024
Dreptul de regres al fidejusorului in contextul procedurii de insolventa si planului de reorganizare conform Legii nr. 85/2014
de
Liviu Sapunaru
valabil la 28 Oct 2024
Intrebare: O SRL aflata in procedura de insolventa a avut aprobat prin sentinta judecatoreasca planul de reorganizare, in urma caruia au fost anulate partial datoriile avute. Aceasta anulare s-a transformat in venit impozabil pentru societate. La data prezenta, societatea a iesit din insolventa, iar unul dintre creditori (in speta, o banca comerciala), careia i-a fost anulata partial creanta, s-a indreptat ...
27Oct2024
Factura de reparatii decontata de asigurator
de
Vera Constantin
valabil la 27 Oct 2024
Intrebare: Am avut o reparatie auto decontata din asigurari. Firma care a facut reparatia a facut factura pe firma noastra, iar banii i-a recuperat de la asigurator. Pana acum nu am intalnit aceasta abordare.Inregistrarile care mi s-au propus:Factura de reparatii:611 = 4014426 = 401461 = 7581401 = 461E corecta aceasta abordare? Am rezerve din perspectiva TVA.
25Oct2024
Definitia locuintei locuibile ca atare 2024
de
Vera Constantin
valabil la 25 Oct 2024
Intrebare: Societatea, dezvoltator imobiliar, a construit un ansamblu de locuinte pe care le-a intabulat in luna decembrie 2022, insa acestea nu au fost finisate integral la momentul intabularii. Locuintele (apartamentele) au fost vandute in anul 2024.Doresc sa stiu pana cand aceste locuinte se considera locuinte noi din punct de vedere fiscal, astfel incat sa se aplice TVA la cota redusa de 9% sau se ia in ...
24Oct2024
Factura DHL
de
Gina Popescu
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare: Am primit o factura de la DHL International care cuprinde:Comision procesare drepturi vamale: 163,82 lei, cu TVA 19% = 31,13 leiDrepturi vamale comision: 165 lei, cota TVA 0 Drepturi vamale TVA: 8.026 leiPatronul sustine ca suma de 8.026 lei reprezinta TVA care a fost platita si ca trebuie dedusa. Care este monografia contabila? Sunt tare nedumerita cu aceasta suma de 8.026 lei; trebuie dedusa ...
16Oct2024
Venituri din inchiriere autoturisme achizitionate in leasing
de
Vera Constantin
valabil la 16 Oct 2024
Intrebare: O societate comerciala care desfasoara activitati de servicii suport pentru intreprinderi a avut, in acest an, doar venituri din inchirierea mai multor autoturisme achizitionate in leasing financiar. Societatea este platitoare de TVA si impozit pe profit. Codul CAEN 7711 Activitati de inchiriere si leasing cu autoturisme si autovehicule rutiere usoare este autorizat pentru aceasta activitate.Cum ...
16Oct2024
Pensiune turistica. Mese preparate furnizate de o alta societate
de
Vera Constantin
valabil la 16 Oct 2024
Intrebare: O societate care detine o pensiune turistica ofera clientilor urmatoarele tipuri de pachete:Cazare cu mic dejun facturate catre clienti cu cota de TVA de 9%.Cazare si masa festiva pentru diferite ocazii.Micul dejun si mesele festive sunt furnizate de un restaurant si servite in incinta pensiunii de catre angajatii acesteia. Restaurantul emite factura la sfarsitul lunii pentru mesele sau micul ...