Recunoastere datorie. Obiectii factura

Facturile aflate in curs de clarificare au fost emise in lunile iunie, octombrie si decembrie 2024, respectiv februarie 2025. Facturile nu au fost platite, iar niciunul dintre parteneri nu aplica sistemul de TVA la incasare. Factura a fost inregistrata in contabilitate ca si cheltuiala deductibila (cont 628) la calculul impozitului pe profit, iar TVA a fost tratata ca fiind deductibila integral. Declaratia de impozit pe profit la 31.12.2024 nu a fost inca depusa si nici situatiile financiare la aceeasi data.
1. Exista o baza legala in temeiul careia societatea A poate sa nu inregistreze in contabilitate facturile primite de la societatea B? Daca da, care este aceasta? Mentionam ca societatea A urmeaza sa mai primeasca facturi de la societatea B in baza aceluiasi contract.
2. Daca societatea A ar fi trimis un mesaj in e-Factura ca raspuns la factura primita, prin care ii comunica lui B ca nu este de acord cu factura, ca o refuza si o ataseaza in spatele facturii, ar putea astfel sa nu o inregistreze in contabilitate? Daca da, va rugam sa ne indicati baza legala. In cat timp trebuie trimis acest mesaj? In cazul unui control la societatea A, cum ar fi interpretata neinregistrarea in contabilitate a facturilor?
3. Inregistrarea facturii in contabilitate de catre societatea A echivaleaza cu acceptarea acesteia din punct de vedere comercial si juridic? Daca da, va rugam sa ne indicati baza legala.
4. Ar fi mai prudent ca societatea A sa efectueze o corectie la 31.12.2024, prin care sa transfere suma intr-un cont de litigiu (cont 473)? Si sa considere TVA nedeductibila, trecandu-l pe regularizare in decontul aferent lunii martie 2025? Daca da, va rugam sa ne ajutati cu o monografie contabila completa si sa ne spuneti ce documente ar trebui anexate la aceasta corectie. Trebuie transferata in contul 473 intreaga valoare a facturilor sau doar partea considerata facturata nejustificat?
5. In cazul in care societatea B ar actiona in instanta, ar putea afecta interpretarea in favoarea acesteia faptul ca societatea A a inregistrat facturile in contabilitate? Echivaleaza inregistrarea facturilor cu acceptarea lor?
6. Daca societatea A trimite, conform legislatiei in vigoare, un extras de cont / confirmare de sold la 31.12.2024 catre societatea B, inseamna ca recunoaste soldul datorat? Chiar daca au existat comunicari prin care i s-a adus la cunostinta lui B ca nu este de acord cu sumele facturate si a fost rugat sa storneze si sa emita facturile conform contractului?
7. Cum poate o societate sa refuze o factura transmisa prin sistemul e-Factura?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Fa-ti un CONT de TESTARE GRATUITA completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 08 apr 2025.
cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!