Reconciliere situatii de lucrari
Pe parcursul derularii contractului au fost efectuate decontari pentru prestarea de servicii, facturi acceptate la plata. Am ajuns in momentul in care am constatat ca serviciile oferite in regim ore-om (regim time&materials) au fost consumate, desi perioada contractuala nu s-a finalizat. A fost efectuata o revizuire a tuturor situatiilor de lucrari, pontaje, rapoarte de activitate avizate, facturi decontate deja (documente justificative anterioare prezentate de prestator) si am constatat ca prestatorul de servicii a exagerat in desfasurarea activitatii, adica pentru o activitate desfasurata cu un grad redus, a alocat un numar de ore-om mai mare (dupa cum am mentionat servicii decontate deja).
Avand in vedere ca sunt in perioada de valabilitate a contractului, pot transmite prestatorului o informare in sensul ca, in urma verificarilor efectuate de la data inceperii prestarii serviciilor pana in prezent, au fost decontate prestatorului activitati in regim ore-om supraevaluate ca timp de desfasurare a activitatilor? In acest mod voi reconcilia orele deja platite in plus, cu activitatile ramase de executat pana la finalul contractului. Bineinteles ca prestatorul trebuie notificat in acest sens si chemat la o sedinta de conciliere pentru a evita un litigiu.
In ceea ce priveste baza legala, aceasta operatiune de revizuire si reconciliere a situatiilor de lucrari deja decontate poate fi justificata pe baza Codului civil, care prevede obligatia de a executa contractele in buna-credinta si in conformitate cu legislatia financiar-contabila, care reglementeaza modalitatile de evidentiere a tranzactiilor si decontarilor. De asemenea, Codul de procedura fiscala poate avea relevanta in ceea ce priveste procedurile de verificare si corectare a erorilor contabile. Este esential sa se tina cont si de bunele practici in domeniu, pentru a asigura transparenta si echitatea in relatia contractuala.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 13 mai 2024.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 132368 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!