Tratamentul fiscal al sumelor facturate de platforme digitale din UE catre societati romanesti

Pentru faptul ca permit societatilor rezidente in Romania sa le utilizeze platformele online, firmele mai sus mentionate emit facturi in care este evidentiata contravaloarea serviciilor de acordare a dreptului de utilizare a platformelor online, serviciile facturate diferind de la un magazin online la altul:
1. Abonament lunar in suma fixa pentru accesul la respectiva platforma
2. Comision din valoarea vanzarilor
3. Taxa de publicitate in functie de numarul de click-uri care s-au dat pe produsul sponsorizat (eBay)
4. Taxa de publicitate, procent din valoarea comenzii, daca comanda a fost lansata pentru un produs care a fost promovat de platforma (eBay)
5. Taxa de listare produs (eBay)
6. Costuri de exploatare (cheltuielile de operare de reglementare), procent din valoarea comenzii, diferit in functie de tara (eBay)
7. Contributie transport (emag.bg si emag.hu): suportarea partiala de catre noi a costului de transport pentru comenzile plasate de clienti agentia
Care este tratamentul fiscal al facturilor emise pentru serviciile mentionate la punctele 1-7 din punctul de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor?
Am citit pe site-ul dvs. pareri diferite referitoare la modul de incadrare a comisioanelor retinute din valoarea vanzarilor:
a) Ca ar fi comisioane in sensul art. 223 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal
b) Ca ar fi redevente in sensul art. 223 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal
c) Ca ar fi un serviciu complex care include prezentarea de produse prin intermediul platformei, servicii de reclama, incasare facturi clienti finali, nereiesind clar din contracte ca detinatorul platformei ar fi obligat sa puna firma din Romania in legatura cu un tert in vederea efectuarii unei tranzactii de vanzare si, in acest caz, nu ar fi aplicabile prevederile la impozitul nerezidentilor.
Unele platforme online ne furnizeaza certificate de rezidenta fiscala, altele nu.
In cazul in care considerati ca o parte din serviciile de la pct.1-7 se incadreaza la venituri din comisioane si furnizorul prezinta certificat de rezidenta fiscala, comisioanele nefiind reglementate expres in conventia de evitare a dublei impuneri (cum este cazul Bulgariei), noi nu vom retine impozit pe veniturile din comisioane. La ce punct se declara sumele in acest caz in D207? Pot fi declarate la pct. 25 - venituri din comisioane (conform conventiilor de evitare a dublei impuneri) sau nu se declara deloc?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Fa-ti un CONT de TESTARE GRATUITA completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 26 mar 2025.
cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!