TVA la inchirierea de imobile
1. In intelegerea mea, in conformitate cu hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene nr. C-672/16 societatea are dreptul de a-si deduce TVA aferenta cheltuielilor daca acestea pot fi alocate apartamentului care nu a putut fi inchiriat. Va rog sa-mi spuneti daca aveti aceeasi opinie.
2. Singurele venituri obtinute de societate sunt din inchirierea fara TVA. In aceste conditii, societatea ar fi trebuit sa ceara anularea codului de platitor de TVA (societatea inregistreaza venituri sub plafonul de 300.000 lei)? In actul constitutiv societatea mai are inscrise si alte activitati in afara de inchiriere, activitati care dau dreptul de deducere.
Art. 316 alin. (20) din Codul fiscal prevede obligatia persoanei impozabile de a solicita retragerea din evidenta platitorilor de TVA inregistrati in regim normal conform prevederilor art. 316, fie la incetarea activitatii, fie la realizarea exclusiva de operatiuni scutite fara drept de deducere, asa cum este si inchirierea bunurilor imobile reglementata prin art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, iar la pct. 88 alin. (10) din normele de aplicare se prevede: "(10) Conform prevederilor art. 316 alin. (20) din Codul fiscal, orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si care, ulterior inregistrarii respective, desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere solicita anularea inregistrarii in termen de 15 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere. Dovada faptului ca persoana nu mai realizeaza operatiuni cu drept de deducere trebuie sa rezulte din obiectul de activitate si, dupa caz, din declaratia pe propria raspundere data de imputernicitul legal al persoanei impozabile in cazul operatiunilor scutite pentru care persoana impozabila poate opta pentru taxare conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal."
In opinia dumneavoastra care este interpretarea prevederilor din Codul fiscal si din normele de aplicare? Termenul de operatiuni se refera la activitatile desfasurate efectiv de societate pentru generarea de venituri (caz in care ar fi trebuit sa solicite retragerea codului de TVA) sau se refera la intreg portofoliu de activitati inscrise in actul constitutiv (caz in care nu ar fi trebuit sa solicite retragerea codului de TVA)?
3. Este posibil ca societatea sa inceapa sa inchirieze unul sau doua dintre cele patru apartamente cu TVA, celelalte apartamente ramanand in regim de inchiriere fara TVA? Este posibil ca doar pentru cele doua apartamente inchiriate cu TVA sa depuna notificare la ANAF, celelalte ramanand in regim de scutire sau este obligatoriu sa adopte pentru toate apartamentele inchiriate acelasi regim (toate scutite sau toate cu TVA)? In acest caz va trebui sa calculeze pro-rata sau in cazul in care cheltuielile pot fi identificate pe fiecare apartament poate deduce pur si simplu TVA aferenta cheltuielilor pentru apartamentele inchiriate cu TVA?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 17 mar 2022.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 134475 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Procedura de corectare a erorilor contabile"!