Tratament fiscal TVA servicii prestate de o casa de expeditie
Intrebarea noastra este daca casa de expeditii factureaza cu sau fara TVA catre reprezentantul exportatorului, respectiv declarantul vamal care apare pe DVE. Daca trebuie sa factureze fara TVA, care sunt documentele justificative pentru scutirea in aceasta situatie? Mentionam ca reprezentantul exportatorului refactureaza si el la randul lui factura de navlu primita de la casa de expeditii catre exportator, in regim de scutire de TVA.
Particularitatile mentionate in OMFP 2148/2020, care modifica OMFP 103/2016, in ce situatii se aplica pentru a beneficia de scutirea de TVA? Cand se mentioneaza "furnizorul" din UE sau din afacerea non-UE, in cazul nostru se aplica doar reprezentantului exportatorului scutirea sau si casei de expeditii care nu apare pe DVE, nu are calitatea de exportator sau destinatar al bunurilor exportate?
Particularitati:
1. In cazul in care furnizorul nu este stabilit in Uniunea Europeana si nu poate avea calitatea de exportator din punct de vedere vamal, pentru justificarea scutirii de TVA este necesar ca acesta sa detina declaratia vamala de export, in care datele sale de identificare si seria si/sau numarul facturii emise de acesta pentru livrarea bunurilor transportate in afacerea Uniunii Europene sunt mentionate in casuta 44.
2. In cazul in care furnizorul este stabilit in Uniunea Europeana, dar nu are calitatea de exportator din punct de vedere vamal, pentru justificarea scutirii de TVA este necesar ca acesta sa detina declaratia vamala de export, in care datele sale de identificare si seria si/sau numarul facturii emise de acesta pentru livrarea bunurilor transportate in afacerea Uniunii Europene sunt mentionate in casuta 44.
3. Scutirea de taxa pentru serviciile de transport de bunuri legate direct de exportul de bunuri se justifica de prestator in masura in care locul prestarii serviciilor este considerat a fi in Romania si daca aceasta ar fi fost persoana obligata la plata taxei, in baza urmatoarelor documente:
a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, sau, dupa caz, pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport, daca acesta contine cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;
b) contractul incheiat cu beneficiarul, care poate fi exportatorul sau destinatarul bunurilor;
c) documentele specifice de transport, in functie de tipul transportului, sau, dupa caz, copii de pe aceste documente;
d) documente din care sa rezulte ca bunurile transportate au fost exportate.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 10 dec 2024.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 133692 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!