Vanzare mijloace fixe sub valoarea ramasa. Inregistrarea ajustarilor. Tratamentul contabil si fiscal al plusurilor si minusurilor la inventar
In cazul in care se vand mai multe mijloace fixe (echipamente) pentru a justifica pretul de vanzare (in unele cazuri pretul de vanzare va fi mai mare dar in unele cazuri pretul de vanzare va fi mai mic decat valoarea ramsa neamortizata) este nevoie sa se intocmesca procese-verbale (exista un anumit model) semnate de asociati pentru a stabili pretul de vanzare? Este nevoie de un studiu de piata? Trebuie formata o comisie de evaluare tehnica care va stabili gradul de uzura a acestor mijloace fixe?
De exemplu la data de 14.01.2016 avem:
1. un aparat de sudura:
- valoare de intrare 10.000 lei de amortizat pe 4 ani
- amortizare pana in prezent 1 an - 2.500 lei
- valoare ramasa neamortizata 7.500 lei
- grad de uzura 35% stabilit de comisia de evaluare
- pret de vanzare 6.500 lei
Care va fi monografia contabila pentru vanzarea si scoaterea din gestiune a acestui aparat de sudura? Este cheltuiala nedeductibila valoarea de 1.000 lei reprezentand diferenta dintre valoarea ramasa neamortizata si pretul de vanzare?
2. La 31.12.2015 avem la mijloace fixe:
Un aparat de gaurit:
- valoare de intrare 10.000 lei - de amortizat pe 4 ani
- amortizare pana in prezent 1 an - 2.500 lei
- grad de uzura 35% stabilit de o comisie de evaluare
Care este monografia contabila care trebuie efectuata pentru inregistrarea valorii stabilite de catre comisia de evaluare la data de 31.12.2015?
3. Exista marfa in depozit (comert cu ridicata) constata plus la inventar - 10 bucati x 30 lei/bucata (pret de intrare). Care este monografia contabila pentru aceasta operatiune?
4. Exista marfa in depozit (comert cu ridicata) constatata in minus la inventar fara sa se poata imputa: 10 bucati x 30 lei/bucata. Care este monografia contabila pentru aceasta operatiune?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii portalcontabilitate.ro
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 17 ian 2016.
Login utilizator
De ce sa ma inregistrez?
- 125 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 131798 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal + consultanta personalizata te costa acum doar 4.15 lei/zi, TVA inclusa.
- NOU! Accesul total in portal + consultanta personalizata + Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Contabili - Legis Plus Contabilitate te costa acum doar 5.43 lei/zi, TVA inclusa.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter portalcontabilitate.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalcontabilitate.ro si primesti cadou Raportul special "Tranzactiile cu numerar in 2024. Cum sa evitati amenzile"!