Tichete de masa pe perioada somajului tehnic si telemunca
valabil la 19 Mar 2020
Intrebare: In ce conditii se pot acorda tichete de masa salariatilor in perioada in care Romania este in stare de urgenta, programul este redus sau lucreaza de acasa? Dar daca se vor afla in somaj tehnic?
Raspuns: Tichetele de masa sunt reglementate de Legea 165/2018. Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial nr. 599 din 13 iulie 2018 si Hotararea Guvernului nr. 1045/2018 publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 9 ianuarie 2019, au adus cu sine un nou regim juridic diferitelor categorii de tichete.
In ceea ce priveste tichete de masa, trebuie spus ca salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele. Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii se afla in concediu de odihna, beneficiaza de zile libere platite, sunt delegati sau detasati si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare, se afla in concediu medical, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
Asadar, pe durata cat contractele de munca sunt suspendate pentru somaj tehnic salariatii nu beneficiaza de tichete de masa fiind absenti de la locul de munca.
Totodata, conform art. 12 alin. (4) din Legea 165/2018, salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate.
In schimb, spre deosebire de vechea reglementare a tichetelor de masa cuprinsa in Legea nr. 142/1998, in prezent nu se mai conditioneaza acordarea tichetelor de masa de prezenta la lucru in unitate. De aceea, salariatii care muncesc in regim de telemunca (in baza Legii nr. 81/2018) sau cu contract de munca la domiciliu pot beneficia de tichete de masa conform actualei reglementari.
In cazul cumulului de functii, tichetele de masa, tichetele de cresa se pot acorda doar la locul unde salariatul are functia de baza. Daca nu se poate stabili functia de baza, arata Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018, beneficiarul biletelor de valoare alege, in scris, angajatorul care ii va acorda biletele de valoare, avand obligatia de a transmite, in termen de maximum 10 zile lucratoare, si catre ceilalti angajatori optiunea realizata.
In cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare angajatorului ales ca locul respectiv este locul unde exercita functia pe care o considera de baza (art. 7 pct. 2 din Codul fiscal).
alarm Descarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!
Intrebari similare din categoria Salarii
24Nov2024
Tichete de masa - societati de stat
de
Raluca Liliana Anghelache
valabil la 24 Nov 2024
Intrebare: Societatea cu capital majoritar de stat acorda prime salariatilor, tinand cont de profitul anual al societatii. In baza art. XL din Legea nr. 296/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, societatea acorda tichete de masa in limita anuala stabilita conform alin. 1 al art. XL. Tinand cont de salariul net lunar, doar la data acordarii primelor anuale adica intr-o singura luna ...
10Nov2024
Venituri neimpozabile. Facilitati pentru activitatile sportive oferite salariatilor
de
Radu Otilia
valabil la 10 Nov 2024
Intrebare: Un salariat si-a facut abonament la o sala de sport de 200 lei/luna. Societatea vrea sa ii deconteze suma. Cum se deduce aceasta suma din impozitul pe venit? Cum influenteaza impozitul pe venit? Va rog sa ma ajutati cu tratamentul fiscal din punctul de vedere al salariatului si al angajatorului.
09Nov2024
Tichetele de masa. Pensia de intretinere datorata de catre parinte copilului
de
Nicolae Liviu
valabil la 09 Nov 2024
Intrebare: Pentru un salariat care primeste pe langa salariu si tichete de masa, in cazul unui proces pentru a determina cuantumul alocatiei pentru copii, se va cumula ca baza de calcul salariul cu tichetele de masa?
09Nov2024
Avantaje acordate salariatilor temporari de utilizator. Tratament fiscal
de
Rodica Mantescu
valabil la 09 Nov 2024
Intrebare: In cazul unui contract de punere la dispozitie pentru salariati temporari, utilizatorul are obligatia de a inchiria un apartament pentru acestia si de a le oferi o masa calda. De asemenea, salariatii beneficiaza de tichete de masa in valoare de 40 lei pentru fiecare zi lucrata.Care este tratamentul fiscal al acestor venituri salariale? Sunt considerate avantaje in natura? Va rog sa imi ...
07Nov2024
Somaj tehnic. Declaratia 112
de
Rodica Mantescu
valabil la 07 Nov 2024
Intrebare: Cum se completeaza declaratia 112 pentru salariatii ale caror contracte de munca au fost suspendate de angajator in baza art. 52 alin. (1) lit. c) (somaj platit de angajator, care nu se recupereaza de la bugetul statului), iar suspendarea a fost pentru intreaga luna sau partial in luna respectiva? Incetarea suspendarii contractului individual de munca: conditii si obligatii. Ce trebuie raportat ...
07Nov2024
Zilieri. Tichete de masa
de
Nicolae Liviu
valabil la 07 Nov 2024
Intrebare: O intreprindere individuala cu profil agricol poate acorda tichete de masa zilierilor raportati zilnic pe platforma ITM?